ACTUALITATE 13 februarie 2024

Lupii se apropie de zonele locuite ale județului Covasna

de Daniela Luca | 9233 vizualizări

Autoritățile iau măsuri de precauție după ce o haită de lupi a atacat o stână de oi la Cernat

În spațiul public au apărut informații conform cărora lupii se apropie tot mai mult de unele zone locuite ale județului. Săptămâna trecută s-a semnalat un atac de lupi la ovine în localitatea Cernat, iar angajații Agenţiei de Protecţie a Mediului (APM) Covasna vor merge pe teren pentru a monitoriza posibile haite, ne-a spus directorul instituției.

Directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului (APM) Covasna, Gheorghe Neagu, ne-a declarat că, în lipsa semnalării prezenței lupilor în ultimii ani, nu au fost aprobate cote de împușcare pentru aceștia. Totuși, pentru că în ultima perioadă au fost semnalate cazuri în care lupii și-au făcut simțită prezența, după ce se va verifica situația din teren, e posibil să se solicite o derogare de la minister.

Deocamdată s-a înregistrat un singur atac, la o stână de oi din Cernat.

„Am avut și noi la Cernat un atac de lup la ovine. A fost săptămâna trecută. Oamenii au și depus dosarul de plată. Nu mai știu exact câte au fost, dar, în orice caz, destule. Angajații de la APM vor fi pe teren să vedem dacă observă haite de lup. Într-adevăr, am citit și eu că au apărut și s-a semnalat prezența haitelor. Deocamdată nu a venit niciun convocator la atac de lup. A fost doar acel caz la Cernat. (...) Într-adevăr, haitele de lupi sunt periculoase. Atacă în grup și un cerb care este încolțit din mai multe părți poate să fie o pradă ușoară. Căprioarele și ele pot fi o pradă ușoară, ca să nu mai vorbim de iepuri. Aceste specii sunt în mare pericol. Lupul fiind hoinar, el poate să plece în altă zonă în care găsește mâncare, dar s-ar putea să se și stabilizeze aici, având în vedere că la noi numărul de căprioare și de cerbi a crescut în ultima perioadă”, ne-a declarat Gheorghe Neagu.

Oamenii sunt sfătuiți să nu se alarmeze, însă să fie precauți

Directorul APM a mai adăugat că haitele de lupi migrează cu ușurință între diferite zone și dacă au atacat într-un loc, există riscul ca acestea să se mute în alte localități în următoarele săptămâni.

„Numărul lupilor s-a mărit pentru că fiind haite care umblă, ele migrează dintr-o zonă în alta, pot veni și din alte țări vecine la noi și se pot instala aici, așa cum șacalul, din Delta Dunării, s-a dus până în județul Bihor. Așa fac și lupii. Dacă a atacat la Cernat, poate să atace peste o săptămână, să zicem, la Bixad, peste încă o săptămână la Ilieni și tot așa. Sunt periculoși și pentru oameni. Dacă intri în gura înfometată a unei hate de lupi, ai șanse minime să ieși întreg de acolo”, a mai explicat Gheorghe Neagu.

Directorul APM a precizat că va monitoriza în continuare situația și, în caz de necesitate, gestionarii fondurilor de vânătoare vor solicita derogări de la minister pentru a lua măsuri împotriva lupilor care creează probleme în zonă.

Gheorghe Neagu le recomandă oamenilor să fie precauți și să ia măsuri de siguranță, cum ar fi paza cu câini, pentru a preveni atacurile lupilor.

„Acum animalele sunt încă în grajduri și oamenii ar trebui să aibă la pază câini și să aibă grijă pentru ca animalele să nu fie atacate în nopțile care urmează de aceste haite care sunt foarte periculoase. Lupii nu iau o oaie. Ei în primul rând omoară mai multe și după aceea le mănâncă”, a mai adăugat directorul APM.

Câini omorâți de lup, la Covasna 

Sunt cazuri însă în care și câinii le cad pradă lupilor. Astfel de situații au fost semnalate în orașul Covasna, spune primarul Gyerő József. Cu toate acestea, el a precizat că nu au fost depuse solicitări de despăgubire pentru prejudiciile cauzate de lupi, așa cum s-a întâmplat în cazul altor animale sălbatice, cum ar fi ursul sau mistrețul.

„Tot ce știu, știu doar din presă. Într-adevăr, a fost o situație în care niște lupi au ucis o căprioară și cumva aceasta a ajuns în albia pârâului în zona Voinești a orașului Covasna, deci în zona de sus a orașului. Și am mai văzut iarăși pe Facebook niște postări și comentarii ale unor persoane din zona de jos a orașului în care unii cetățeni au semnalat faptul că sunt atacați câinii de către lupi și s-a întâmplat ca unii câini să fie luați de pe lanț de către lupii care se apropie dinspre partea de câmpie a orașului, dinspre Pachia. (...)  Am văzut de asemenea poziția afirmativă a președintelui Asociației de vânătoare Katrosa, domnul Kiss Attila, care într-adevăr a confirmat că există această problemă și că acești lupi fac ravagii prin fondul cinegetic, în ideea în care omoară porcii mistreți, căprioarele”, ne-a explicat primarul orașului Covasna, Gyerő József.

La Micfalău, deși nu au fost semnalate cazuri, primarul spune că este sigur că lupii vor veni curând și în sate.

„Lupii sar peste gardurile electrice sau intră sub ele. La stână au o strategie. O parte din haită atacă, după care câinii de la stână fug după ei în pădure, lăsând stâna neprotejată. Lupii care rămân, fac măcel”, ne-a spus primarul din Micfalău, Demeter Ferenc.

Datele oficiale indică o populație stabilă de lupi în România, de 2.500 până la 2.900 de lupi, răspândiți în zone de dealuri înalte și munți de joasă altitudine, pe tot cuprinsul lanțului carpatic, notează wwf.ro. Densitatea medie pe teritoriul României este de 1,95 lupi la 100 km2, mai arată aceeași sursă.

În Uniunea Europeană, inclusiv în România, lupii sunt protejați de Directiva Habitate, care îi include în lista speciilor de animale protejate care nu pot fi vânate în scop de agrement. În România, lupii pot fi „recoltați” în cazuri de urgență prin ordine de derogare emise de Ministerul Mediului, numai atunci când anumite exemplare au atacat animalele de fermă sau prezintă un pericol iminent pentru acestea, conform wwf.ro.

Sursa foto: Regia Nationala a Padurilor – Romsilva/Facebook

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.