ACTUALITATE 23 aprilie 2013

Lumea lui Kós Károly se deschide joi la Muzeul Național Secuiesc

de Monica Vrânceanu | 1315 vizualizări

Muzeul Național Secuiesc (MNS) Sfântu Gheorghe va deschide joi, 25 aprilie, expoziția comemorativă „Lumea lui Kós Károly, 1912”, o expoziție carecontinuă manifestările cuprinse în Anul Kós Károly la Sfântu Gheorghe, acţiuni ce vor continua apoi inclusiv cu lansarea unui volum referitor la viaţa şi munca renumitului arhitect. Expoziția reconstituie primii 7 ani din cariera de arhitect a lui Kós Károly, istoria relaţiilor de familie şi cu prietenii, precum şi alte aspecte mai mult sau mai puţin semnificative, care au contribuit la modelarea personalităţii sale creatoare.

Directorul MNS, Várgha Mihály, a declarat că în cadrul expoziției vor fi prezentate machete cu clădirile proiectate de către Kós, precum şi desenele originale ale acestuia. Desenele au o vechime de 100 de ani şi aparţin colecţiei MNS, însă ele au fost restaurate gratuit de Arhiva Budapestei şi readuse la Sfântu Gheorghe.

Potrivit lui Várgha, cea mai fructuoasă perioadă din viaţa profesională a lui Kós Károly a fost anul 1912, iar după Budapesta, Sfântu Gheorghe este oraşul unde Kós a proiectat cele mai multe clădiri.

„În afară de clădirile din Budapesta, la Sfântu Gheorghe i s-au realizat lui Kós cele mai multe proiecte de clădiri, iar sediul Muzeului Naţional Secuiesc, cea mai splendidă, îi păstrează nu numai scrierile politice, dar şi tabachera şi ochelarii. Poarta secuiască pictată din faţa muzeului a fost achiziţionată în urma unui tur al Transilvaniei efectuat cu propriul atelaj de la Stana. Clanţele din fier forjat ale uşilor din Muzeu sunt de fapt semnături ale designerului Kós Károly: el singur, ctitor şi locuitor al vilei Varjúvár (cetatea Varjú) şi al gospodăriei Varjú-tanya, de la Stana, s-a numit Varjú (cioară) – rudă spirituală-morală, bun gospodar, al neamului Varju, eroi programatici din romanul său cu valoare de cod etic, Varju-nemzetség, în căutare de căi noi, nebătute încă, pentru comunitatea lor”, a explicat directorul MNS.

Acesta a mai spus că printre creaţiile de seamă ale lui Kós Károly se numără Grădina Zoologică de la Budapesta, casa lui personală de la Stana, în judeţul Cluj, pe care a proiectat-o acolo pentru că era la jumătatea distanţei dintre Budapesta şi Sfântu Gheorghe, Palatul Copiilor din Sfântu Gheorghe, clădirea Liceului Kós Károly, precum şi 19 case din Sfântu Gheorghe.

Expoziţia care se va deschide joi va putea fi văzută până pe 25 iulie.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.