Lucrările la şoseaua de centură a municipiului Sfântu Gheorghe – în grafic
Termenul de finalizare este mai 2024
Viitoarea şosea de centură a municipiului Sfântu Gheorghe, a cărei construcţie a început anul trecut, va prelua circa 20% din traficul actual, a declarat, joi, primarul Antal Árpád, care a precizat şi că lucrările sunt în grafic, termenul de finalizare fiind luna mai 2024.
Potrivit acestuia, numai luna trecută s-au înregistrat peste 580.000 de maşini care au intrat în municipiul Sfântu Gheorghe, dar viitoarea şosea de centură va devia lunar peste 100.000 de autovehicule.
„În ultimele 30 de zile, au intrat 581.000 de autoturisme în municipiul Sfântu Gheorghe, aproape 20.000 pe zi (...) Cele mai multe, 160.000 de maşini, vin din direcţia Miercurea Ciuc, dinspre Târgu Secuiesc vin 130.000, dinspre Braşov, prin Coşeni 116.000, dar mai vin dinspre Vâlcele 41.000, dinspre Ilieni 50.000, Ozun 44.000, Arcuş 40.000. De ce am vorbit despre aceste cifre? Pentru că putem înţelege cât de important este pentru oraş să construim şoseaua de centură. Deci, practic, finalizarea şoselei de centură sau a ocolitoarei oraşului va lua o presiune de aproximativ 20% din această cifră, ceea ce înseamnă peste 100.000 de autoturisme pe lună care nu vor mai intra în municipiul Sfântu Gheorghe”, a declarat Antal Árpád, în cadrul unei conferinţe de presă.
Acesta a mai spus că lucrările sunt în grafic şi că trebuie finalizate până în primăvara anului viitor.
„Vestea bună este că lucrările la centură sunt în grafic, ele trebuie să fie finalizate până la sfârşitul lunii mai, anul viitor. În acest moment, putem spune că lucrările sunt în grafic. Au mai intervenit nişte probleme de săpături arheologice aici, pe malul Oltului, iar dacă nu erau acestea, probabil chiar se finalizau lucrările mai devreme decât termenul stabilit sau asumat”, a mai spus acesta.
Viitoarea centură ocolitoare a municipiului Sfântu Gheorghe va avea o lungime de 11,56 kilometri, cu câte o bandă pe fiecare sens cu o lăţime 3,5 metri şi va fi realizată din fonduri europene prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, investiţia cifrându-se la aproape 300 de milioane de lei.
Aceasta se va desprinde din DN12 Braşov-Bacău, înainte de localitatea Coşeni, şi va reintra pe acest drum în partea de nord a municipiului, la ieşirea spre Miercurea Ciuc, după ce va ocoli localităţile Chilieni, Coşeni şi Sfântu Gheorghe. Vor fi realizate, de asemenea, patru intersecţii giratorii şi trei pasaje peste calea ferată şi peste râul Olt.
Potrivit reprezentanţilor Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), viitorul drum de centură va contribui la reducerea timpului de tranzit, la îmbunătăţirea condiţiilor de transport pentru bunuri şi călători, la sporirea gradului de siguranţă a traficului şi la îmbunătăţirea mediului şi calităţii vieţii.