ACTUALITATE 20 octombrie 2015

Lucrările începute în 2013 de Gospodăria Comunală se apropie de sfârșit

de Mirela Cara Dragu | 441 vizualizări

Gospodăria Comunală SA din Sfântu Gheorghe a reușit performanţa de a duce la bun sfârșit lucrările prevăzute în proiectul de reabilitare şi extindere a reţelelor de apă şi canalizare din judeţ, economisind bani. Din economiile respective, societatea a reușit să realizeze și câteva lucrări care nu erau prevăzute în proiect. „Suntem în stadiul de finalizare la lucrările începute în 2013 și având posibilitatea să mai accesăm fonduri am reușit ca din economiile făcute între suma care ne-a fost alocată de 84 de milioane de euro și suma care a rezultat după licitații, să contractăm niște lucrări de canalizare la Chilieni-Coșeni, la Târgu Secuiesc, Lemnia, Covasna și alte câteva localități”, a spus directorul general al Gospodăriei Comunale, Fejer Alexandru.

Până în prezent au fost realizate lucrări de extindere a rețelei de canalizare la Chilieni și Coșeni pe o lungime totală a colectoarelor de 8.527m și conducte de refulare de 4.937m, 10 stații de pompare și 450 de racorduri. Pentru Sfântu Gheorghe s-au achiziționat echipamente și utilaje precum autospeciala video inspecție pentru rețelele de canalizare sau autospeciala de pierderi de toate tipurile.

În localitățile Tinoasa, Săsăuși și Lunga, au fost efectuate lucrări de extindere a rețelei de alimentare cu apă și de canalizare cu o lungime totală de 19.911m. La Târgu Secuiesc au fost de asemenea cumpărate echipamente și utilaje, între care autovidanjă pentru curățat rețelele de canalizare cu o capacitate medie, buldoexcavator, motostivuitor frontal și echipamente pentru stația de tratare a apei potabile.

În Covasna, pe strada Horea, Cloșca și Crișan, precum și în localitatea Chiuruș au fost efectuate lucrări de extindere a rețelei de alimentare cu apă pe o lungime totală a conductelor de 5.842 m (Chiuruș) și 389 m (Covasna). În Covasna au fost de asemenea achiziționate mai multe utilaje și echipamente, la fel ca și în Întorsura Buzăului.

Există și lucrări în întârziere, cum este cazul stației de epurare a apei din Covasna. În general, întârzierile sunt cauzate de firmele contractante care adesea sublicitează din dorința de a câștiga lucrarea, apoi încearcă pe diverse căi să recupereze pierderile care rezultă implicit din costurile licitate, ceea ce duce la divergențe între prestatori și beneficiari. O situație similară se regăsește și la Întorsura Buzăului, în cazul lucrărilor de rețele. Conform legislației în vigoare, aceste lucrări se mai pot prelungi până în iunie 2016. Depășirea acestui termen ar putea atrage după sine sistarea finanțării pentru lucrările respective.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.