Lucrare marca „Dorel” la Zăbala
Trecerea de pietoni nu asigură acces direct către trotuar
O trecere de pietoni cel puțin ciudată a fost fotografiată de un localnic din Zăbala. Aceasta se termină cu o bordură înaltă din beton, iar locuitorii trebuie să facă o acrobație pentru a ieși de pe carosabil. Autoritățile spun că greșeala le aparține proiectanților și că nu poate fi remediată în niciun fel.
Un locuitor din Zăbala a postat pe o rețea de socializare poza prin care semnalează această situație halucinantă. „Cum o persoană în vârstă, un copil mic, o persoană în scaun cu rotile sau o mamă cu căruciorul traversează în siguranță acest drum?”, a scris acesta la descrierea fotografiei care a fost distribuită și comentată de zeci de oameni.
Trecerea de pietoni în cauză este trasată pe un drum destul de circulat care face legătura între orașele Covasna și Târgu Secuiesc. De subliniat este că fotografia este făcută în dreptul școlii gimnaziale din Zăbala, însă zăbălenii spun că cei mici aleg de obicei o altă trecere pentru a traversa drumul.
„Oamenii sunt cum nu ar trebui sa fie, nepăsători”
Un localnic ne-a spus că astfel de „capodopere” se regăsesc de mai multe ori pe traseul Covasna – Târgu Secuiesc.
„Consiliul Județean Covasna se laudă că a reabilitat traseul Covasna – Târgu Secuiesc, finalizat prin 2012. Bordura de beton așa mare mai este pe diferite distanțe, mai mult spre ieșirea către Covasna. Se auzea că este o eroare de constructor. Ar fi vrut ca aceea sa fie înălțimea drumului, dar fiindcă punea aproape un metru diferență de nivel față de curțile oamenilor, au renunțat și au săpat mai adânc fundația, terasamentul. Însă zidul a rămas. Oamenii sunt cum nu ar trebui sa fie, nepăsători. Copiii de la școală cel mai probabil că nu trec pe trecerea respectivă, merg la următoarele. Drumul e foarte circulat, mai ales la orele de vârf”, ne-a spus un zăbălean.
„Câteodată lucrurile făcute greșit rămân așa, din păcate”
Problema lipsei acelui plan înclinat care să faciliteze accesul tuturor persoanelor se pare că nu a ajuns la urechile primarului. Niciun locuitor nu ar fi venit la el să se plângă de situație.
„Trecerea este făcută în anul 2012 când s-a reabilitat drumul DJ121. Nu am primit nicio reclamație din partea locuitorilor, sincer. Nu eram primar atunci. Dacă proiectanții au făcut așa, știți bine că fac multe lucruri greșite care nu se remediază. Câteodată lucrurile făcute greșit rămân așa, din păcate. Eu am solicitat în toamna anului trecut înainte de începerea școlii să vopsească eventual trecerile de pietoni. Au venit până la urmă, dar nu pentru solicitarea mea, ci au făcut pe tot traseul treaba asta. În rest, noi acum două, trei săptămâni am schimbat indicatoarele cu unele fotovoltaice care dau și lumină ca să fie mai atenți la trecerile de pietoni și cam atât”, ne-a spus primarul din Zăbala, Levente Fejér.
Se pare că unii localnici s-au obișnuit cu imaginea trecerii de pietoni cu probleme, însă cei care o văd pentru prima dată încă rămân muți de uimire. Este de necrezut că această imagine nu este o farsă dintr-un show de divertisment, ci „un plan bine pus la punct” al unor specialiști.
Sursă foto: Mucha Oszkár, Levente Fejér.