ACTUALITATE 16 mai 2022

Locurile la o nouă ediție a Zilei Porților Deschise la Fabrica de Țigarete, epuizate din nou în câteva ore

de Iulia Drăghici - Taraș | 667 vizualizări

În nici cinci ore, înscrierile pentru locuri în cadrul unui nou tur de vizitare a Fabricii de Țigarete din Sfântu Gheorghe, programat pentru data de 26 iunie, au fost oprite, după ce peste 250 de persoane și-au declarat intenția de a lua parte la eveniment. Aceasta în condițiile în care participarea la tururile ghidate este limitată la 200 de persoane. 

Toate locurile la tururile ghidate din 26 iunie în fosta fabrică de ţigarete au fost ocupate, însă Primăria Sfântu Gheorghe va organiza la toamnă o nouă zi a porţilor deschise. În perioada următoare vom contacta toate persoanele înscrise pentru a le informa despre participarea la eveniment”, se arată în pagina formularului lansat vineri dimineața.

Ediția de duminică, 26 iunie, a Zilei Porților Deschise la Fabrica de Țigarete a fost pregătită pentru că locurile pentru evenimentul anterior, din 21 mai, au fost de asemenea ocupate în timp record. 

După evenimentul din data de 9 aprilie, când aproape 200 de persoane au vizitat curtea şi interiorul clădirii monument istoric, alte 200 de persoane vor avea această ocazie pe data de 21 mai. Pentru această ediţie au prioritate la participare persoanele înscrise în luna aprilie.

Tururile ghidate din 21 mai încep din oră în oră între orele 10:00 şi 17:00 şi îi vor conduce pe vizitatori într-un tur al curții și al clădirii principale a fabricii, oferindu-le o perspectivă asupra trecutului, prezentului și viitorului fabricii. Participanţii vor afla informații despre istoria de peste 120 de ani a fabricii, vor afla rezultatele votului Tabak Forum și pot vedea cum au transformat alte țări clădirile închise ale fabricilor. În următoarele zile, persoanele aflate deja pe lista de aşteptare vor fi contactate pentru a confirma participarea la Ziua Porţilor Deschise din 21 mai”, se arată într-un comunicat de presă transmis vineri dimineața de Primăria Sfântu Gheorghe. 

Autoritățile au lansat prima dată invitația către cetățeni de a se înscrie pentru a participa la Ziua Porților Deschise în 29 martie, însă în doar două zile cele 200 de locuri au fost complet rezervate. Şi cele pentru luna mai au fost ocupate în același fel, motiv pentru care a fost pregătit evenimentul similar din iunie. 

Legat de interesul atât de mare al cetățenilor pentru eveniment, primarul Antal Árpád spunea luna trecută că nu este de mirare, având în vedere că fabrica este una reprezentativă pentru comunitate. 

În viața municipiului Sfântu Gheorghe acea fabrică este una foarte reprezentativă, pentru că a fost construită în urmă cu 120 de ani, pe vremea imperiului, este și o fabrică foarte frumoasă arhitectural și au fost momente când acolo lucrau peste o mie de oameni. Asta înseamnă peste o mie de familii. În timp asta înseamnă mai multe mii de familii. Vorbim de oameni care au lucrat acolo sau ai căror părinți au lucrat acolo, sau ai căror bunici au lucrat acolo sau vecini. Practic o treime din populația orașului prin cineva sau personal are o legătură cu fabrica. Plus, toată lumea în ultimii peste 10 ani a considerat că este încă o fabrică ce se va distruge, așa cum s-a întâmplat în general în România. Dar prin faptul că anul trecut municipalitatea a cumpărat-o, această fabrică reintră în circuitul civil, dacă pot să formulez așa, și înseamnă că oamenii simt că se va întâmpla ceva acolo și vor să fie parte. De fapt, asta ne-am dorit și noi prin aceste acțiuni, ca locuitorii să simtă că sunt parte a acestui proces de readucere a acestei clădiri în viața comunității noastre”, a declarat în aprilie, într-o conferință de presă, primarul.

Luna trecută, autoritățile anunțau că una dintre clădirile fostei Fabrici de Țigarete va fi transformată într-un „Muzeu al ororilor comunismului”. Există un buget de peste 11 milioane de euro, finanțare prin PNRR, pentru acest proiect. 

Tot atunci, când s-a făcut public proiectul Muzeului comunismului, primăria a lansat sondajul de opinie TabakForum şi site-ul sepsitabak.ro, prin care au cerut opinia cetățenilor cu privire la alte investiții pe care să le deruleze la fosta Fabrică de Țigarete. Metoda de chestionare este cu atât mai interesantă cu cât permite și un tur virtual al clădirilor.

Construirea fostei Fabrici de Țigarete în actuala locație din strada Kós Károly a început în anul 1901. Au fost perioade în care numărul angajaţilor de acolo a depăşit o mie de persoane. Însă activitatea s-a oprit în decembrie 2010. În primăvara lui 2021, autoritățile din Sfântu Gheorghe au cumpărat ansamblul de imobile cu 4,9 milioane de euro, sumă achitată în patru rate.

Sursa foto: Primăria Sfântu Gheorghe

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.