ACTUALITATE 28 septembrie 2023

Locuitorii din Micfalău, avertizaţi cu privire la prezenţa unui urs în preajma cimitirului

de Agerpres | 1024 vizualizări

Locuitorii comunei Micfalău au fost avertizaţi, miercuri, cu privire la prezenţa unui urs în preajma cimitirului din localitate, autorităţile recomandându-le să dea dovadă de prudenţă sporită până când vor reuşi să captureze animalul.

Primarul localităţii, Demeter Ferenc, a declarat că urşii s-au înmulţit foarte mult, iar în cursul zilei de luni a fost necesară împuşcarea unei ursoaice, mamă a trei pui, care devenise agresivă.

„În zona noastră, din câte ştim, sunt în jur de 5 exemplare de urşi cu 2-3 pui şi doi urşi singuri (...) Ieri am recoltat o ursoaică cu trei pui. Din nefericire, ne-a atacat şi a trebuit să o împuşcăm. Am avut de ales între viaţa omului şi ursoaică. Puii i-am relocat în natură, tot în zona noastră, pentru că la creşa de urşi, unde am încercat să îi dăm, nu i-a acceptat, că nu au resurse să îi hrănească. (...) Acum a fost depistat un urs în apropierea cimitirului şi am decis să îl împuşcăm pentru că e periculos pentru oameni. Vine luna octombrie, oamenii merg la morminte ca să le pregătească pentru Ziua morţilor şi nu se poate ca la zece metri, între tufişuri, să stea ursul. Le-am recomandat cetăţenilor, ca până prindem ursul, să viziteze cu atenţie cimitirul, să nu meargă singuri, doar însoţiţi de o altă persoană şi să vorbească cu voce tare ca ursul să nu se apropie”, a declarat pentru AGERPRES Demeter Ferenc.

Potrivit acestuia, urşii au făcut deja nenumărate pagube, iar situaţia a devenit de „nesuportat”.

„Anul acesta am avut 8 dosare pentru pagube provocate de urşi, faţă de trei anul trecut. Recent au omorât o vacă de 2.000 de euro, dar au omorât şi iepuri, şi oi, şi cai, şi albine, de toate. Şi nu se poate spune că din cauză că s-a tăiat pădurea au început să vină în comună. La noi nu au fost defrişări, dimpotrivă, suprafaţa împădurită a crescut. Situaţia a devenit de nesuportat, din cauza urşilor am ajuns să trăim în ţarcuri cu garduri electrice”, a mai spus Demeter Ferenc.

Şi în municipiul Sfântu Gheorghe au fost împuşcaţi, recent, doi urşi care, potrivit autorităţilor locale, prezentau pericol pentru localnici şi pentru bunurile acestora.

Directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului (APM) Covasna, Gheorghe Neagu a menţionat că în judeţ sunt peste 2000 de urşi, iar numai în acest an au fost raportate pagube în valoare de peste 563.000 de lei provocate de aceste animale sălbatice, dintre care 291.000 de lei au fost deja achitaţi celor păgubiţi.

Anul acesta trei persoane din judeţul Covasna, un bărbat din Sita Buzăului, respectiv doi din localitatea Belin, au fost răniţi de urşi.

În anul 2022, la APM Covasna au fost înregistrate 273 de pagube provocate de urşi, în 2021 au fost înregistrate 337 şi 194 în 2020.

Foto arhivă

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.