ACTUALITATE 25 noiembrie 2015

Locuinţele de serviciu, predate tinerilor medici

de Mirela Cara Dragu | 1332 vizualizări

Complexul rezidențial din curtea Spitalului de Urgență din Sfântu Gheorghe, o pată neagră pe agenda Guvernului României

Spitalul Județean de Urgență „Fogolyán Kristóf“ din Sfântu Gheorghe are în curte un complex rezidențial alcătuit din șase locuințe special construite pentru medicii angajați aici, care au nevoie de un spațiu de locuit. Cele trei garsoniere și trei apartamente, utilate corespunzător, sunt situate într-o clădire nouă și modernă, inaugurată miercuri de către reprezentanții Consiliului Județean, ai Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe și ai Spitalului Judeţean, alături de preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi reprezentanţi ai guvernului Ungariei. Investiţia s-a ridicat la circa 360.000 de euro.

Finanțare majoră de la Guvernul Ungariei

Lucrările de înălțare a complexului rezidențial pentru medici a început din anul 2013 și au beneficiat de o finanțare majoră din partea Fundației Studium-Prospero din Târgu Mureş, înfiinţată în urmă cu 15 ani, cu sprijinul Guvernului Ungariei şi al autorităţilor locale.

Deși inițiativa este una lăudabilă, prin faptul că încurajează angajarea medicilor tineri la spitalul din Sfântu Gheorghe, care se află în plin proces de reabilitare și modernizare, ea este în același timp o rușine pentru Guvernul României care nu s-a implicat în niciun fel în susținerea unui astfel de demers, lăsând guvernul unui alt stat, cel al Ungariei, să se implice în acest fel în procesul de modernizare a sistemului sanitar românesc.

„Din păcate, politica dusă din București a dat faliment în ceea ce înseamnă sistemele de sănătate și de a ține medicii acasă, în țară, pentru că, după cum se știe, în ultimii 25 de ani, 20 de mii de medici au plecat din țara asta și noi credem că nu este normal. Ne-am angajat și am făcut lucrări pe care, de altfel, ar fi trebuit să le facă cei din București, dar am reușit să facem la noi acasă. Majoritatea banilor sunt de la Budapesta prin intermediul Fundaţiei Studium-Prospero din Târgu Mureş. Noi am pus numai o parte, dar partea cea mai mare, de zece ori mai mare decât am pus noi, aparține acestei fundații”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor, care a explicat că CJ Covasna a pus la dispoziție terenul și s-a implicat în realizarea complexului rezidențial cu o cheltuială de 65 de mii de euro.

Pe viitor vor fi făcute demersuri similare

Tamás Sándor a punctat totodată că, pe lângă construcția de drumuri și poduri, reabilitarea sistemului de sănătate din județ reprezintă una dintre prioritățile trecute în agenda de lucru a instituției pe care o reprezintă și că în viitor vor fi făcute demersuri similare în acest scop. „Acest obiectiv pe care îl inaugurăm și dăm în folosință chiar acum reprezintă, desigur, un pas foarte important, dar este numai o parte pentru că punerea la punct în sensul pozitiv a sistemului de sănătate pentru noi în județ înseamnă reabilitarea Spitalul Județean din bani europeni câștigați printr-un program POR. Asta înseamnă 18 milioane de euro din care, cum se vede, Moș Crăciun va aduce un spital nou, ceea ce înseamnă nu numai reabilitare fizică a spitalului, ci și aparatură medicală în valoare de 30 de milioane de lei. Pe lângă asta, și în mediul rural urmărim și am pus la punct un program comun cu unitățile administrativ teritoriale”, a informat președintele CJ Covasna, care a dorit să readucă în atenția celor prezenți la inaugurare faptul că prin eforturile depuse 30 de medici rezidenți primesc pe lângă salariu o sumă de 600 de lei în plus, un fel de bursă, pentru a-și desfășura activitatea.

În Covasna, intelectualii sunt tratați mai bine decât în țară

Prezent la inaugurare, primarul Antal Árpád a vorbit despre atenția pe care autoritățile locale au acordat-o în ultimii ani atât medicilor, cât și altor categorii din clasa intelectuală pentru care au acordat facilități prin punerea la dispoziție a unor locuințe dedicate acesteia. „În urmă cu șapte ani și jumătate, împreună cu domnul doctor Vass Levente, am lansat la Sfântu Gheorghe programul „Hai acasă!” și, în cadrul acestui program, am spus că vom construi locuințe pentru medici, pentru profesori, pentru cei care lucrează în cultură. În urmă cu câțiva ani am dat în folosință peste 30 de apartamente pentru profesori, pentru oameni de cultură și astăzi avem șansa de a da șase apartamente pentru tinerii medici”, a spus edilul.

La rândul său, primarul din Sfântu Gheorghe a subliniat lipsa de interes și implicare a Guvernului României în îmbunătățirea sistemului de sănătate din întreaga țară, care a condus la această inițiativă de cooperare cu guvernul ungar. „Din păcate, țara noastră, România, are un comportament destul de incorect față de medici, la fel cum are un comportament incorect față de profesori sau față de cei care lucrează în administrația publică locală. Consider că aceste atribuții nu sunt ale autorităților publice locale, ci ar trebui să fie ale Guvernului României, dar noi nu putem să așteptăm până când Guvernul va construi locuințe pentru medici și, între timp, să vedem cum mii și mii de medici pleacă din România. De aceea, împreună cu Guvernul Ungariei, împreună cu Consiliul Județean, am pornit acest proiect și încercăm să facem ceea ce ne stă în putință pentru a ține tinerii acasă, pentru a-i invita pe tineri acasă, pentru că avem un viitor aici doar dacă tinerii vor rămâne aici, doar dacă serviciile publice vor fi de bună calitate”, a spus Antal Árpád, exprimându-și totodată speranța că pe viitor vor continua astfel de inițiative care să le aducă beneficii maghiarilor, românilor și romilor din județ.

Inaugurare Locuinte medici Spital noiembrie 2015 - 09

Medicii văd și dezavantajele unor astfel de locuințe

Patru dintre locuințe au fost deja acordate unor cadre medicale, care se pot muta deja în spațiile respective. Inițiativa este bine primită de către aceștia, însă pentru unii există și dezavantaje. „Am înțeles că de astăzi ne putem muta. Eu de origine sunt din Gheorgheni, dar lucrez la acest spital de patru ani la secția de nou-născuți. Ideea de a avea locuință de serviciu aproape de spital are avantaje și dezavantaje. Cred că este un pic neobișnuit să stai chiar în curtea spitalului, dar e bine c-o să avem o intrare separată. Avantajul este că vom sta într-un loc liniștit, iar vecinii vor fi oameni civilizați. Inițiativa mi se pare bună deși cred că cine vrea să plece în străinătate pleacă oricum, dar restul celor care vor să rămână le este mai ușor așa”, a declarat dr. Gyulai Gabriella, unul dintre medicii care vor locui în noul complex rezidențial.

Punând confortul personal în plan secund, tânărul medic chirurg György Szakács Csaba, care va locui la rândul său în clădirea din curtea spitalului, consideră că cel mai important pentru îmbunătățirea sistemului de sănătate este dotarea corespunzătoare a secțiilor, astfel încât angajații spitalului să își poată exercita profesia în condiții optime. „Sincer, pe mine mă interesează mai mult partea medicală. Ne ajută locuința foarte mult. Este un ajutor enorm, dar dacă spitalul nu funcționează ca lumea atunci nu putem să facem nimic. Deci preferabil pentru mine ar fi o instituție care chiar funcționează perfect sau aproape de perfect și să avem instrumente cu care să lucrăm că altfel nu putem să ajutăm pe nimeni”, a declarat medicul proaspăt instalat.

În primul an, locatarii nu vor plăti chirie, ci doar facturile la utilităţi. Ei vor locui în apartamentele de serviciu pe o perioadă de cel mult patru ani.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
Lilian, 27 noiembrie 2015
Din cate imi aduc aminte, la sanatate am avut mai tot timpul ministru maghair, din UDMR. In concluzie ne spuneti ca toti acestia au sabotat sistemul de sanatate din Romania. Prea mult accent puneti pe citeste integral
natasa, 26 noiembrie 2015
Nu inteleg cum o fundatie din Ungaria ajuta spitalul din Sf,Gheorghe, cand chiar medicii din Ungaria pleaca in alte tari sa munceasca, din cauza salariilor pe care le au. Bineanteles ca aceste citeste integral
alex, 26 noiembrie 2015
Nu cred că politica Guvernului în domeniul sănătății în Covasna este alta decât în țară. Să arunci în față implicarea unei fundații din Ungaria, minimalizând rolul Guvernului mi se citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.