ACTUALITATE 2 iulie 2013

Livadă de 4.000 de euro în județul Covasna

de Monica Vrânceanu | 2305 vizualizări

Asociaţia de Tineret Turul Madar vrea să câștige fonduri pentru un proiect inedit la „Țara lui Andrei”

Asociaţia de Tineret Turul Madar luptă pentru câștigarea unui proiect depus în cadrul concursului de idei „Țara lui Andrei”, prin care dorește înființarea unei livezi de pomi fructiferi în județul nostru. Proiectul a fost depus la Secțiunea Educație și așteaptă cât mai multe voturi, pentru a câștiga cei 4.000 de euro necesari pentru a fi materializat.

Reprezentantul Asociaţiei, Furus Levente, a declarat că se dorește realizarea unei Livezi comunitare, în care ar urma să fie educați 35 de copii cu probleme sociale – în general copii abandonați de către părinți în case de copii, la rude sau la prieteni. 15 dintre acești copii ar urma să provină din mediul rural, iar tinerii ar învăța de fapt ce înseamnă plantarea unui pom fructifer, îngrijirea acestuia spre maturitate, curățarea, strângerea fructelor sau realizarea gemurilor și a compoturilor.

Este vorba despre o întoarcere la natură, la tradiții și la o ocupație care nouă, celor de peste 35 de ani, nu ne e neapărat străină – pentru că i-am văzut măcar pe bunicii noștri făcând asta. În ziua de azi însă, copiii nu mai știu ce înseamnă această relație cu natura, au impresia că totul se găsește de-a gata în magazine, chiar și unii din mediul rural. Vorbim despre un proiect care e conceput să le arate copiilor tradițiile legate de cultivarea și prelucrarea fructelor, în 80 de ore de educare non-formală extracurriculară, timp de zece luni și care, credem noi, le va dezvolta abilitățile de viață, plus că-i va aduce mai aproape unii de alți”, a explicat Furus Levente.

Furus consideră că în județul nostru problemele sunt cam aceleași, fie că vorbim despre comunități urbane sau rurale – iar una dintre problemele comune este cea a copiilor abandonați care lucrează în străinătate, sunt crescuți de bunici sau alte rude, provin din familii monoparentale sau din familii cu dificultăți financiare.

Acești copii au șanse foarte reduse de a participa la programe extracurriculare, la o tabără, la o excursie, sau la un program educativ – au șanse reduse în viață. Sprijinirea lor și implicarea în diferite programe educaționale non-formale, dezvoltarea abilităților ajută integrarea lor în societate, în viața activă, în viața voluntară, prin care devin cetățeni responsabili”, a mai spus Furus.

Acesta a mai arătat că prin realizarea acestei Livezi comunitare ar urma să se asigure, pe termen lung, fructe care vor aproviziona la nivel comunitar, inclusiv prin donații către diverse organizații. În plus, este un proiect care poate susține activități educaționale pentru mai multe serii de copii, inclusiv printr-o implicare ulterioară a școlilor din județ, sub forma unor parteneriate de lungă durată, astfel încât livada să se dezvolte în continuare.

Furus a declarat că a fost identificat deja un teren pe care ar urma să fie plantată livada, în localitatea Calnic, însă deocamdată este nevoie de cât mai multe voturi, la adresa www.taraluiandrei.ro, Secțiunea Educație. Proiectul este singurul depus din județul nostru în această sesiune.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.