Liderii PNL Covasna consideră „nepotrivit“ gestul reprezentanţilor UDMR de a se fotografia alături de ambasadorul SUA cu steagul secuiesc
Senatorul PNL Marius Obreja a afirmat, miercuri, că apreciază disponibilitatea ambasadorului SUA la Bucureşti, Hans Klemm, de a cunoaşte realităţile convieţuirii interetnice din Covasna şi Harghita, dar consideră „nepotrivit“ gestul liderilor UDMR de a se fotografia alături de acesta cu un steag secuiesc desfăşurat în faţa lor.
Obreja a menţionat, într-un comunicat de presă remis miercuri seară AGERPRES, că 'provocările" liderilor UDMR din Covasna "nu reprezintă imaginea corectă a convieţuirii interetnice din România".
„Am luat act de gestul nepotrivit al liderilor UDMR din judeţul Covasna de a se poza, alături de ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, având un steag secuiesc desfăşurat în faţa lor. Nu comentez asupra semnificaţiei şi simbolisticii unui drapel, fie el şi al secuilor, dar, acesta nefiind unul aprobat şi recunoscut de legislaţia românească, nu face decât ca, în mentalul românilor din Ardeal, să fie un îndemn la autonomie teritorială, segregare sau separare pe criterii etnice. Apreciez în mod deosebit disponibilitatea ambasadorului SUA de a cunoaşte realitatea convieţuirii multietnice din Covasna şi Harghita şi sunt sigur că, în final, îşi va formula cea mai corectă imagine despre respectarea drepturilor fundamentale, respectul reciproc şi toleranţa de care dă dovadă statul român. Această imagine trebuie să-i cuprindă, deopotrivă, pe secuii şi românii din judeţele Harghita şi Covasna“, scrie Marius Obreja, în comunicat.
Preşedintele PNL Covasna, Codruţ Opaiţ, a opinat că se acordă o amploare prea mare acestui moment şi că nu crede că Hans Klemm a vrut să legitimeze „ţinutul secuiesc“.
„Părerea mea este că se dă o amploare prea mare cazului, cred că domnul Klemm nu ştia exact ce steag are acolo (...) Putea fi şi un steag de carnaval, pentru el nu are nicio semnificaţie, face parte din pitorescul zonei. Dacă cineva nu cunoaşte concepţia americanilor, nu înţelege lucrurile (...) La noi există o sensibilitate pe tema asta şi românii se pare că nu înţeleg concepţia americanilor despre libertate. (...) Eu vreau să spun că lucrurile sunt mult exagerate. Deci, cine nu îi înţelege pe americani, nu poate înţelege de ce ambasadorul s-a pozat în felul acesta. Pentru ei este o chestie, efectiv, de amuzament. Nu cred că putem să îi atribuim domnului ambasador vreo intenţie de a legitima în vreun fel chestia cu ţinutul secuiesc“, a precizat Codruţ Opaiţ.
Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a postat pe pagina sa de socializare o fotografie în care apare alături de ambasadorul SUA în România şi de alţi reprezentanţi ai comunităţii maghiare, respectiv preşedintele Consiliului Judeţean, Tamas Sandor (liderul UDMR Covasna) şi episcopul reformat Kato Bela, ţinând cu toţii în mâini un steag secuiesc.
„Ambasadorului SUA i-am făcut cadou un steag al comunităţii secuieşti, steag care a devenit şi simbolul lipsei de respect al autorităţilor faţă de comunitatea secuiască. Menţionez că acest steag a fost folosit prima dată în 1599, când secuii au luptat alături de Mihai Viteazul“, a scris primarul Antal Arpad pe Facebook.