ACTUALITATE 11 decembrie 2023

„Libertate”, un film care pune sub lupă haosul din decembrie 1989

de Mirela Cara Dragu | 562 vizualizări

Prezentată vineri la Sfântu Gheorghe, pelicula va putea fi urmărită la Cinema Arta

Vineri, 8 decembrie, la Cinema Arta Sfântu Gheorghe, a avut loc prezentarea celui mai recent film pe tema Revoluției din 1989, „Libertate”, în regia lui Tudor Giurgiu. După vizionare, publicul a putut participa la o discuție cu producătoarea Oana Giurgiu și cu Tofán Zsolt, location manager din Târgu Secuiesc, despre ideea filmului și detaliile de filmare și producție.

Spre deosebire de alte filme care abordează Revoluția din 1989, „Libertate” aduce în prim-plan nu doar povestea dramatică a unor personaje surprinse în timpul evenimentelor din zilele de 21- 22 decembrie, ci și haosul și degringolada socială, dar mai ales instituțională, care au marcat acele zile deosebit de tulburătoare. Antrenați să trăiască sub teroarea suspiciunii și a neîncrederii, oamenii se trezesc în mijlocul unui vârtej de evenimente pe care nu știu nici cum să le interpreteze, nici cum să le gestioneze, ceea ce face ca scenariul în care teroriștii să atace din senin să capete rapid credibilitate, fiind totodată și o extraordinară unealtă de manipulare.

Inspirat după o poveste reală, petrecută la Sibiu în decembrie 1989, „Libertate” este, de fapt, o incursiune profundă în evenimentele ce au marcat Sibiul la momentul respectiv. În agitația generală manifestată pe fondul protestelor mulțimii împotriva autorităților, o unitate de miliție din Sibiu a fost ținta unui asalt violent. În acest context, soldați, milițieni, securiști și civili s-au trezit de-a valma în mijlocul unui val de agresiuni și al unor confruntări sângeroase din care nimeni nu a înțeles nimic. Câteva sute de persoane, din ultimele trei categorii, au fost acuzate de terorism și ținute captive într-un bazin de înot din incinta unității militare din oraș. Este și cazul căpitanului de miliție Viorel, interpretat de Alex Calangiu, care încearcă să scape de asediu, dar este capturat și acuzat de terorism, devenind o victimă nevinovată.

„Libertate” pune, așadar, accentul pe acel context tensionat, evidențiind prăbușirea socială și instituțională ce a caracterizat respectivul moment istoric, în legătură cu care oamenii își mai pun întrebări și astăzi, la peste trei decenii de la eveniment. Deși focusat pe o secvență, respectiv cazul Sibiu, filmul este parcă o oglindire a ceea ce s-a întâmplat în 1989 în majoritatea orașelor țării.

Chiar dacă filmul transmite ideea că revoluția a fost, mai degrabă orchestrată și că a fost o lovitură de stat, eu îmi amintesc că am participat la revoluție din tot sufletul. Deci pentru mine a fost revoluție”, a declarat o spectatoare în timpul discuțiilor purtate cu producătoarea Oana Giurgiu și cu Tofán Zsolt, care au împărtășit perspective din culisele producției și care au vorbit despre aspectele complexe, ce se ascund în spatele producției acestui film.

Filmul are o distribuție remarcabilă, care include nume precum Alex Calangiu, Cătălin Herlo, Ionuț Caras, Iulian Postelnicu, Alexandru Papadopol, Leonid Doni, Andi Vasluianu, Cuzin Toma, Mirela Oprișor, Alex Bogdan și Marius Manole. De asemenea, pelicula a fost distinsă cu Premiul Publicului la TIFF.22 pentru cel mai popular film românesc și Premiul CICAE la Sarajevo Film Festival distribuit de Transilvania Film.

Cei ce nu au reușit să ajungă la evenimentul de vineri mai pot vedea filmul la Cinema Arta în perioada următoare.

Sursa foto: cinemagia.ro

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.