Liberalizarea preţului la energie, explicată pe înţelesul tuturor
Marţi a avut loc la Sfântu Gheorghe o dezbatere publică privind liberalizarea pieţei de gaz, o problemă sensibilă care interesează în prezent pe cea mai mare parte a populaţiei. Dezbaterea a fost moderată de Ana Otilia Nuţu, analist Expert Forum pe politici publice în energie şi infrastructură, companii publice, autorităţi de reglementare, care lucrează în proiecte de consultanţă pentru Banca Mondială privind reforma administraţiei publice. Specialistă în analize privind funcţionarea programelor europene în sectoarele de energie şi transporturi, Otilia Nuţu organizează frecvent dezbateri la Bucureşti şi în diverse localităţi din ţară, atât pe tema liberalizării pieţei de energie, cât şi pe cea a corupţiei din sector.
În prezentarea pe care a susţinut-o pentru oamenii prezenţi la dezbatere, Otilia Nuţu a explicat mai întâi ce anume înseamnă liberalizarea pieţei de energie, precizând că ANRE obligă câţiva furnizori şi producători să tranzacţioneze la preţuri reglementate, de regulă mai mici decât preţul de piaţă, pentru ca apoi furnizorii să le vândă consumatorilor finali la preţurile reglementate. În categoria consumatorilor finali sunt incluse gospodării, IMM-uri sau mari consumatori industriali.
În continuare, Otilia Nuţu a explicat pe înţelesul tuturor cum se poate face liberalizarea, fără ca populaţia să fie sărăcită, dar a adus în discuţie şi probleme sensibile cum sunt furturile şi abuzurile din sector, certificatele verzi şi modul neortodox în care acestea se procură etc. Experta a vorbit şi despre posibilitatea oamenilor de a schimba furnizorul de gaze, ceea ce ar putea aduce avantaje considerabile consumatorilor finali. Pentru o mai bună înţelegere a mesajului de către cei prezenţi, Otilia Nuţu a făcut o paralelă cu telefonia mobile, care în prezent are preţuri accesibile pentru orice tip de consumator, tocmai pentru că în acest sector a avut loc o liberalizare a pieţei. Cu această ocazie, oamenii au aflat că dacă nu există piaţă concurenţială cu adevărat, poate apărea abuzul de poziţie dominantă sau monopol iar preţurile ar putea creşte dezavantajos de mult. De altfel, Otilia Nuţu a arătat că deocamdată nu există o piaţă pe deplin funcţională pentru gaze aşa cum există de pildă pentru energie electrică, dar că există posibilitatea ca în viitor lucrurile să se schimbe şi la acest nivel.
„Liberalizarea are avantaje, deşi trebuie făcută cu grijă pentru a proteja interesele consumatorilor, în special consumatorii mici. Prin protecţie se înţelege accesul la energie, calitatea energiei, preţurile cele mai mici, dar economic justificate; informaţii clare, consumatorii trebuie să ştie ce alternative au (de exemplu comparatoare de preţ)”, a susţinut în continuare experta.
La sfârşitul prezentării, participanţii au fost invitaţi să pună întrebări lămuritoare, astfel încât să fie sigur că au înţeles care este principiul liberalizării, dar şi să voteze în favoarea sau în defavoarea acesteia. Concluzia întâlnirii, care a fost posibilă prin aportul lui Mădălin Guruianu, coorganizator al dezbaterii, a fost trasată de un foarte tânăr cetăţean care a sintetizat discuţia astfel: „Din punctul meu de vedere, problema nu constă în a ne întreba în ce măsură este nevoie de liberalizarea pieţei de energie. Este clar că populaţia are nevoie de această liberalizare. Important este să aflăm cum putem realiza concret această liberalizare”.