ACTUALITATE 26 iunie 2009

Liber la demolarea miturilor Ţinutului Secuiesc

de Covasna Media | 1103 vizualizări
Câteva zeci de persoane au luat parte miercuri la lansarea primei cărţi a lui Dan Manolăchescu, „Mituri ale Ţinutului Secuiesc“

Jurnalistul covăsnean Dan Manolăchescu şi-a lansat miercuri prima sa carte, „Mituri ale Ţinutului Secuiesc”, în care aduce în discuţie mai multe tabuu-ri ale acestei zone, care stau la baza unor dispute interetnice sau vorbeşte printre altele despre rolul politicienilor în crearea şi întreţinerea acestor mituri. Lansarea acestei prime ediţii a avut loc la terasa Green Garden din Parcul Central şi a adus laolaltă numeroşi apropiaţi, tineri, directori de instituţii, precum şi pe subprefectul Ioan

Câteva zeci de persoane au luat parte miercuri la lansarea primei cărţi a lui Dan Manolăchescu, „Mituri ale Ţinutului Secuiesc“

Jurnalistul covăsnean Dan Manolăchescu şi-a lansat miercuri prima sa carte, „Mituri ale Ţinutului Secuiesc”, în care aduce în discuţie mai multe tabuu-ri ale acestei zone, care stau la baza unor dispute interetnice sau vorbeşte printre altele despre rolul politicienilor în crearea şi întreţinerea acestor mituri.

Lansarea acestei prime ediţii a avut loc la terasa Green Garden din Parcul Central şi a adus laolaltă numeroşi apropiaţi, tineri, directori de instituţii, precum şi pe subprefectul Ioan Ursache, dar şi primarul municipiului, Antal Arpad, şi preşedintele Consiliului Judeţean, Tamas Sandor.

„Este o carte care din punctul meu de vedere întruneşte în paginile ei multe din lucrurile caracteristice unui judeţ în care Caragiale nu s-a fi plictisit deloc, pentru că în fiecare zi se întâmplă suficient de multe lucruri care să ne dea subiecte fie de bârfă, fie de controverse, fie de certuri. Este o carte care merită citită dintr-o perspectivă uşor detaşată, adică să încercăm să fim puţin obiectivi, să lăsăm la o par te răutăţile şi să ne dăm seama că există foarte multe lucruri în viaţa de zi cu zi pe care dacă ni le asumăm altfel putem să le vedem cu un pic de simţ al umorului şi să ne dăm seama să de fapt pro blemele nu sunt atât de mari, dar noi avem talentul de a le face uriaşe”, a spus jurnalistul Dani Şanta în introducerea lansării propriuzise.

Dintre cei care citiseră deja cartea au mai luat cuvântul directorul Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni (MNCR), Valerii Kavruk, profesorul de istorie Victor Sibianu, consilierul local Mădălin Guruianu, apariţia unei cărţi care îndrăzneşte să scrie pe copertă „Ţinutul Secuiesc“ fiind salutată totodată şi de primarul Antal Arpad. „Este o carte care se citeşte foar te uşor, chiar dacă sunt abordate probleme delicate uneori. (...) Sunt de acord cu foarte multe lucruri de acolo, dacă luăm pe bucăţi nu cred că există vreun fragment, cuvânt, frază, cu care să nu fiu de acord, poate per total nu sunt de acord chiar cu tot”, a spus cu ocazia lansării directorul MNCR, Valerii Kavruk.

Apreciind scriitura cărţii ca una deschisă, curată, accesibilă şi curajoasă în contextul în care trece de la o cultură la alta şi emite ipoteze, profesorul Victor Sibianu s-a declarat de acord în mare parte cu cele spuse în „Mituri ale Ţinutului Secuiesc” şi cu curajul autorului de a folosi exprimarea „Ţinut Secuiesc“. „Cu ceea ce nu sunt de acord - la responsabilitatea escaladării unui conflict – nu apasă pe umerii tuturor, ci ai tăi, ai presei, ai politicienilor, pentru că oamenii simpli nu au nicio problemă”, a conchis Sibianu. În opinia consilierului local Mădălin Guruianu, cartea lansată este o adevărată continuare a unui manifest la normalitate rostit acum 5 ani şi care a schimbat multe de atunci încolo. „Sper ca această carte să ajungă în primul rând la oameni care nu trăiesc în această comunitate”, a afirmat Guruianu.

Chiar dacă încă nu citise cartea, primarul Antal Arpad a apreciat drept „extraordinar” simplul fapt că se discută despre o carte care vorbeşte de Ţinutul Secuiesc.

Antal spune că este greu pentru un politician sau un primar maghiar să facă proiecte interetnice cu oameni care nu recunosc că există Ţinutul Secuiesc, şi şi-a exprimat speranţa că acest lucru se va schimba şi vor exista asemenea proiecte.

Primarul a admis că până acum politicienii maghiari au greşit că nu au comunicat suficient cu partea românească, pentru a o face să înţeleagă că nu se doreşte segregare.

Miniturneu prin ţară

Înainte de a trece la autografe, autorul a anunţat că intenţionează să pornească într-un miniturneu în mai multe oraşe din Ardeal, plus Bucureşti, pentru a da prilejul unor dezbateri pe tema interculturalităţii în Secuime şi în Ardeal. După această primă ediţie în limba română, cea în limba maghiară va fi lansată în curând. Manolăchescu a explicat că nu a dorit să organizeze o dublă lan sare a ediţiei română şi maghiară întrucât nu crede că în Sfântu-Gheorghe am ajuns la maturi tatea ca fiecare să-l asculte pe celălalt vorbind în limba lui fără a pricepe şi nimeni să nu se fi supărat. „Probabil că dacă aş fi putut face o asemenea lansare românomaghiară, nici n-ar mai fi avut scop cartea“, a afirmat autorul.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
Ion Ciobanu, 1 iulie 2009
Exact, cat costa si unde se gaseste cartea? Vad ca se vorbeste de un coflict...stim cu totii ca asa ceva, Doamne fereste, tot la Mures s-ar putea intampla, nu in tot asa-zisul tinut sacuiesc. Titlul citeste integral
Cititor, 1 iulie 2009
De unde pot sa cumpar cartea?
lori, 26 iunie 2009
zbeu stii ce e chestia ca liderii udmr baga hara mai tare intre romani si magiari
ion, 26 iunie 2009
Cat costa cartea si la ce librarii se gaseste ?
zbeu, 26 iunie 2009
Haideti sa ne deschidem ochii! Atata rautate e sadita de politicieni! Schimbarea incepe cu fiecare din noi! Haideti sa ne bucuram ca traim impreuna! Sa ne cream un viitor frumos impreuna, fara a face citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.