Lecţie de toleranţă la Sfântu Gheorghe: Gypsy, Jewish & Gay
Trupa RotFront din Berlin, prezentă pe scena Festivalului Reflex3, un exemplu de multiculturalitate
În Sala Studio din Sfântu Gheorghe a avut loc luni seară concertul unei trupe din Berlin, cu o componenţă ce include opt artişti proveniţi din şase ţări. Aceştia au făcut dovada vie a faptului că oamenii pot depăşi lejer barierele impuse de societate şi de prejudecăţile moştenite cu privire la rasă, etnie sau orientare sexuală.
Trupa RotFront din Berlin a luat fiinţă în 2003 din iniţiativa muzicianului ucrainean Yuriy Gurzhy şi a vocalistului maghiar Simon Wahorn. Împreună cu alţi şase artişti, proveniţi din Germania, Austria, Bulgaria şi Australia, au impus pe piaţa muzicală internaţională un grup multinaţional, care cântă o multitudine de genuri muzicale, de la ritmuri electrice, Russian reggae sau Hungarian garage-rock, la ska, klezmer şi hip-hop.
Prin ceea ce fac, muzicienii de la RotFront elimină barierele de orice tip. Odată ajunşi în faţa publicului, ei nu se mulţumesc să cânte doar pe scenă, ci pătrund printre oameni, cântă şi dansează cu ei, realizând un show interactiv în care toată lumea se reuneşte şi se bucură de ritmurile antrenante ale muzicii. Rezultatul acestei atitudini este acela că oamenii se lasă dizolvaţi în atmosfera plină de energie şi, vrând-nevrând, uită de barierele de care se lasă îngrădiţi în viaţa de zi cu zi. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu publicul din Sfântu Gheorghe. La început timizi, tinerii prezenţi în sală s-au apropiat de scenă rând pe rând, mişcându-se discret pe melodiile cu iz balcanic ale celor de la RotFront. După 20 de minute, tineri şi bătrâni petreceau în jurul scenei împreună cu artiştii, într-o atmosferă caldă şi prietenoasă, ca nişte adevăraţi invitaţi la o petrecere, care ştiu să se distreze împreună.
Îmbrăcaţi în tricouri roşii, pe care stătea scris mesajul „Gypsy, Jewish & Gay”, artiştii au cântat şi au vorbit în mai multe limbi. Adepţi ai respectului omului faţă de om, dincolo de diferenţele care pot să separe, membrii trupei RotFront transmit prin concertele lor mesaje pro-imigraţie şi anti-discriminare. Cele mai multe din versurile lor se bazează pe experienţele unui imigrant într-o metropolă. De altfel, una din celebrele melodii pe care le cântă pe toate scenele se numeşte chiar „Gypsy, Jewish & Gay”.
Publicul din Sfântu Gheorghe a fost foarte receptiv la mesajele transmise de RotFront. Români, maghiari şi oameni de alte naţionalităţi s-au bucurat împreună, au dansat, au cântat şi au aplaudat cu entuziasm, renunţând, fie şi numai pe durata concertului, la prejudecăţile de care se lasă guvernaţi în mod curent.
Modul de gândire al celor de la RotFront şi tipul de mesaj şi de atitudine pe care l-au adoptat ar trebui să fie un exemplu pentru toţi artiştii locali. Având la îndemână una dintre cele mai bune „arme” de distrugere a mentalităţilor păguboase, şi anume muzica, ei au şanse mult mai mari să producă o schimbare şi să lupte împotriva discriminărilor.
„Sunt şanse ca mentalităţile să se schimbe şi la noi”
Monica Opra, o cunoscută profesoară şi cântăreaţă locală, care vorbeşte despre sine ca despre o corcitură, vrând astfel să glumească pe seama faptului că s-a născut într-o familie mixtă, ne-a spus că se bucură să descopere că sunt şanse ca mentalităţile să se schimbe şi la noi. Ea a subliniat faptul că este nevoie de o civilizare a modului de gândire al semenilor noştri, care trebuie să înţeleagă şi să accepte o dată pentru totdeauna că oamenii sunt aceiaşi peste tot, doar culturile sunt diferite şi acestea trebuie respectate. Ea a mai povestit că, ori de câte ori are prilejul să cânte, o face atât în limba română, cât şi în limba maghiară, dar, în foarte multe situaţii, primeşte reproşuri ori din partea românilor că include în repertoriul său şi cântece în limba maghiară, ori invers. „Dacă mă duc la o nuntă de români, la care sunt şi zece unguri, eu cânt şi în maghiară. Sau invers, dacă mă duc la o nuntă de unguri, unde sunt şi câţiva români, cânt şi în română. În ambele cazuri sunt fie mustrată, fie întrebată ce simt eu că sunt. Cred că ar trebui să renunţăm la această atitudine. Să ne apropiem şi să ne respectăm mai mult unii pe alţii. În loc să te bucuri că o formaţie cântă în toate limbile, pentru toate gusturile, tu stai şi te gândeşti la ce origine ai. E absurd” – ne-a spus Monica Opra.
Artista a dorit să puncteze totodată şi faptul că evenimentul de la Reflex3 nu este un caz izolat. „Ungurii şi românii se amestecă mereu, mai ales în lumea culturală. Sunt colaborări multiple între ei, mai ales în lumea muzicală, compusă din oameni învăţaţi pentru care nici nu se pune problema de limbă şi etnie. Între noi nu există aşa ceva” – a spus ea, adăugând că este optimistă şi crede că lucrurile se pot schimba.