Laura Codruţa Kövesi, prezentă la raportul anual al procurorilor covăsneni
Procurorul general al României a declarat că parchetele din judeţ au avut o activitate bună, dar aceasta poate şi trebuie să fie îmbunătăţită
Procurorul general Laura-Codruţa Kövesi a declarat, luni, la Sfântu Gheorghe, că în anul 2009 parchetele din judeţul Covasna au avut o activitate bună, cu multe rezultate pozitive, dar aceasta poate şi trebuie să fie îmbunătăţită în viitor, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Luni, la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Covasna din Sfântu Gheorghe, a avut loc adunarea procurorilor din judeţul Covasna, care a dezbătut raportul privind activitatea desfăşurată de parchetele din judeţ în anul 2009.
La această dezbatere au participat Laura-Codruţa Kövesi, procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi Mădălina Băncilă, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Braşov.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Covasna, procurorul Ion Ciucu, procurorul general Laura-Codruţa Kövesi a dat procurorilor prezenţi toate informaţiile solicitate de aceştia privind drepturile salariale, apreciind că în anul 2009 parchetele din judeţul Covasna au avut o activitate bună, cu multe rezultate pozitive, dar care „poate şi trebuie să fie îmbunătăţită în viitor“. Potrivit sursei citate, raportul privind activitatea desfăşurată de parchetele din judeţul Covasna pe anul 2009, avizat în prealabil de membrii Colegiului de conducere al Parchetului de pe lângă Tribunalul Covasna, a fost prezentat de prim-procurorul Orsolya Bokor-Toth, care a arătat că în anul 2009 numărul total al cauzelor penale înregistrate a fost de 5.733, cu o creştere de 29,70% faţă de anul 2008.
În cursul anului trecut, procurorii covăsneni au soluţionat 4.139 de cauze penale, din care 89 la urmărirea penală proprie şi 4.050 prin supravegherea cercetărilor făcute de Poliţie.
Faţă de anul 2008, s-a constatat o creştere a cauzelor penale soluţionate prin rechizitoriu cu 16,82%, fiind trimise instanţelor de judecată 375 de rechizitorii, dintre care în 17 cauze urmărirea penală a fost făcută de procuror şi în 358 de cauze urmărirea penală a fost făcută de Poliţie, sub supravegherea procurorului.
Prin aceste rechizitorii, au fost trimişi în judecată 505 inculpaţi, pentru infracţiuni contra patrimoniului (furt, tâlhărie, înşelăciune, delapidare, distrugere), infracţiuni contra persoanei, infracţiuni de corupţie. De asemenea, în cursul anului 2009 procurorii din judeţul Covasna au pus concluzii în faţa instanţelor de judecată în 879 de cauze penale şi 330 de cauze civile, declarând şi motivând, în cadrul dreptului de a exercita căile de atac, 128 apeluri şi recursuri împotriva hotărârilor pronunţate în primă instanţă.
Mediafax