Lasă maşina acasă!
[singlepic=365,400,200,,left]Săptămâna mobilităţii europene a ajuns astăzi în punctul ei culminant şi este marcată printr-o serie întreagă de acţiuni. Cea mai de amploare este Marşul Cicliştilor, care începe la ora 16.30 şi la care sunt aşteptaţi numeroşi cetăţeni pe două roţi. La acţiune şi-au anunţat participarea pe lângă poliţişti şi baschetbalistele de la Sepsi BC sau echipa de la Seri Albastre, scopul lor fiind de a se face
Săptămâna Mobilităţii culminează astăzi cu marşul cicliştilor, inaugurarea traseului de biciclişti şi campania de colectare de ulei ars
Săptămâna mobilităţii europene a ajuns astăzi în punctul ei culminant şi este marcată printr-o serie întreagă de acţiuni.
Cea mai de amploare este Marşul Cicliştilor, care începe la ora 16.30 şi la care sunt aşteptaţi numeroşi cetăţeni pe două roţi. La acţiune şi-au anunţat participarea pe lângă poliţişti şi baschetbalistele de la Sepsi BC sau echipa de la Seri Albastre, scopul lor fiind de a se face văzuţi în trafic şi de a atrage atenţia cu privire la importanţa existenţei unor trasee pentru biciclişti, dar nu numai.
În prima parte a zilei elevii sunt aşteptaţi să se deplaseze la şcoală cu bicicletele - între orele 6.30 şi 15.30, iar pentru prevenirea eventualelor accidente, organizatorii au distribuit afişe care să fie lipite pe geamul lateral-spate al autoturismelor încă de la începutul săptămânii cu mesajul în limbile română şi maghiară „Şi mie îmi pasă de siguranţa copiilor noştri când circulă cu bicicleta! Vineri, 25 septembrie, şi eu circul fără maşină!“.
Ideea este ca în această dimineaţă, când copiii se vor deplasa cu bicicletele spre şi dinspre şcoli, să circule cât mai puţine autovehicule pe stradă. La ora 16, înainte de startul marşului, cu plecare din Parcul Central, va avea loc şi tragerea la sorţi prin care se poate câştiga o bicicletă oferită de Primăria Sf. Gheorghe.
Premiul este oferit unui conducător auto care circulă cu afişul amintit. Norocosul câştigător va fi stabilit prin tragere la sorţi. Tot ce trebuie să facă şoferii este să-şi fotografieze autovehiculele cu afişul lipit şi să trimită fotografia pe siteul www.pedouaroti.sfantugheorgheinfo .ro. Continuă înregistrarea participanţilor la această tragere la sorţi. De asemenea, organizatorii îi roagă pe cei care doresc să participle la acest marş să se înregistreze pe acelaşi site în vederea realizării unei baze de date. Intenţia organizatorilor este ca persoanele înregistrate să fie anunţate cu ocazia organizării unor acţiuni similare.
Renunţă ecologic la uleiul ars!
Astăzi are loc în Sfântu-Gheorghe şi campania de colectare de ulei ars, în organizarea Tega şi Inczenter şi în colaborare cu Serile Albastre si ceilalţi parteneri implicaţi în Săptămâna Mobilităţii.
În cadrul campaniei, uleiul ars care provine din gospodării poate fi transportat la patru puncte de colectare care vor fi amenajate între orele 13 şi 18. Acestea se vor regăsi în Piaţa Mare şi la şcolile Mihai Viteazul, Szekely Miko şi Mikes Kelemen.
Acţiunea îşi propune să conştientizeze populaţia cu privire la gradul ridicat de poluare pe care îl reprezintă uleiul ars şi care este extrem de periculos pentru mediul înconjurător.
Acesta nu trebuie aruncat în chiuvetă sau toaletă pentru că dăunează sănătăţii, înfundă sistemul de canalizare, perturbă circuitul oxigenului în sol şi apă şi deranjează condiţiile de viaţă ale animalelor şi plantelor.
Acest ulei care provine din bucătăriile noastre este atât de poluant încât un litru de ulei ars aruncat în mod necorespunzător poate face aproximativ o tonă de apă nepotabilă.
În această ultimă zi a Săptămânii Mobilităţii are loc de la ora 15 la Fântâna Honved şi inaugurarea oficială a traseului de biciclişti realizat de Asociaţia pentru Dezvoltarea Turismului în Covasna, Serviciul Judeţean Salvamont şi Centrul de Informare Europe Direct Sfântu-Gheorghe la sfârşitul săptămânii trecute. Traseul pentru biciclişti în Munţii Baraolt are semnele care indică o direcţie sau alta montate pe schiuri vechi fixate în beton. Ideea le-a venit organizatorilor din cauza „colecţionarilor” de fier vechi, care strângeau stâlpii de fier pentru a-i valorifica la punctele de colectare a deşeurilor feroase.
Traseul poartă numele „ZEROO“, în ideea că este prima iniţiativă de acest gen de la noi din judeţ şi chiar din ţară. Ea s-a născut în urmă cu doi ani şi a aparţinut Asociaţiei pentru Turism şi cetăţenilor din Aita Medie.
Traseul ciclist începe de la Fântâna Honved, care se găseşte pe drumul spre Şugaş Băi, de unde biciclistul condus de semnul galben continuă spre creasta muntelui Baraolt. De aici, semnul albastru duce până în vârful Vadas, locaţie de unde biciclistul o poate lua spre Valea Crişului sau spre Aita Medie.
Această acţiune a fost menită să asigure iubitorilor de mountain bike condiţii mai sigure de a-şi practica hobby-ul, oferindu-le totodată vizitatorilor posibilitatea de a cunoaşte frumuseţea munţilor Baraolt, fără a se rătăci. Un alt scop al acţiunii a fost acela de a îmbunătăţi starea de sănătate a cetăţenilor, care sunt încurajaţi să facă ieşiri în natură.
Ana Sidon