La volan în prag de comă
Mai mulţi bărbaţi din judeţ au fost prinşi atât de beţi la volan, încât puteau fi în comă
Alcoolul la volan nu pare să fie o problemă pentru unii şoferi din judeţ care au fost prinşi de poliţişti atât de beţi încât ar fi putut foarte bine să fie în comă alcoolică şi e mare mirarea că n-au fost.
Cel mai beat şofer prins la volan e un bărbat din Brăduţ, care când a fost tras pe dreapta avea o alcoolemie în sânge de 3 mg/litru şi este urmat foarte aproape în topul „alcool la volan“ de un tânăr de 29 de ani din Sfântu-Gheorghe, care a fost prins de poliţişti chiar sâmbătă seara.
Potrivit Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP), C. Zoltan conducea pe strada Varadi Jozsef, unde a tamponat o maşină parcată regulamentar pe marginea drumului. Proprietarul maşinii lovite a chemat Poliţia, ocazie cu care agenţii sosiţi la faţa locului au constatat că bărbatul era într-o stare aproape de comă alcoolică. După testarea cu aparatul etilotest a reieşit că tânărul avea o alcoolemie de 1,57 mg de alcool pur în aer expirat, iar la Spital după recoltarea probelor de sânge legiştii i-au găsit o alcoolemie de 2,7 mg/litru.
„Cu acest rezultat a urcat direct pe locul al doilea în clasamentul şoferilor prinşi în stare de ebrietate la volan“, susţine IJP.
Oamenii „aveau ficat“
Pe locul trei în acest top „cât de beat pot să conduc“, se află doi bărbaţi – unul din Sfântu-Gheorghe şi altul din Valea Crişului -, care s-au ales cu dosare penale după ce au fost prinşi la volan cu o alcoolemie în sânge de 2,6 mg. Directorul medical al Spitalului Judeţean, dr. Albert Istvan, a explicat că la asemenea alcoolemii şoferii ar fi trebuit să fie în comă, dar există totuşi o explicaţie pentru că nu erau, şi anume reacţiile individuale. Astfel, spune medicul, dacă sistemul enzimatic al ficatului a putut să prelucreze imensa cantitate de alcool băută de om, atunci el nu intră în comă. În traducere – oamenii aveau ficat, respectiv exerciţiu, iar persoanele cu un asemenea antrenament nu intră în comă cu una cu două ci sunt mult mai rezistente.
„E foarte mult să ai o asemenea alcoolemie, trebuie că au avut exerciţiu dacă nu au intrat în comă”, a mai spus Albert, completând că la Spital poţi să ajungi în comă alcoolică şi cu alcoolemie de 1 mg/litru, în funcţie de organism.
Pericol public
Poliţiştii atrag atenţia că astfel de persoane care conduc sub influenţa alcoolului sunt un adevărat pericol pe drumurile publice.
Potrivit experimentelor, la o alcoolemie de până la 0,3 mg/litru vederea se reduce, distanţele sunt apreciate greşit, iar luminile în mişcare sunt percepute dificil. Cei care ajung la 0,5 mg/litru încep să estimeze greşit viteza de deplasare şi au reacţii încetinite, iar la 0,8 mg/litru acuitatea vederii se reduce cu 10 – 20%.
Tulburările de echilibru şi dificultăţile de vorbire apar atunci când alcoolemia depăşeşte 1,1 mg/litru, iar de aici în sus capacitatea de a conduce este serios afectată. În majoritatea cazurilor, la o alcoolemie de peste 2,2 mg/litru riscul de a intra în comă este foarte mare.
Ana Sidon