ACTUALITATE 8 martie 2013

La mulţi ani, doamnelor!

de Székely Emőke | 744 vizualizări

8 Martie este Ziua Internaţională a Femeii, iar în unele ţări şi Ziua Mamei

Man-Giving-Flowers-to-Woman

În centrul oraşelor, dar şi în cartiere e plin de standuri sau vânzători ambulanţi de flori. Lalele, zambile, ghiocei, dar şi trandafiri sau orice flori, toate aşteaptă să fie cumpărate şi dăruite femeilor de 8 Martie.

O floare pentru fiecare

Vânzătorii şi-au expus marfa încă dinainte de 1 martie, în aşteptarea valului mare de clienţi din această perioadă. Spun că speră să câştige bine zilele acestea pentru că în restul anului vânzarea de flori nu prea merge. „Am pregătit flori specifice de primăvară, avem zambile, narcise, lalele, dar şi orhidee sau trandafiri pentru cei care doresc să ofere ceva mai deosebit. Cel mai bine se vând florile de sezon pentru că sunt ieftine şi aduc un aer de primăvară în fiecare casă. Am avut clienţi care au cumpărat un fir, dar sunt mulţi care iau mai multe pentru că au de dat colegelor, mamei, soţiei, sorei, vecinei. Mulţi stau în faţa tarabei şi numără câte fire trebuie să cumpere, dar după două ore se întorc pe motiv că tot au uitat pe cineva” – ne-a povestit florăreasa Maria Ilie.

Încasări record

O altă vânzătoare ne-a spus că de obicei de 8 Martie au încasări record, câştigă mai bine chiar şi decât de Ziua Morţilor. Deşi nu a dorit să ne spună o cifră, ne-a mărturisit că la începutul lunii martie afacerea cu flori este profitabilă. „Muncim mult cu florile, pentru că ceea ce vede clientul este doar produsul final, care trebuie să crească, să fie îngrijit până ce ajunge pe tarabă. Dar cum se spune, munca se uită, şi ne bucurăm că ne scoatem investiţia măcar cu aceste ocazii: Mărţişor, 8 Martie” – ne-a declarat florăreasa.

Parc flori 8 martie 2013 - 2

Bărbaţii ştiu ce vor… şi nu prea

Cei care cumpără flori de 8 Martie sunt în general bărbaţii. Unii dintre ei ştiu exact ce au de făcut, cunosc gusturile mamei, soţiei sau ale colegelor, alţii însă merg pe principiul „floare să fie, nu contează de care”. Un tânăr funcţionar public ne-a spus că îi va cumpăra un buchet de trandafiri iubitei şi o floare în ghiveci mamei. „Pentru colegele de la locul de muncă voi cumpăra câte o garoafă şi o ciocolată împreună cu ceilalţi colegi de la birou” – ne-a spus el. Întrebat ce părere are despre toată alergătura după flori şi cadouri de 8 Martie, tânărul spune că fiecare femeie merită să fie preţuită, şi că este frumos ca în această zi femeile să fie văzute cu flori pe stradă, în autobuz, sau oriunde ar merge.

János este un domn care ne-a mărturisit că nici după zece ani de căsnicie nu ştie ce floare să îi cumpere soţiei. „Are o floare preferată, dar îi uit numele de fiecare dată. Anul acesta voi cumpăra un buchet în care le voi cere vânzătoarelor să îmi pună din fiecare floare de primăvară, să fiu sigur că am nimerit-o şi pe cea potrivită” – ne-a declarat acesta.

Femeile se simt iubite

Doamnele spun că le place să primească flori cu orice ocazie, pentru că astfel simt că sunt apreciate şi iubite. „Unii spun că este o sărbătoare comunistă, dar adevărul e că indiferent cum ar fi, de 8 Martie noi femeile ne simţim mai apreciate, iar acea floare pe care o primim de la membrii familiei sau de la colegi reprezintă un gest frumos” – ne-a declarat o tânără secretară, András Irina. Părerea ei a fost împărtăşită şi de o pensionară pe care am întâlnit-o în centru admirând mulţimea de flori expusă la vânzare. „Dintotdeauna mi-a plăcut 8 Martie. Am primit flori şi cadouri de la familie, de la prieteni, iar soţul mă ducea la restaurant. Acolo chiar şi chelnerul venea cu o floare la fiecare clientă prezentă în local, aşadar a fost şi este o zi a noastră, a femeilor, în care trebuie să fim şi mai frumoase şi mai fericite decât în alte zile” – spune pensionara.

Petrecerea doamnelor

Multe femei aleg ca de 8 Martie să iasă în oraş cu prietenele pentru a sărbători împreună această zi. Ocazii vor fi şi la Sfântu Gheorghe, mai multe localuri pregătesc surprize doamnelor şi domnişoarelor care le trec pragul. Anamaria şi Izabela sunt două tinere mame care ne-au spus că de 8 Martie vor ieşi în oraş, vor lăsa grijile şi copiii acasă şi se vor distra. „La noi este un fel de tradiţie, în fiecare an ieşim la restaurant noi fetele. E ziua în care tăticii stau cu cei mici, iar noi ne cam facem de cap. Cred că merităm acest lucru din moment ce în restul anului nu se întâmplă asta, iar ieşirile se limitează la o plimbare în parc cu copiii” – spune Izabela.

Dulciurile nu se demodează

Înainte de 8 Martie creşte şi vânzarea pralinelor, a ciocolatei şi a prăjiturilor. O vânzătoare de la un magazin din centrul oraşului ne-a spus că cel mai bine se vând pralinele, chiar şi cele cu preţ piperat. „Experienţa arată că vânzarea dulciurilor în această perioadă creşte în medie cu 10-15%. Ciocolata nu se demodează niciodată, aşadar bărbaţii cumpără atât tablete, cât şi praline. Femeile cumpără de asemenea praline pentru mamele lor sau pentru învăţătoarea copiilor” – spune vânzătoarea.

Aşadar flori sunt destule, oferte la fel, stocurile de dulciuri nu s-au epuizat, trebuie doar ca bărbaţii să îşi surprindă mamele, surorile, colegele şi pe cine mai doresc. La fel vor face şi poliţiştii, care vor fi mai îngăduitori cu femeile din trafic, iar în locul avertismentelor vor împărţi flori.

______________________________________________

Istoria Zilei de 8 Martie

Zi aşteptată cu nerăbdare de doamne şi domnişoare, pe 8 martie, la început de primăvară, se sărbătoreşte Femeia – Ziua Femeii şi Ziua Mamei, prilej de a dărui flori şi cadouri simbolice tuturor femeilor din viaţa noastră.

În întreaga lume, această zi este dedicată femeii, însă are o dublă semnificaţie. Dacă în ţările Europei Occidentale ziua de 8 martie este asociată cu lupta femeii moderne pentru emancipare, în ţările baltice se pune mai mult accent pe Ziua Mamei, când copiii şi bărbaţii dăruiesc mamelor, soţiilor sau prietenelor flori, felicitări şi mici cadouri, în semn de mulţumire, respect şi iubire.

Ziua Mamei

Se spune că Ziua Mamei îşi are originile în Grecia Antică, în festivalul dedicat mamei tuturor zeilor şi zeiţelor din Olimp, Rhea, zeiţa pământului. De asemenea, în Roma, sărbătoarea era cunoscută sub denumirea de Hilaria şi ţinea 3 zile (15 - 18 martie), fiind dedicată aceleiaşi mame a tuturor zeilor, cunoscută însă sub numele de Cybele.

În secolul al XVII-lea, în Anglia se sărbătorea, în a patra sâmbătă a postului Paştelui, aşa- numită „Sâmbăta Mamelor”, prilej de a-şi petrece ziua alături de cei dragi.

În Statele Unite ale Americii, Julia Ward Howe este cea care a propus pentru prima dată, în anul 1872, sărbătorirea Zilei Mamei drept o zi dedicată păcii.

În anul 1907 Ana Jarvis din Philadelphia a început o campanie pentru a stabili ziua internaţională a mamei în luna mai, la comemorarea a 2 ani de la moartea mamei sale, Reese Jarvis. În urma acestor acţiuni, la 12 decembrie 1912 ia fiinţă Asociaţia Internaţională pentru Ziua Mamei iar în anul 1914, preşedintele Woodrow Wilson proclama Ziua Mamei drept sărbătoare naţională, celebrată în a doua duminică din luna mai.

Deşi astăzi ţările lumii serbează Ziua Mamei la date diferite, ţări ca Danemarca, Italia, Turcia, Belgia, Finlanda şi Australia au ales, ca şi Statele Unite, a doua duminică a lunii mai pentru a o dedica tuturor mamelor.

Ziua Internaţională a Femeii

Pe plan internaţional, ziua de 8 martie nu este Ziua Mamei, ci este cunoscută ca Ziua Femeilor Militante, a celor care au luptat pentru ca astăzi femeile să aibă drept de vot, dreptul la educaţie, la asistenţa socială, contracepţie, drept la proprietate şi la divorţ.

Ziua internaţională a femeii marchează, de fapt, o comemorare a datei de 8 martie 1857, când 129 de muncitoare din New York sunt arse într-o fabrică de textile, fiind blocate înăuntru, după ce au organizat un protest împotriva condiţiilor mizere de muncă şi a salariilor mici.

În anul 1910 Internaţionala Socialistă reunită la Copenhaga a hotărât recunoşterea pe plan internaţional a unei sărbători dedicată femeii, fără a stabili însă o dată exactă.

Ziua de 8 martie este declarată oficial drept Ziua Interna-ţională a Femeii în anul 1921, când reprezentantele bulgare în Secretariatul Internaţional al Femeilor din Internaţionala Comunistă au propus ca ziua să fie sărbătorită pe toată suprafaţa Globului, iar în anul 1977 Adunarea Generală a ONU proclama ziua de 8 martie „Ziua Naţiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor şi Pace Internaţională”.

„La mulţi ani!” tuturor femeilor şi o primăvară frumoasă!

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.