ACTUALITATE 26 mai 2015

La Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși”, meseria e o artă

de Mirela Cara Dragu | 891 vizualizări

Elevii din județul Covasna care își doresc ca după absolvirea studiilor să se îndrepte către o meserie de durată se pot califica urmând cursurile propuse de Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe, care vinerea trecută și-a deschis porțile către toți cei interesați, cu scopul de a-și expune oferta educațională. Astfel, cei care au pășit în curtea liceului au putut vedea standuri de coafură și cosmetică, precum și de patiserie și cofetărie, însă atracția evenimentului a fost demonstrația de carving, o tehnică modernă de sculptură în fructe și legume, pe care au făcut-o elevii unei școli partenere din Chișinău.

Arta carvingului este veche de mii de ani, motiv pentru care originile ei sunt subiect de dispută astăzi, însă cel mai probabil sculptatul fructelor și al legumelor este un obicei născut în regiunea Sukhotai, Thailanda. În prezent, această artă a făcut înconjurul lumii şi este piesa de rezistenţă a multor localuri, restaurante şi hoteluri din Asia. Treptat, ea a ajuns să fie cunoscută de mai multe popoare ale lumii și tinde să devină o artă internațională. „Carvingul este o artă care completează gastronomia. Aproape că nu mai există o masă festivă fără să existe și carving. Arta aceasta a evoluat de la poporul thailandez și încet, încet s-a răspândit și în Europa. În România nu este încă bine dezvoltată” – ne-a explicat profesoara de Alimentație Publică a liceului, Carmen Tordai.

Zilele Brancusi mai 2015 - 06

Programa şcolară la gastronomie e rămasă în urmă

Cunoscută drept „profa de Gastronomie”, pentru că anual participă cu elevii la diverse competiții în domeniu, între care cea mai importantă este Expo GastroPan Târgu Mureș, profesoara Carmen Tordai se străduiește să aducă în școală tehnici de predare de ultimă oră și informații de actualitate, astfel încât să îi ajute pe elevii care vin să studieze la „Brâncuși” nu doar să gătească, ci și să învețe o meserie de succes care să le fie cu adevărat de folos în viață. „Încercăm să facem performanță și să ținem legătura cu specialiștii din țară. Fără a participa la concursuri, nu putem progresa fiindcă nu vedem ce se întâmplă în țară – și nu numai în țară, fiindcă Expo GastroPan este un concurs de nivel internațional” – a spus profesoara care a adăugat că, în opinia sa, actuala programă de studiu are nevoie de o înnoire, întrucât în acest domeniu lucrurile evoluează rapid și este important să se țină pasul cu această evoluție. „Eu aș schimba foarte multe în programa copiilor care fac gastronomie și bucătărie. Părerea mea este că e puțin rămasă în urmă. Gastronomia mondială a evoluat, trebuie să ținem pasul cu ea, iar noi mergem după niște programe învechite” – au fost cuvintele profesoarei Carmen Tordai.

Aceasta a lansat o invitație către toți copiii care se vor înscrie în toamna anului 2015 la cursuri liceale să vină la „Constantin Brâncuși” unde nu vor învăța doar o meserie, ci vor avea posibilitatea să își dezvolte și latura artistică. „Dacă veniți la noi la școală, dragi copii de clasa a VIII-a, veți învăța alimentație publică la un nivel, spunem noi, mai înalt decât este aici în județul Covasna. O persoană care face sculptură în legume și fructe trebuie să fie foarte calmă, trebuie să aibă răbdare pentru că este vorba de artă. La fel cum un poet, când scrie o poezie, are nevoie de inspirație și de liniște, tot așa și artistul care realizează carving are nevoie de imaginație și inspirație”, ne-a spus Carmen Tordai.

Cei care vor merge să studieze la „Brâncuși” și vor opta pentru Gastronomie vor învăța să mânuiască instrumente speciale, vor învăța să combine gusturi și culori și se vor califica într-o meserie pe care nu oricine poate să o învețe și să o practice. „Nu e o muncă ușoară pentru că trebuie să te apuci cu foarte puțin timp înainte de eveniment. Se lucrează nopțile pentru ca a doua zi să fie totul gata”, ne-a spus Tordai.

Însă vineri, prin „opera” pe care au realizat-o, câțiva elevi din Chișinău au arătat că se poate. Din legume precum praz, sfeclă roșie și ridichie neagră, ei au realizat o sculptură de tip carving care putea fi lesne confundată cu un buchet de trandafiri. „Am venit la această sărbătoare pentru a prezenta tot ce avem noi mai bun. Am făcut asta de mai multe ori la Chișinău, dar aici am făcut-o mai intens, mai frumos și mai bogat. Am aranjat această compoziție și sunt multe culori pe care le-am folosit. Eu am studiat și pictură... este o cromatică frumos combinată”, ne-a declarat Gheorghe Popa din Chișinău, unul dintre elevii care au lucrat la buchet.

Cei care se hotărăsc mai greu să urmeze cursurile Liceului „Brâncuși” ar trebui să aibă în vedere faptul că un curs de calificare, de numai câteva zile, costă în jur de 5.000 de lei, preț care include setul de instrumente pentru carving și suport de curs.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.