ACTUALITATE 8 ianuarie 2021

La iarbă verde, nu la schi

de Covasna Media | 2364 vizualizări

Vremea caldă le-a dat peste cap planurile administratorilor domeniilor schiabile din județul Covasna, dar și pe cele ale iubitorilor sporturilor de iarnă 

S-a depus praf pe schiurile celor care așteptau să le lustruiască și să iasă cu ele pe pârtiile covăsnene. Vremea neobișnuit de caldă pentru această perioadă îi descurajează și pe administratorii pârtiilor de schi din județ. O parte dintre aceștia nici nu se mai gândesc la profit, pentru că e un sezon aproape compromis, dar spun că speră totuși să prindă anul acesta măcar câteva săptămâni cu vreme bună pentru schiat. Și instructorii de schi din zonă sunt dezamăgiți și spun că acest sezon e o pierdere pentru întregul sector turistic. Unul dintre aceștia ne-a spus totuși că gerul se va instala începând cu finalul acestei săptămâni, iar lucrurile vor reveni la normal. 

În alți ani, în perioada vacanței de iarnă pârtiile din județ nu duceau lipsă de clienți. Pe lângă covăsneni, la cele patru pârtii covăsnene veneau și turiștii din alte zone, pentru că aici nu se stătea prea mult la cozi, dar și pentru că prețurile erau mai mici decât în alte părți. Anul acesta însă e liniște, dar nu din cauza pandemiei, ci a vremii neobișnuit de calde pentru această perioadă. 

Cea mai vizitată pârtie din sezonul trecut, cea de la Șugaș Băi, a fost deschisă parțial pentru săniuș. Despre schiat deocamdată nu poate fi vorba, spune directorul general al Sepsi Rekreativ, Bodor Lóránd. 

„Pârtia mică a fost deschisă pentru săniuș, dar până nu vine frigul, nici nu știu ce să zic despre schiat. La Șugaș Băi e iarbă verde. Am deschis pârtia mică la începutul lui decembrie, iar copii s-au bucurat de ea. Și acum se mai poate da cu sania, dar nu prea mai e zăpadă nici pe pârtia mică. Eu aș vrea măcar pârtia mică să o deschidem anul ăsta pentru schiat, dacă ne ajută vremea. Ca să pornim tunurile trebuie să fie -5 grade. Este o afacere de utilitate publică și nu este pierdere că nu funcționăm, dar e pierdere pentru populație, pentru că lumea nu are unde să iasă și să își petreacă măcar o oră din timpul liber”, ne-a spus Bodor Lóránd.

Covasna: „Dacă nu putem să asigurăm calitatea, atunci intervin alte probleme”

Primarul orașului Covasna, Gyerő József ne-a declarat că  s-au făcut pregătirile necesare încă din noiembrie, însă este puțin probabil ca anul acesta pârtia „Lőrincz Zsigmond” din stațiune să funcționeze. 

„Noi ne-am pregătit din toate punctele de vedere – al avizelor, al autorizațiilor, al verificărilor instalației periodice care trebuie făcută. Am aprobat prin hotărâre de Consiliu Local programul de funcționare, tarifele care n-au crescut deloc, raportat la anul trecut, facilitățile pe care le acordăm pensionarilor, elevilor și studenților, dar totul degeaba deocamdată. În condițiile în care stratul de zăpadă se va depune în mod natural sau dacă îl putem fabrica cu tunurile noastre de zăpadă, dacă temperaturile vor scădea sub -3, -4 grade, atunci putem să îi dăm drumul. Avem trei tunuri pe care le-am achiziționat printr-un proiect european. Fără un stat de zăpadă, tasat, de cel puțin 20-30 de centimetri, nu putem deschide, pentru că dacă nu putem să asigurăm calitatea, atunci intervin alte probleme. Oamenii plătesc biletul și au și pretenția să le oferi o calitate acceptabilă. Dacă nu reușim să pregătim stratul de zăpadă, atunci nu vom deschide”, ne-a declarat joi primarul Gyerő József. 

Acesta spune că și dacă va ninge curând, ar fi nevoie de cel puțin două săptămâni ca să se depună un strat de zăpadă potrivit pentru schiat. 

Sezon compromis și pentru cei de la Valea Mare 

Administratorul pârtiei de la Valea Mare, Ioan Oprea, spune că speră să deschidă măcar luna asta, pentru că pierderile înregistrate în acest sezon sunt însemnate. 

„Prognozele arată că se răcește vremea. Poate o să mai și ningă. Sperăm să putem să ne începem activitatea, că până acum n-am putut. Cam în fiecare an după Crăciun ne-am început activitatea, dar anul ăsta este unul atipic. Nu avem ce să facem. E frontul ăsta cald, dar noi suntem pregătiți pentru deschidere. Lumea e foarte dornică de ieșit. Pe unde sunt funcționale pârtiile, e nebunie. Prognoza arată că la sfârșitul săptămânii se răcește. S-ar putea să și ningă. Vedem ce ne rezervă viitorul, dar „caimacul” s-a dus. Asta e, nu ne putem împotrivi. Aici în curbură e mai atipică vremea, că în Harghita de exemplu sunt funcționale pârtiile, au iarnă, zăpadă, în partea de vest la fel și în zona Maramureșului au zăpadă pe pârtii”, ne-a spus Ioan Oprea. 

Din pierdere în dar, la Întorsura Buzăului 

Un sezon rece nu tocmai prielnic pentru iubitorii sporturilor de iarnă a fost și la Întorsura Buzăului. Aici, pârtia de schi nu a fost deschisă nici măcar o zi din acest sezon, din cauza temperaturilor neobișnuit de mari pentru această perioadă.

„Din păcate cu temperaturi pozitive n-am putut să deschidem nici măcar o zi. Dacă discutăm din punct de vedere economic, normal că ne afectează. Și moral. Acum, oricum sezonul îl vedem oarecum compromis, ca să zic așa. Vorbeam cu cineva chiar pe tema asta, ca măcar o săptămână, două să reușim să deschidem, dacă o să avem zăpadă în perioada următoare, dacă se schimbă vremea. Să deschidem, să facem o promoție, să facem gratis. Vrem să susținem o cauză. Să facem tot ce înseamnă partea de urcare cu teleschiul să fie pro bono, anul acesta”, a spus administratorul pârtiei de schi de la Întorsura Buzăului, Călin Apăfăian.  

Călin Apăfăian a punctat că și dacă anul acesta se va deschide pârtia, nu va percepe niciun fel de taxă, ci va fi mai degrabă o acțiune caritabilă din partea administratorilor pârtiei. Clienții care doresc, vor avea posibilitatea de a dona minimum 5 lei pentru o asociație din zona Întorsurii Buzăului, iar în schimb aceștia nu vor mai trebui să plătească taxa de urcare cu teleschiul sau alte servicii.

Cele mai mari temperaturi pe timp de iarnă din ultimii 60 de ani

Speranța antreprenorilor din domeniul sporturilor de iarnă este ca, anul acesta, să poată deschide pârtiile de schi măcar două sau trei săptămâni, însă rămâne de văzut dacă temperaturile vor mai scădea.

„Chiar discutam acum cu un coleg să vedem varianta care va fi. Nu știu, încă nu am luat o hotărâre exactă. Nu suntem foarte siguri că vom putea deschide. Acum să vedem cum va fi vremea. Cred că va fi undeva, după cum aproximăm, o săptămână, două, poate chiar trei săptămâni deschis, în funcție de temperaturile care vor fi în perioada imediat următoare”, ne-a mai spus Călin Apăfăian, subliniind faptul că astfel de probleme nu au mai fost întâmpinate în anii trecuți.

Administratorul pârtiei de schi spune că până și clienții sunt nemulțumiți de această situație, pentru că nimeni nu se aștepta ca la Întorsura Buzăului să fie astfel de temperaturi ridicate în perioada iernii.

„Clienții sunt revoltați, pentru că toți se așteaptă să fie temperaturi negative. Nimeni nu se aștepta ca în 31 decembrie să fie 10 grade Celsius la Întorsura Buzăului. Cea mai călduroasă iarnă din ultimii 60 de ani, de când se fac măsurători! Deci vă dați seama…”, a concluzionat, Călin Apăfăian.

„Trebuiau să fie temperaturi de -20, -30 de grade în această lună”

Un tânăr din zona Buzaielor, pasionat de schi, Robert Tohănean, spune că a luat în calcul varianta de a merge în alte zone pentru a se bucura de unul dintre sporturile sale preferate. 

„Atât timp cât temperaturile nu scad sub zero grade, punerea în funcțiune a unui tun de zăpadă artificială ar fi în zadar, iar costurile ar fi prea mari. Ca practicant al acestui sport, da, m-am gândit să merg în altă zonă, dar sub cota de 2.000 m altitudine nu se găsește zăpadă în stare bună pentru a putea fi o suprafață schiabilă”, ne-a spus acesta.

Speranțe prea mari să schieze anul acesta la Întorsura Buzăului nu are nici Robert Tohănean. 

„După cum se prezintă vremea în luna aceasta, speranța e minimă, deoarece sunt temperaturi constante peste temperatura normală a acestei perioade în care, după cum bine știm, trebuiau să fie temperaturi de -20, -30 de grade în această lună, iar la ora actuală sunt undeva la 3, 4 grade”, ne-a mai spus tânărul. 

Iarna nu se va mai lăsa așteaptă prea mult, spune un instructor de schi din județ  

Sezonul actual a pornit la drum cu mari semne de întrebare, spune managerul școlii de schi de la Șugaș Băi, CovAlpin Ski&Snowboard School, instructorul Tiberiu-Andrei Poștoacă. Deși principala temere era legată de COVID-19 și de restricțiile aferente, până la urmă vremea a fost cea care a dezamăgit, spune acesta, iar afectați au fost toți operatorii din turism. Totuși, instructorul spune că frigul și iarna adevărată sunt pe aproape. 

„Fiind iarnă, lumea vrea la aer curat, la zăpadă. Noi ne-am pregătit, avem programe pentru toate vârstele, de la schi și până la weekenduri active în natură. Din păcate lipsa zăpezii din toată Curbura Carpaților a dat peste cap planurile operatorilor din turism. Atât clienții noștri, cât și unitățile de cazare partenere așteaptă zăpada. Și mulțumită cerului, e o chestiune de câteva zile până când iarna se va instala de-a binelea. Am fi putut lucra, de exemplu, dacă mergeam la Sinaia unde pârtiile funcționează de două săptămâni. Dar îmbulzeala la instalațiile pe cablu și responsabilitatea față de clienții noștri ne-a îndemnat să stăm cuminți. A fost o nebunie acolo, cu cozi de câte 30 de minute”, ne-a spus Tiberiu-Andrei Poștoacă. Acesta preconizează că în weekendul următor în mod sigur vor fi deschise câteva pârtii și în județ.

Nu se știe deocamdată când și dacă se va da liber la schi și la noi. Cert este că zăpada va fi o bucurie anul acesta nu doar pentru cei mici, ci și pentru cei care administrează pârtiile, și pentru toți cei care abia așteaptă să își scoată schiurile sau snowboardul în lume. 

Daniela Luca

David Leonard Bularca

Sursă foto: Arhivă - Facebook/SepsiReKreativ, Partia de ski Oprea -Valea Mare

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.