ACTUALITATE 17 martie 2016

Kürtős Kalács ar putea deveni produs tradiţional românesc

de Iulia Drăghici - Taraș | 1523 vizualizări

Ideea de a transforma Kürtős Kalács în produs tradiţional românesc nu încântă pe toată lumea

Producătorii de Kürtős Kalács, celebrul cozonac secuiesc din zona judeţului Covasna, nu par să fie încântați de ideea autorităţilor române de a înregistra produsul la Uniunea Europeană ca fiind unul tradiţional românesc. Cel puţin aşa a reieşit din discuţiile pe care le-am avut cu comercianţii din localitatea Ozun.

Inițiativa de a înregistra Kürtős Kalács-ul ca produs românesc cu indicaţie geografică protejată a fost anunțată chiar marți, 15 martie, de Ziua Maghiarilor de pretutindeni, de ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, în cadrul unei conferințe pe tema dezvoltării agriculturii rurale.

Curioşi de părerea producătorilor de Kürtős Kalács covăsneni am mers în localitatea Ozun despre care ştiam că o să fie găsiţi la drumul mare. „Probabil ar fi bine, dar nu cred că ne va ajuta din punct de vedere al vânzărilor. Am văzut şi eu la televizor, dar nu ştiu ce să zic”, ne-a spus timid, o femeie, prima la care ne-am oprit pe drumul principal din localitatea covăsneană.

Am mers câţiva metri mai departe unde am găsit, de asemenea, o doamnă care pregătea la foc mic celebrul cozonac secuiesc. „Cred că deja este recunoscut în Ungaria. Nu ştiu ce să zic”, ne-a spus aceasta, care a adăugat: „Ar fi bine să se ţină cont mai ales de la cine a pornit produsul, cine a început să facă, unde şi când, nu să şi-l asume toată lumea. Vrem să fie tradiţional, dar să fie recunoscuţi cei de la care a început tradiţia. Eu ştiu că de la străbunicii noştri a pornit şi că în zona aceasta s-a făcut pentru prima dată. Mai ştiu, de asemenea, că pe vremuri produsul se oferea doar celor din familie, nu la toată lumea”, ne-a spus femeia. Din discuţii am aflat, de asemenea, că într-o zi se vând cam între 7 şi 10 colaci. Preţul unuia este de 8 lei. „Vindem puţin. S-a stricat mersul pentru că nu au oamenii bani. Asta este. Eu am afacerea de 14 ani. Am fost prima de pe aici care a deschis”, ne-a mai spus femeia care a precizat că, standul situat la drumul principal este deschis călătorilor aproape în fiecare zi, exceptând ziua de luni.

Întrebată de reţetă, covăsneanca ne-a spus că este secretă. Cu toate acestea, ne-a dezvăluit ingredientele folosite pentru Kürtős Kalács: „Punem drojdie, unt, sare, arome sau coajă de lămâie, făină, zahăr şi ulei”.

„Produsul Kürtős Kalács este un produs românesc atestat din 1784 ca fiind realizat de o doamnă de naționalitate română, dar cu cetățenie maghiară din Transilvania. Acesta este produs în toată regiunea, în Cehia, Ungaria și chiar în Slovacia și, având în vedere că atestarea este pe Transilvania, nu am niciun dubiu că acest produs va trebui recunoscut, sigur, pentru România”, a spus ministrul Achim Irimescu, potrivit Digi24.

Dacă va fi declarat produs tradiţional, Kürtős Kalács va intra pe lista produselor cu origine protejată, alături de telemeaua de Ibăneşti, magiunul de Topoloveni şi salamul de Sibiu.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
kürtösul romanesc, 19 martie 2016
Produsul Kürtős Kalács este un produs românesc atestat din 1784 ca fiind realizat de o doamnă de naționalitate română," WOW....!!!! Oare maine aflam ca si hunul Attila a fost un pui de citeste integral
Dan, 18 martie 2016
Zicea doamna ca acest cozonac nu se da decat in familie, nu la toata lumea. Dar chiar ea, culmea, il ofera oricum, vanzandu-l la coltul strazii.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.