ACTUALITATE 28 iunie 2015

Județul Covasna, pe locul 7 la Evaluarea Națională

de Mirela Cara Dragu | 1000 vizualizări

83,7% dintre elevii din judeţ au avut medii peste 5 la Evaluarea Naţională

Absolvenții de clasa a VIII-a din județul Covasna, care au susținut examenul de Evaluare Națională, au scăpat de emoții și au înregistrat în acest an rezultate mai bune decât cele din anul precedent. Dacă la nivel național gradul de promovare a fost de 79,30% (procentul referindu-se la acei elevi care au obținut medii peste 5), județul Covasna s-a clasat pe locul 7 cu promovabilitate de 83,7%.

Cele mai bune rezultate le-a avut în acest an județul Brăila, cu 92,4%, urmat de Cluj 91,5%, Prahova 89,9%, Bucureşti 89%, Iaşi 85,06% și Sibiu 84,5%.

Din cei 2.144 de elevi înscriși în clasa a VIII-a la începutul anului școlar în judeţul Covasna, 1.584 s-au înscris la examenul de evaluare a cunoștințelor acumulate în cei opt ani de școală, la materiile de bază, limba română și matematică, respectiv limba maghiară pentru cei care studiază în limba maternă. Dintre aceștia, 1.550 s-au prezentat la cel puțin o probă. Numărul celor care au obținut medii peste 5 se ridică la 1.293, în vreme ce elevii mai puțin pregătiți, care au picat examenul de Evaluare Națională, sunt 293.

Două medii de 10 în judeţ

Între elevii de clasa a VIII-a care au ridicat nivelul rezultatelor examenului de Evaluare Națională din acest an în județul Covasna, doi au obținut media 10. Este vorba despre Teodor Apafi, absolvent al Şcolii Gimnaziale „Mihail Sadoveanu” din Întorsura Buzăului, și despre Mara Cristina Vărvăruc, elevă a Colegiului Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe.

Rezultatele obținute de elevi au fost un motiv de bucurie pentru unii părinți, pentru care notele obținute de copiii lor au fost mai mari decât au sperat aceștia. „Sunt foarte bucuroasă că fiul meu a luat 9,50 la matematică. Sincer, nu mă așteptam. Este un rezultat foarte bun și mă mândresc cu el, mai ales că nu a făcut nici măcar o oră de meditație. În schimb, m-a cam supărat nota de la limba română, unde a luat puțin peste 7. Știu că putea mult mai mult și asta mă deranjează, mai ales că subiectele au fost extrem de simple. Sper ca acum să poată intra totuși la liceul și profilul la care și-a dorit”, ne-a spus o mămică, fostă profesoară de limba română.

Urmează admiterea la liceu

Înainte de a se bucura de zilele de vacanță, absolvenții de clasa a VIII-a mai au de parcurs etapa de admitere în liceu. Media de admitere se calculează ca medie ponderată între media generală la evaluarea naţională, care are o pondere de 75%, şi media generală de absolvire a claselor V–VIII, care are o pondere de 25% în calculul mediei de admitere. Neparticiparea la examenul de evaluare națională se punctează din oficiu cu nota 1. Elevii care nu s-au prezentat la examen au totuși o șansă de a intra la un liceu sau o școală profesională, în ciuda mediei foarte mici, dacă, după ocuparea locurilor de către cei cu rezultate bune, vor rămâne locuri disponibile.

Din momentul în care elevii au fost înscriși în sistem, pentru fiecare judeţ și oraș, se face o clasificare după ordinea descrescătoare a mediilor de admitere. Calculatorul va analiza lista respectivă pornind de la cea mai mare medie în jos.

În caz de egalitate între doi candidaţi cu medii de admitere identice, departajarea acestora se va face pe baza unor criterii prevăzute clar în metodologia admiterii, care referitor la acest aspect, are următoarele prevederi: nota obținută la Evaluarea Națională din clasa a VIII-a; media generală obținută la tezele cu subiect unic; media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a; media notelor obținute la proba de limba şi literatura română din cadrul tezelor cu subiect unic; media notelor obținute la proba de matematică din cadrul tezelor cu subiect unic; media notelor obținute la proba de limbă maternă din cadrul tezelor cu subiect unic, respectiv nota de la proba de verificare a cunoştințelor de limbă maternă.

În cazul în care doi candidați au medii de admitere egale, iar unul a susținut şi altul nu a susținut Evaluarea Națională din clasa VIII-a, are prioritate candidatul care a susținut evaluarea națională.

Conform calendarului 2015 de admitere în liceu, vineri, 3 iulie, în fiecare școală gimnazială se va afișa lista candidaților la liceu, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere, iar luni, 6 iulie, vor fi eliberate fişele de înscriere pentru elevii care solicită să participe la admitere într-un alt judeţ. Repartizarea computerizată în învăţământul liceal de stat a absolvenţilor clasei a VIII-a, care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2015 – 2016, se va face în ziua de 14 iulie, urmând ca miercuri, 15 iulie, să se afișeze în şcolile gimnaziale listele cu absolvenţii repartizaţi, proveniţi din şcolile respective, şi lista cu locurile neocupate în liceele din judeţ. Tot în ziua de 15 iulie, în licee vor fi afișate listele cu toți candidații repartizaţi în unitatea respectivă.

Procesul de înscriere la liceu se încheie joi, 16 iulie, prin depunerea dosarelor de înscriere la şcolile la care candidaţii au fost repartizaţi.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Sustin lili, 30 iunie 2015
Subscriu. Sunt foarte putine scoli care au bagat in examen copiii. Au lasat in medie 20 de elevi corigenti si au procent de promovabilitate bun. Poate este timpul sa ne trezim si sa vedem realitatea. citeste integral
lili, 29 iunie 2015
O adevarata "performanta", asa-i ziceti?! Locul 7 pe tara! Sa vedem en detail: Din 2144 inscrisi la inceput de an scolar au promovat(cu medii peste 5, atentie, altfel daca vedem structura pe medii citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.