ACTUALITATE 8 octombrie 2020

Statistica pe județ: decese și căsătorii în 2020

de Iulia Drăghici - Taraș | 2401 vizualizări

Statisticile de la Evidența Populației arată că atât numărul deceselor, cât și cel al căsătoriilor înregistrează scăderi în județul Covasna în primele 9 luni ale anului 2020, comparativ cu aceeași perioadă a anilor trecuți. Dacă la decese diferența nu este majoră, în ciuda pandemiei, căsătoriile aproape că s-au înjumătățit.   

Datele furnizate ziarului Observatorul de Covasna de Serviciul Public Comunitar de Evidență a Persoanelor Covasna, din subordinea Consiliului Județean Covasna, arată informații interesante la o analiză superficială a situației deceselor, dar, pe de altă parte, și a căsătoriilor din ultimii trei ani. Sigur că, în primă fază, v-ați putea întreba „ce are una cu alta?”. Dar răspunsul este simplu: ambele momente fac parte din viață și, vrând-nevrând, sunt afectate de criza sanitară și de restricțiile din trecut, din prezent și din viitor. 

Cele mai multe decese din 2020 au fost în luna septembrie; în anii trecuți erau în prima parte a anului 

Dacă în 2018, în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie, la nivelul județului Covasna s-au înregistrat 1.985 de decese, în 2019, când nu se auzise încă de COVID și de pandemie, numărul acestora a scăzut la 1.924. În anul curent, în perioada de referință amintită, numărul deceselor a continuat să scadă, până la 1.915. Dintre acestea, din raportările oficiale reiese că 37 erau persoane care au fost infectate cu COVID-19, cu mențiunea că toate acestea sufereau de alte boli asociate, dar, potrivit specialiștilor, nici virusul nu a ajutat la îmbunătățirea stării lor de sănătate, ci dimpotrivă. 

Tot din datele oficiale se poate vedea că dacă în 2018, în perioada analizată, cele mai multe decese înregistrate au fost în martie (278), iar în 2019 în ianuarie (280), în anul curent, luna septembrie este cea cu cel mai mare număr de morți (245), deși numărul este aproape de cel din ianuarie (240). Cât despre lunile cu cele mai puține morți: în 2018 a fost septembrie (179), în 2019 – iunie (176), iar în anul curent a fost aprilie (174). 

Că tot se vorbește de impactul economic al pandemiei în diverse domenii, în cel al pompelor funebre, de pildă, nu pare să se fi simțit așa mare diferență, mai ales având în vedere că numărul deceselor a fost aproape constant. 

Un antreprenor din domeniu din zona Buzaielor, care deține și o cramă, confirmă cele revăzute în cifre și spune că nu a prea resimțit pandemia în ceea ce privește solicitările în sectorul funerar. 

Nu pot să zic că am resimțit. Pe partea de cramă mai degrabă, nemaifiind adunări de oameni, pe la înmormântări, pomeni sau alte evenimente nu s-a mai vândut vinul. În rest, cu decesele a fost tot cam ca anul trecut. Nu au fost nici mai multe, nici mai puține”, ne-a spus Mircea Dîrstar din Întorsura Buzăului. 

Tot acesta a precizat și că în ceea ce privește decesele la persoane confirmate cu COVID, el ar fi avut două astfel de solicitări, dar că în ceea ce îi privește activitatea, nu au fost mari schimbări, altele decât respectarea regulilor de a nu deschide sicriul, care a fost dus imediat la groapă. 

Pe de altă parte, se resimte schimbare în ceea ce privește tradițiile de înmormântare, spune acesta, din cauza restricțiilor privind numărul de participanți. „Cei care au avut în această perioadă evenimente d-astea în familie, erau cu părere de rău, că nu puteau să vină decât 10 inși, apoi 20, sau 50. Datina la noi era alta. Lumea se cunoaște, sunt neamuri multe, circula vorba, se adunau mai mulți. Sper să nu se distrugă tradiția. Dar depinde cât mai durează”, ne-a spus Mircea Dîrstar. 

De două ori mai puține căsătorii decât în 2019 

Regulile vieții ne spun că oricine e dator cu o moarte. Din fericire pentru unii și din păcate pentru alții, aceasta nu se aplică și în cazul căsătoriilor. Iar asta se vede și din statistici, în sensul că pe fondul pandemiei, foarte multe persoane au renunțat la a mai organiza nunți și implicit la a se mai căsători legal. 

Serviciul de Evidența Populației din județul Covasna arată că dacă în 2018 au fost înregistrate 953 de căsătorii, iar în 2019 alte 1.028, în 2020 situația este cu totul alta. Doar 573 de cupluri din județul Covasna au mai făcut acest pas, de a spune „da” în fața ofițerilor de stare civilă în perioada pandemiei de COVID-19. 

În fiecare an, luna august este cea mai populară: în 2018 au fost 182 de căsătorii înregistrate, în 2019 alte 180, iar în 2020, 117. Anul acesta, în aprilie au fost cele mai puține, adică doar 6. Acest lucru poate fi pus și pe seama faptului că au fost perioade în care instituțiile publice au fost închise din cauza COVID-19 și a stării de urgență. 

În anii anteriori, cele mai puține căsătorii au fost în lunile martie (41 în 2018) sau ianuarie (59 în 2019). 

Consecințele căsătoriilor mai puține le-au resimțit din plin și organizatorii de evenimente, care spun că activitățile lor sunt aproape la pământ. 

Până în septembrie nu am avut nimic, niciun eveniment. A trebuit să reprogramăm pentru anul viitor 27 de nunți. După 15 august s-a mai mișcat puțin treaba, cu evenimente cu 50 de oameni afară și 20 înăuntru și apoi cu 50 înăuntru și 100 afară. Au început botezurile și nunți mai mici – mini-nunți se cheamă acum. Efectiv, ne-au cam tăiat cu totul. (...) Anul viitor, normalitatea o să arate cu totul diferit față de ce a fost acum un an sau acum doi ani. Încercăm să ne adaptăm și noi și încercăm să ne focusăm pe evenimente mici, organizate în spațiul liber”, ne-a spus Zsigmond Zsuzsó de la compania de organizat evenimente Event Factory.

Pe de altă parte, aceasta sfătuiește cuplurile care se iubesc cu adevărat să nu ezite să facă pasul din cauza pandemiei, pentru că nu se știe dacă în viitor situația va fi altfel, dar și să nu gândească acest eveniment strict din punct de vedere financiar. 

Să facă pasul pentru că nu se știe până când va dura această situație. Probabil că tradiția se cam termină, mă refer la nunțile de 4–500 de oameni. Sfatul nostru este să se reorienteze, să regândească evenimentul și să facă pasul. Anul acesta, am avut nunți în Cluj, la Sfântu și prin împrejurimi sau București și au fost super-reușite. Desigur, în orașele mari oamenii sunt obișnuiți cu invitați mai puțini, însă la noi nunțile mai mari erau tradiție. Normal, acum se pune întrebarea cât este de rentabilă, dar dacă te uiți spre vestul Europei, nu se pune problema cât câștigăm și cu cât rămânem. Cred că partea materială ar trebui lăsată deoparte și făcut pasul. Degeaba așteptăm. Și anul acesta s-au reprogramat o grămadă de nunți pe anul viitor. Efectiv se suprapun. Vorbim aproape de un an dublu la anul, pentru că sunt și miri care aveau deja programat pentru 2021. Ei nu au anulat. Va fi greu de găsit locație, staff. Deci eu zic că în niciun caz nu trebuie amânat. Trebuie făcut pasul și mers înainte. Cu toate că mirii care nu au avut până acum rezervat nu prea se mișcă. Toată lumea așteaptă, se gândește și speră”, spune Zsigmond Zsuzsó. 

Pe de o parte vorbim despre un nou început, pe de alta de un final. Dar toate, ca și pandemia, fac parte din viață. Iar fără sfârșit, poate nu am știi să ne bucurăm de fiecare zi, cu bune, cu rele, așa cum e ea. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.