Județul Covasna are 60 de cazuri de COVID-19 active, din 318 depistate
„Cred că e bine să luăm în serios aceste lucruri și să nu ajungem în situația să credem doar atunci când ni se întâmplă nouă”, spune Antal Árpád
Bilanțul zilei de joi, 9 iulie, privind situația cazurilor de COVID-19 arată o nouă creștere. Județul Covasna ajunge la 318 cazuri identificate de la începutul pandemiei, dintre care 8 raportate în ultimele 24 de ore. Pacienți vindecați de COVID-19 sunt raportații 258, ceea ce înseamnă că încă sunt 60 de cazuri active.
În această perioadă, în județul Covasna s-au prelucrat 65 de teste. Același număr de cazuri noi s-a înregistrat și în raportarea de miercuri, adică 8 noi, dar numărul de teste efectuate în județ a fost 95.
„Potrivit raportării Direcției de Sănătate Publică Covasna din data de 9 iulie 2020, în prezent sunt internați în unități spitalicești din mun. Sfântu Gheorghe, Brașov, Miercurea Ciuc și orașul Câmpeni(AB), un număr de 33 de pacienți bolnavi de COVID-19.
În ultimele 24 de ore au fost externate din spital 4 persoane. În aceeași perioadă au fost efectuate 2 internări în spital.
La această dată, 347 de persoane sunt în autoizolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.
De la ultimul comunicat de presă, datorită faptului că au respectat recomandările autorităților și starea de sănătate le-a permis, 34 de persoane au ieșit din autoizolare”, arată Prefectura Covasna.
La nivelul României, datele oficiale arată că sunt 614 noi cazuri de îmbolnăvire, în total fiind confirmate 30.789 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Între raportările de miercuri și joi, numărul de teste a crescut cu 13.179.
Dintre persoanele confirmate, 22.574 au fost externate: 20.969 de pacienți vindecați și 1.605 de pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare.
Primarul Antal Árpád îndeamnă la precauție și responsabilitate
Subiectul creșterii numărului de cazuri de COVID-19 a fost atins joi și în cadrul unei conferințe de presă susținute de primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád. Acesta a punctat că măsurile de protecție individuală sunt vitale, precizând în același timp că responsabilitatea depășirii crizei nu ține doar de autorități, ci și de cetățeni.
„Sunt de acord cu ce a declarat președintele Iohannis. Este vorba despre o responsabilitate a instituțiilor statului și a cetățenilor. Responsabilitatea este împărțită. Este evident, pe de o parte, și e un lucru foarte bun, că se fac foarte multe teste deja zilnic în România. E foarte important ca întotdeauna să raportăm numărul cazurilor la numărul de teste efectuate, dar este în aceeași măsură evident faptul că s-au relaxat foarte mult și sunt unii cetățeni care nu mai cred în existența acestui virus, sunt unii care nu mai cred în recomandările autorităților. Eu totuși sunt de partea celor care spun că trebuie să fim în continuare precauți, trebuie să avem grijă unii de alții, trebuie să facem acele lucruri care sunt recomandate în această situație de autorități, respectiv să purtăm măști acolo unde ne întâlnim cu mulți oameni, să păstrăm acea distanță de doi metri acolo unde ne întâlnim cu necunoscuți, să ne spălăm pe mâini ori de câte ori este necesar. Cred că aceste lucruri sunt importante, vitale. Haideți să fim serioși!, spălatul mâinilor nu este o chestiune care s-a inventat ieri sau datorită acestui virus, ci este o chestiune care ne protejează sănătatea de zeci sau sute de ani. Eu cred că aceste lucruri nu trebuie să ne părăsească, mă gândesc acum la spălatul mâinilor și purtatul măștilor, indiferent dacă acest virus va dispărea sau dacă se va găsi vreun vaccin împotriva acestuia la un moment dat”, a spus joi, în cadrul unei conferințe de presă, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád.
Totodată, acesta a subliniat că măsurile de protecție trebuie luate în serios și respectate, pentru că virusul poate afecta pe oricine, inclusiv pe tineri, dând în acest sens exemplul subprefectului de Covasna.
„Eu cred că trebuie să avem grijă unii de alții în continuare pentru că sănătatea noastră este un lucru extrem de important și valoros și ar fi păcat să nu luăm anumite lucruri în serios când sănătatea noastră deja e periclitată. Spun acest lucru celor care nu mai cred în existența virusului și, din păcate, sunt din ce în ce mai mulți: iată și la noi în județ, domnul subprefect, un om tânăr, a ajuns în spital. Cred că e bine să luăm în serios aceste lucruri și să nu ajungem în situația să credem doar atunci când ni se întâmplă nouă”, a mai adăugat edilul reședinței de județ.