ACTUALITATE 29 noiembrie 2017

Jandarmii vor fi dotați cu arme tranchilizante

de Iulia Drăghici - Taraș | 548 vizualizări

Acestea vor putea fi utilizate la acțiunile de îndepărtare a animalelor sălbatice periculoase

Jandarmii cu studii medii veterinare vor fi echipați cu arme tranchilizante și instruiți pentru utilizarea acestora în misiunile de îndepărtare a animalelor sălbatice periculoase din intravilan, informează reprezentanții IJJ Covasna.

În cursul lunii noiembrie a.c. a intrat în vigoare legea Jandarmeriei, cu modificări care prevăd aceste noi atribuții ale oamenilor legii. Urmează dotarea inspectoratelor cu armele tranchilizante, precum și pregătirea personalului care va interveni în acest tip de misiuni. La nivelul județului Covasna, trei sau patru jandarmi vor fi instruiți să utilizeze aceste noi arme.

„S-a modificat legea Jandarmeriei Române și am primit competențele de tranchilizare a animalelor sălbatice. Acum suntem în perioada în care așteptăm să se emită procedurile pentru punerea în aplicare, să primim dotarea pentru executarea acestei misiuni și să ne pregătim personalul care să acționeze în acest gen de misiuni”, a declarat marți, în cadrul unei conferințe de presă, inspectorul șef al I.J.J. Covasna, locotenent colonelul Adrian Nichifor.

La nivelul județului Covasna, porcii mistreți și urșii au făcut, în ultimii ani, cele mai multe pagube în gospodăriile oamenilor.

Specialiştii susţin că în judeţul Covasna efectivul optim de urşi este de aproximativ 700 de exemplare, dar numărul real al acestora este aproape dublu.

Potrivit conducerii Agenţiei de Protecţie a Mediului Covasna, mulţi dintre ei şi-au părăsit habitatul şi au pricinuit numeroase pagube materiale – au distrus culturi agricole, au omorât animale domestice şi au atacat oameni.

În localitatea Bodoc, spre exemplu, urşii au ajuns în cimitir, dar şi în gara CFR, unul dintre ei fiind lovit de un tren în urmă cu câteva luni.

Până acum, jandarmii alertați prin 112 interveneau cu mijloace acustice și luminoase în îndepărtarea animalelor sălbatice periculoase, riscându-și ei înșiși viața.

Acum mai urmează să se stabilească foarte clar și ce se va întâmpla cu animalele, după ce vor fi tranchilizate, dar cel mai probabil vor fi preluate de administratorii fondurilor de vânătoare.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.