ACTUALITATE 17 decembrie 2012

Îşi face singur globurile pentru bradul de Crăciun

de Székely Emőke | 946 vizualizări
Meșterul sticlar Szalma Zsolt a prezentat la Sfântu Gheorghe arta de a confecţiona manual globuri pentru pomul de Crăciun. Din ce în ce mai multe persoane renunță la chinezării când vine vorba de împodobirea bradului de Crăciun. Pentru ei oferte există din plin, fie că vorbim de ornamente din materiale textile...

Meșterul sticlar Szalma Zsolt a prezentat la Sfântu Gheorghe arta de a confecţiona manual globuri pentru pomul de Crăciun.

Îşi face singur globurile pentru bradul de CrăciunDin ce în ce mai multe persoane renunță la chinezării când vine vorba de împodobirea bradului de Crăciun. Pentru ei oferte există din plin, fie că vorbim de ornamente din materiale textile, paie sau globuri din sticlă confecționate manual. La sfârșitul săptămânii un meșter al sticlăriei din Cluj-Napoca, Szalma Zsolt, a ținut ateliere de confecționare a globurilor de sticlă, ocazie cu care i-a introdus pe cei interesați – copii și adulți deopotrivă – în tainele focului și ale sticlei. Am stat de vorbă cu el despre această meserie și pasiune mai puțin obișnuită.

– Zsolt, ești din Cluj. Cum ai ajuns aici pentru a-i învăța pe oameni să confecționeze globuri?

– Îmi face deosebită plăcere să vin la Sfântu Gheorghe, în județul Covasna, în general. Anul acesta am ținut câteva ateliere aici, precum și la Târgu Secuiesc, pentru copii și pentru adulți, în care le-am arătat că a confecționa un glob de sticlă unicat și numai al tău nu este foarte greu. Am observat că oamenii de aici sunt foarte deschiși la așa ceva, cred că lumea s-a cam săturat de produsele chinezești și mai bine dau un ban pentru a avea globuri unicat. La aceste ateliere eu doar i-am ajutat, globurile au fost pictate de fiecare participant după bunul plac. Scopul meu este acela de a-i conștientiza pe oameni că se pot face globuri și alte decorațiuni și manual, iar lumea handmade este cu totul alta decât produsele fabricate în serie.

– Să ne întoarcem puțin în timp. De unde vine pasiunea ta pentru sticlărie? Ai urmat studii de specialitate? Există așa ceva în România?

– Îmi amintesc vag de primul meu contact cu sticla și focul. Se întâmpla pe când aveam doar 4 ani. Jucându-mă afară, am găsit un ciob de sticlă și am decis să îl topesc. M-am dus la mama și i-am zis că eu am de gând să topesc acel ciob. Așadar acela a fost primul pas în tot ceea ce urma să vină, primul pas al meu în fascinanta lume a sticlei și a focului. De meserie sunt sculptor, am urmat cursuri de specialitate în cadrul Școlii Populare de Artă, însă sticla este materialul care îmi este cel mai apropiat. Am urmat și niște cursuri în acest domeniu, așadar am și „hârtie” în ceea ce privește prelucrarea sticlei.

– Cum facem ca dintr-o bucată de sticlă să obținem globul perfect?

– Lucrez din tuburi de sticlă, confecționate în prealabil de firme specializate. Domeniul sticlăriei sau arta sticlăriei are două ramuri: prima constă în prelucrarea unor blocuri mari de sticlă, topite în cuptoare imense, iar cea de-a doua este ceea ce le arăt eu celor interesați, și anume prelucrarea sticlei pe masă, cu foc direct. Așadar iau tubul de sticlă și îl încălzesc până ce acesta se topește, după care suflu în tub și astfel se formează globul. Confecționarea unui glob îmi ia doar câteva minute, iar pictarea, aplicarea sclipiciului sau orice decorare vine după aceea nu mai este treaba mea. Eu nu mă ocup de pictare și decorare.

– Ce altceva mai confecționezi în afară de globuri? Îți poți vinde produsele în România?

– Îmi place să fac diferite bijuterii, obiecte de artizanat, desigur, tot din sticlă. De asemenea confecționez obiecte pentru laborator, eprubete și multe altele. În ceea ce privește piața de desfacere, e o chestiune foarte interesantă. Din experiența acumulată în cei 15 ani de când activez în acest domeniu am observat că produsele se pot vinde și aici în România, însă nu foarte ușor. Cred că oamenii de aici abia acum încep să își dea seama de adevărata valoare a produselor confecționate manual. De fapt vorbim de două domenii: produsele chinezești și cele confecționate manual. Eu îi îndemn întotdeauna pe cumpărători să se uite la ce cumpără pentru că, trebuie să o spun, chinezăriile niciodată nu se vor putea compara cu produsele confecționate manual din materiale bune, de calitate.

– Ți s-a cerut vreodată să confecționezi ceva în serie?

– Sigur că da, am și refuzat comanda. Mi s-a cerut să fac 60.000 de pahare în trei luni de zile. Dacă e să adun toți meșterii sticlari din Transilvania și ne punem cu toții să facem aceste pahare și tot nu le putem termina. Cei care fac astfel de comenzi, probabil că nu gândesc. Acești clienți vor ajunge probabil tot la chinezării, i-am și zis clientului respectiv să apeleze la firma X din China, care sigur îi va produce cele 60.000 de pahare, dar probabil că va fi nevoit să cumpere alte 12.000 pentru a i se livra cantitatea comandată.

– Ai o „semnătură” anume din care cineva își poate da seama că este munca ta?

– Nu pot spune că am un stil anume, mai degrabă aș spune că am obiceiuri. Unul dintre obiceiuri este acela de a împărtăși ceea ce știu cu alții, așa cum sunt şi aceste workshop-uri pe care le-am ținut aici la Sfântu Gheorghe. Îmi place să le arăt oamenilor cum se confecționează un glob, îmi place să văd uimirea din chipul lor atunci când își dau seama că și ei pot face acest lucru. Un alt obicei al meu este acela că niciodată nu fac două bucăți la fel, așadar fiecare muncă a mea este unicat.

– Cu ce vei împodobi bradul de Crăciun anul acesta? Ce își pune în brad un om care confecționează globuri?

– Așa cum probabil este normal, avem foarte multe globuri. La noi acasă bradul de Crăciun este împodobit exclusiv cu ornamente confecționate manual. Probabil că soția mea îmi va spune cu o zi înaintea Crăciunului că anul acesta vom pune doar globurile albastre, sau roșii, cele cu Moș Crăciun sau altele. Cu siguranță însă că pe bradul nostru nu se va rătăci niciun ornament din China.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.