ACTUALITATE 8 decembrie 2013

Își colorează viața cu pasiunea pentru lucrul de mână

de Monica Vrânceanu | 1080 vizualizări

Colega noastră Székely Emőke creează săpunuri naturale şi articole croșetate

Pe Székely Emőke o cunoașteți din paginile „Observatorului de Covasna” sau de pe www.covasnamedia.ro, unde scrie de mai bine de doi ani. Cu toate acestea, este foarte posibil să vă fi întâlnit cu Emőke în circumstanțe pe care poate că nici nu le-ați bănuit, ba chiar mai mult, e foarte posibil să aveți acasă unele dintre creațiile sale. Este vorba aici despre micile minunății care ies zilnic din mâinile colegei noastre, care atunci când nu scrie, se relaxează... meșterind. Și meșterește de toate – de la tot felul de articole de îmbrăcăminte până la... săpunuri. Și toate aceste produse sunt unice, toate fiind realizat unicat, tocmai pentru că Emőke își dorește ca ceea ce realizează din pasiune să ajungă mai departe într-o notă originală.

Pasiunea pentru lucrul de mână i-a fost insuflată de către mama sa, care a învățat-o de mică să tricoteze și să croșeteze. În cele din urmă a ales croșetatul – pentru că i s-a părut mai delicat, dar și mai rapid, în vreme ce tricotatul mergea mai lent. Și croșetează de toate: cercei, căciuli, șosete, bluze, rochii, pantaloni, cardiganuri, fulare, pături, chiar cuverturi de pat. Și toate într-o notă unică, care face ca lucrurile ei să fie ușor de identificat: culorile vii, amestecate, vesele.

„Îmi place să am culoare în jurul meu, pentru că mă simt tânără, ba chiar un copil, uneori. Și dacă oricum vedem destul cenușiu în jurul nostru, nu văd de ce nu ne-am înveseli prin haine, prin obiectele ce ne sunt dragi – de asta aleg culori, multe culori... chiar dacă eu am culorile mele preferate, nu mă opresc la acestea și încerc tot felul de combinații, din dorința de a mă juca, de a aduce mereu ceva nou”, spune Emőke.

S-a apucat serios de croșetat în urmă cu câțiva ani, iar de atunci o parte din minunățiile ce i-au ieșit din mâini s-au vândut, altele le-a dat cadou iar pe altele le păstrează într-un geamantan cu marfă – cum îi place să-l numească, pe care îl desface în fața oricui are curiozitatea de a vedea produsele. Iar lucrările sale plac mereu, inevitabil – tocmai pentru că sunt vesele și inedite.

Emoke croseturi - 5

Comenzile speciale, adevărate provocări

Revenind la modul în care pasiunea sa s-a transformat într-o mică afacere (asta impropriu spus, dar o lămurim mai târziu), tânăra își amintește că promotorul lucrurilor sale a fost –cum altfel? – tot ea. Și-a croșetat o mulțime de lucruri, care fiind diferite de ceea ce purtau alții, au captat imediat atenția. Și așa au apărut primii „clienți”, iar mai apoi comenzile personalizate.

„De multe ori mi s-a întâmplat să mi se ceară să croșetez fel de fel de minuni - o bluză mai șuie, o pereche de șosete cu cap de crocodil, căciuli pentru copii cu diverse personaje... Nu aveam de unde să le știu face, dacă nu le mai făcusem vreodată. Dar mereu le-am considerat provocări, la unele am muncit imens, dar nu m-am dat bătută, conștientă că în cele din urmă tot trebuie să-mi iasă”, spune Emőke, mărturisind că ea însăși are uneori idei de produse mai „ciudate”, care-i vin în minte noaptea și apoi le pune în alicare a doua zi.

Uneori își mai ia modelele din reviste, dar mereu are grijă să le aducă ceva original – pentru că simte nevoia să marcheze cumva faptul că a muncit la respectivul obiect. Iar cea mai mare satisfacție este atunci când vede pe stradă oameni purtându-i creațiile – atunci simte că munca sa a depășit granițele pasiunii și că a meritat efortul unor ore în șir de stat cu ochii în firele croșetului. Cât despre cei care îi poartă creațiile, Emőke nu crede că există un segment anume de oameni, ci tonul este dat mai degrabă de unicitatea articolului de îmbrăcăminte.

Șosetele de lână sunt trendy și călduroase

De curând, Emőke și-a lansat și o gamă largă de șosete de lână, de care este foarte mândră și pe care le recomandă oricui e în căutare de căldură și calitate. Șosetele ei sunt în primul rând colorate și la modă, ceea ce face diferența dintre acestea și cele clasice, pe care le știm cu toții.

„Lucrez aceste șosete cu o lână specială, comandată din afara țării. Sunt călduroase, în culori și degrade, sunt moderne deși sunt „șosete din lână”. Mi-am zis că e atât de frig, urât și mohorât afară încât măcar să ne binedispunem când ne uităm în jos, la picioare – așa s-au născut drăguțele șosete”, dezvăluie tânăra, care are tot felul de modele, pentru toată lumea.

Iar șosetele sale sunt într-adevăr unice și se adresează celor care vor, la rândul lor, să fie altfel; căci cine vrea șosete banale, le cumpără pe cele din piață.

Pe lângă articolele de îmbrăcăminte, croșetul lui Emőke mai creează și decorațiuni de tot felul, iar în această perioadă decorațiunile de Crăciun sunt la mare căutare. Emőke face tot felul de figurine cu motive de Crăciun și spune că acestea sunt foarte pregătite pentru împodobirea bradului în familiile cu copii mici – deoarece nu se sparg și nu sunt periculoase în niciun fel, fiind de asemenea preferate și de cei care vor să fie mai retro, mai spre tradiții, și vor să renunțe la deja prea comercialele globuri strălucitoare.

Emoke croseturi - 4

Săpunuri naturale în loc de chimicale indescifrabile

Pe lângă toate aceste lucrări, colega noastră s-a apucat de ceva vreme și de prepararea... săpunului. A luat decizia în impulsul unui moment, după ce cumpărase un săpun din magazin și a realizat că nu înțelege ce conține acesta.

„Mă apucasem, ca niciodată, să citesc ingredientele și mi-am dat seama că în afară de apă și parfum nu pricepeam nimic din ce scria acolo... și m-am întrebat: oare chiar trebuie să fii inginer chimist ca să știi ce e într-un săpun?! Cândva, în gimnaziu, ne-au învățat că săpunul conține sodă caustică și grăsimi, dar mai mult de atât nu știam ce să caut în ingrediente... Și atunci mi-am zis că trebuie să-mi fac eu săpun, ca să știu exact ce să folosesc”, mărturiseşte Emőke.

Zis și făcut: o jumătate de an s-a documentat pe internet despre compoziții și mod de fabricație, iar apoi s-a pus pe treabă. Și a ales să facă o treabă de calitate: nu folosește coloranți artificiali ci doar naturali (cum ar fi praful din sfeclă roșie), nici untură ci uleiuri vegetale – de cocos, măsline, palmier, nici parfumuri artificiale ci plante din propria grădină – mentă, levănțică ori fructe precum lămâia și portocala. A avut numai reacții pozitive la aceste săpunuri și spune că cele mai populare dintre săpunurile sale sunt cele cu levănțică și mentă, acesta din urmă fiind preferat de bărbați, deoarece are o aromă mai puternică, mai ales dacă-i mai adaugă și ulei de eucalipt. Și așa, Emőke s-a transformat și în „mic producător de săpunuri”, deși la început habar nu avea să interpreteze ingredientele de pe eticheta unui săpun – dar oare câți dintre noi avem și câți pricepem clar cât sunt de chimice și prea puțin sănătoase săpunurile din comerț?

„Cred că toate acestea – croșetatul și realizarea de săpunuri sunt în prezent doza mea de extraveral. Asta fac în timpul liber – fie lucrez ceva, fie merg la meciuri. Și ați putea fi uimiți, dar cred că sportul și croșetatul se împacă foarte bine, deși par chestiuni total diferite... dar chiar și aici am găsit ceva comun, căci am croșetat multe lucruri cu logo-uri de cluburi sportive... Până la urmă, cred că toți avem pasiuni care nu sunt neapărat complementare”, spune Emőke.

O pasiune care mai mult duce decât aduce

A realiza însă articole de îmbrăcăminte, diverse obiecte croșetate și a face săpun nu e pentru Emőke, nici pe departe, o afacere în adevăratul sens al cuvântului. De multe ori e chiar pierdere din punct de vedere financiar – și de asta e foarte bucuroasă când reușește să iasă „pe zero”. Asta și pentru că nu face compromisuri și nu-și minte clienții: lucrează mereu cu cele mai de calitate materiale, chiar dacă de multe ori prețul acestora nu se regăsește în prețul final al produsului. Dar şi pentru că ea însăși, ca persoană, nu vrea să ia „pielea de pe om”. Ba mai mult, de multe ori se întâmplă să dăruiască din produsele sale, atunci când vede că cineva își dorește ceva foarte mult și nu-și permite să cumpere. Emőke știe însă că vremurile sunt grele, tocmai de asta nu abuzează de cumpărători, deși e conștientă că în alte orașe, cum ar fi Bucureștiul, produse de genul pe care le face ea se vând și la prețuri duble.

Produsele colegei noastre le puteți vizualiza pe pagina de Facebook Soap and Socks, unde puteți lansa și comenzi, în caz că vedeți ceva care vă place sau vă vine vreo idee pe care credeți că mâinile lui Emőke ar putea-o transforma în realitate. Iar cu produsele ei vă veți putea întâlni direct pe 14 și 15 decembrie, la Târgul de Crăciun al Muzeului Național Secuiesc. Acolo, Emőke vă așteaptă nu doar cu tot felul de articole croșetate, ci inclusiv cu decorațiuni de Crăciun și cu Săpunul de Crăciun cu uleiuri esențiale din scorțișoară și vanilie, special creat pentru perioada magică ce urmează.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.