ACTUALITATE 9 octombrie 2019

Investiții în sistemul de încălzire al Spitalului din Întorsura Buzăului

de Iulia Drăghici - Taraș | 1314 vizualizări

Primăriile covăsnene din zonă au achiziționat trei centrale 

Spitalul din Întorsura Buzăului are parte în această toamnă de reparații și îmbunătățiri la sistemul de încălzire. Conducerea Spitalului Orășenesc și autoritățile locale din Întorsura Buzăului, Sita Buzăului și Barcani au luat „taurul de coarne”, cum s-ar zice, și s-au pus pe investit. Planul a existat încă de iarna trecută, când din cauza instalației cu sobe vechi de peste 20 de ani, pacienții și medicii au avut de îndurat câteva zile de frig. 

E atât de cunoscut faptul că în zona Întorsurii Buzăului nu se glumește cu iarna și cu frigul, că nu ar mira pe nimeni dacă denumirile de „Polul Frigului din România” sau „Mica Siberie” ar deveni brand turistic de promovare a localităților de aici. O idee deloc rea, având în vedere că potențial există. Dar până la așa idealuri mărețe, autoritățile au de rezolvat alte probleme, ca de exemplu: încălzirea. Asta pentru că nu doar centrala termică a orașului funcționează cu întreruperi, ci și la Spitalul Orășenesc au fost, în anii trecuți, probleme. Dacă în primul exemplu mai e de lucrat până să se ajungă la soluția ideală, în cazul Spitalului s-a găsit o cale de mijloc: cele trei primării covăsnene din zonă s-au unit, au pus bani și au cumpărat câte o centrală pentru Spital.  

Lucrările de instalare a noilor instalații au început de câteva săptămâni și au continuat cu unele reglaje fine pe rețea, acolo unde a fost cazul, ne-a spus, zilele trecute, managerul Spitalului de Cardiologie din Covasna, în subordinea căruia se află Spitalul Orășenesc din Întorsura Buzăului. 

Am primit sponsorizare de la cele trei primării, Întorsura Buzăului, Sita Buzăului și Barcani, câte o centrală termică. Pacienții de la Întorsura o să aibă căldură, nu o să mai riscăm să rămânem ca anul trecut, când am trecut cu mari emoții iarna, pentru că sistemul se defecta la două, trei zile. A fost foarte greu. Dar acum suntem pe drumul cel bun”, ne-a declarat managerul Spitalului de Cardiologie, Monica Sporea.

Aceasta a punctat și faptul că procedurile pentru acest proiect au început în urmă cu mai bine de doi ani. 

Numai împreună putem să realizăm ceva. E un efort al întregii comunități. Noi asigurăm urgența în camera de gardă pentru toate localitățile, deservim toată zona prin secția de la Întorsura Buzăului. Am făcut solicitări către toate cele trei primării, iar acestea, prin Hotărâri de Consiliu Local au achiziționat centralele pentru că este o chestiune de interes public. (...) Luptăm deja de doi ani să rezolvăm această problemă”, ne-a explicat Monica Sporea. 

Primarul din Întorsura Buzăului a confirmat informația și a precizat că s-a luat această decizie pentru a veni în sprijinul pacienților internați aici. 

Am dat fiecare câte o centrală ca să încălzim Spitalul. Se impunea, am înțeles necesitatea și am făcut această investiție în folosul cetățenilor. Chiar dacă Spitalul nu e o instituție a noastră, l-am tratat ca pe o responsabilitate și am pus mână de la mână să acoperim această investiție”, ne-a declarat primarul Leca Băncilă. 

Totodată, acesta a subliniat că o altă investiție a autorităților locale din Întorsura Buzăului care vizează Spitalul și care se va întâmpla în perioada următoare este asfaltarea curții interioare. 

În ceea ce privește investiția din partea Întorsurii pentru achiziționarea centralei termice, aceasta se ridică la aproximativ 23.000 de lei, ceea ce înseamnă că aceeași sumă le-a revenit și celorlalte două Primării, Sita Buzăului și Barcani. 

Intervențiile de schimbare a sobelor vechi, colmatate, cu noile centrale s-au făcut în perioade scurte de timp, astfel încât pacienții internați să nu rămână mult timp fără apă caldă și căldură, a mai spus managerul unității, care punctează că deja a fost nevoie de încălzirea saloanelor. 

În același timp, s-a făcut și mentenanța caloriferelor, cu reviziile periodice, însă marile schimbări s-au produs doar la punctul termic, ne-a mai explicat managerul. 

Am mai suplimentat caloriferele în locurile unde era rece”, a mai adăugat Monica Sporea. 

Spitalul din Întorsura Buzăului are aproape 100 de paturi, iar peste 60 dintre acestea sunt destinate pacienților aflați la recuperare. Restul paturilor sunt distribuite pe secțiile de acuți, adică Interne, Ginecologie și Pediatrie.

Construcția spitalului a început în cursul anului 1995. Investiția, de 13 milioane de lei, a fost finanțată de Ministerul Sănătăţii și a fost finalizată la sfârșitul lui 2008. După un „du-te-vino” administrativ, clădirea a ajuns de la Consiliul Județean Covasna, la Primăria Întorsura Buzăului și în final sub aripa Spitalului de Cardiologie, respectiv a Ministerului Sănătății. Câțiva ani mai târziu, unitatea spitalicească a înglobat și fostul Centrul de Patologie Neuro-Musculară „Dr. Radu Horia” de la Vâlcele, unicul spital pentru distrofici muscular din țară.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.