ACTUALITATE 16 ianuarie 2013

Investiţii cu bani europeni la Reci

de Monica Vrânceanu | 609 vizualizări

Locuitorii comunei vor avea acces la apă și canalizare printr-un proiect european în valoare de 14 milioane de lei.

Investiţii cu bani europeni la Reci

Autoritățile locale din Reci derulează un proiect european în valoare de 14 milioane de lei  prin care locuitorii comunei vor avea acces la apă și canalizare, drumuri mai bune și chiar avantaje pentru elevi.

Primarul comunei Reci, Dalnoki Lajos, susține că prin acest proiect se modernizează mai bine de 5 kilometri de drum comunal, se introduce apa și se fac lucrările de canalizare în localitatea aparținătoare Bita, de acestea urmând să beneficieze 180 de gospodării; tot acolo se reabilitează și reamenajează Conacul Antos, unde se va crea un after-school pentru elevii din sat.

„Proiectul are o finanțare de aproape 80% din partea Uniunii Europene și a fost semnat în urmă cu trei ani, termenul de recepție a lucrărilor fiind pentru luna iulie a acestui an, dar suntem încrezători că vom finaliza cu totul în aprilie”, a declarat Dalnoki Lajos.

Primarul spune că autoritățile locale trebuie să contribuie cu aproximativ 4 milioane de lei la proiect, iar o parte din acești bani au fost deja achitați, urmând să se mai găseasă soluții după ce va veni bugetul comunei.

„Guvernul Ungureanu ne-a dat anul trecut 160.000 de lei din rezerva de stat, dar odată cu schimbarea puterii o parte din sumă ni s-a luat înapoi. Pentru că inițiasem deja lucrări cu acei bani, am ajuns să ne aflăm în litigiu cu Guvernul de acum, dar în cele din urmă sperăm că vom reuși să o rezolvăm cumva”, a arătat primarul.

Taxe și impozite mai mari

Dalnoki Lajos spune că Primăria speră să mai strângă ceva bani și odată cu creșterea cu 16% a taxelor și impozitelor, măsură ce va fi votată în câteva zile în ședința Consiliului local.

„Tocmai pentru că avem nevoie de bani și mai suntem și în litigiu cu Guvernul, tot pentru bani, am decis să creștem taxele și impozitele. Nu ne putem prezenta în instanță să zicem că nu avem bani, dar nu creștem dările, pentru că nu e normal așa ceva. Sigur că oamenii vor simți la buzunare aceste creșteri, dar fără măsuri care nu sunt așa de populare nu am reuși să facem ceva pentru comună”, a explicat primarul, care spune că de obicei se reușește  colectarea a aproximativ 75-80% din dări.

Retrocedări în Rezervaţie

Dincolo de problema banilor, o altă mare problemă la Reci o constituie retrocedările care sunt departe de a fi finalizate. Dalnoki Lajos susține că există destule probleme pe retrocedări, mai ales că pe cele trei legi toată lumea a vrut să primească ceea ce a avut fix pe locațiile dinainte de colectivizare. Mai mult de atât, mai bine de jumătate din aria Rezervației Mestecănișul Reci pe care o are comuna a intrat la retrocedări.

„Comuna are o suprafață de peste 900 de hectare, iar vreo 500 de hectare au fost retrocedate. Oamenii pot ara acolo, pot cosi, însă cu restricții de timp, iar asta e destul de greu de explicat celor care știu că acolo e proprietatea lor”, a mai spus primarul, care nu vede o rezolvare definitivă a situației prea curând.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.