ACTUALITATE 25 aprilie 2013

Investiția austriacă de la Reci – pro și contra

de Székely Emőke | 1327 vizualizări

Consiliul Județean Covasna cere clarificări de la firma Scweighofer Holzindustrie

În ultima perioadă s-au înmulțit întrebările legate de efectele negative ale investiției austriece de la Reci, unde firma Scweighofer Holzindustrie dorește să construiască o fabrică de prelucrare a lemnului la Reci. Aici ar urma să lucreze 650 de angajați, iar alte 2.000 de locuri de muncă ar putea fi create în mod indirect. Imediat a apărut și tabăra adversă, care consideră că investiția ar face mai mult  rău decât bine: tăierea pădurilor, impactul negativ asupra sănătății și mediului, închiderea micilor afaceri etc. Președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, și senatorul de Covasna Klárik László au făcut joi câteva precizări despre această investiție.

CJ respectă legea

Tamás Sándor a declarat că instituția pe care o conduce acționează în conformitate cu legile în vigoare atât în cazul Schweighofer, cât și în cazul altor investitori. „Județul Covasna este fruntaș în recrutarea forței de muncă, anul trecut și anul acesta în județ au fost create 1.200 de noi locuri de muncă. Dacă primim investiția de la Reci din acest punct de vedere, atunci este importantă. Este esențial ca industria să vină în județul nostru, dar nu cu orice preț. Este de datoria noastră să analizăm lucrurile și să răspundem la întrebările oamenilor, dar nu putem să nu acordăm autorizație de construcție unei firme care are toate actele și autorizațiile necesare la zi” – a declarat Tamás Sándor, adăugând că bunul simț îl face să asculte toate taberele implicate.

Decizie grea

Senatorul Klárik László a prezentat pe larg laturile pozitive și cele negative ale investiției austriece. În opinia lui, Schweighofer Holzindustrie a generat multe dubii și multe semne de întrebare, iar decizia finală trebuie luată numai după ce problema este analizată din toate punctele de vedere. „Dacă aș gândi doar sentimental, aș spune că această investiție nu ne trebuie pentru că va influența întreaga economie a județului pe termen lung. Dar nu pot privi lucrurile doar din punct de vedere sentimental, pentru că aici este vorba de mult mai mult” – este de părere senatorul.

Părți pozitive

Klárik László a prezentat beneficiile investiției spunând că se bazează pe declarațiile austriecilor, declarații care până la proba contrarie nu pot fi puse sub semnul întrebării. „Investitorul spune că va crea 650 de noi locuri de muncă, ceea ce însemnă 650 de salarii. Dacă luăm salariul mediu la nivel național și înmulțim cu 650 și cu 12 luni, vedem că ar genera un venit de 2.775.000 euro în județ. De asemenea, firma austriacă va cumpăra de la proprietari bușteni cu preț mai mare decât cel actual de pe piață, ceea ce înseamnă alți bani. De asemenea Schweighofer va genera venit fiscal în primul rând Primăriei Reci, practic îi va dubla bugetul. Trebuie să luăm în considerare și cele 2.000 de locuri de muncă pe care spun că le vor crea indirect, precum și cheltuielile pe care le vor face prin construirea efectivă a investiției, aduc bani în județ” – a declarat Klárik.

Părți negative

Acesta a enumerat și efectele negative pe care le poate avea investiția. În opinia sa, intrarea Schweighofer Holzindustrie pe piața covăsneană va însemna închiderea unor firme de profil lemnos în județ și încheie un proces de dezvoltare cunoscut până acum. „Nu va mai fi un echilibru în ceea ce privește industria lemnului în județ. Acum avem firme specializate în prelucrarea lemnului în mai toate zonele județului. Odată cu investiția de la Reci vom ava un centru mare, ceea ce va însemna închiderea altor societăți de profil pentru că acestea nu vor putea concura cu austriecii. Consider că cea mai afectată zonă va fi Baraoltul, pentru că este departe de Reci, iar muncitorii nu vor putea face naveta. Este periculos pentru că acea zonă și așa este săracă” – a explicat senatorul. Acesta a menționat și problemele de mediu și de sănătate care pot apărea, însă a declarat că în aceste privințe nu se poate pronunța pentru că nu este specialist. A spus în schimb că firma va primi autorizație de construcție numai în cazul în care va primi toate avizele necesare de la diferitele organe ale statului.

Concluzii

La sfârșitul prezentării senatorului Klárik nu am aflat dacă el este sau nu de acord cu investiția austriecilor. „Dacă investitorul este de bună credință, va accepta să facă unele lucruri pe care legea nu le prevede ca fiind obligatorii. În primul rând este vorba de dialog. Dacă cei de la Schweighofer Holzindustrie sunt de bună credință, se vor așeza la masa de dialog cu cetățenii, cu medicii, cu specialiștii de la mediu și le vor explica toate aspectele legate de investiție cu cărțile pe masă. Sunt convins că cei de la Schweighofer au pregătit această investiție timp îndelungat, și le cer să înțeleagă că noi, cei din județul Covasna, avem de asemenea nevoie de timp și nu putem lua o decizie într-un timp atât de scurt” – a declarat Klárik.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
mach, 30 mai 2013
dar la sebes 12 ore de munca drumuri varza camioane incarcate care vin numai noaptea de frica cintarului sefi cu salari mari care urla la muncitori penalizari praf la greu nu se respecta demnitatea citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.