ACTUALITATE 7 august 2019

Între vacanța mare și vacanța și mai mare

de Iulia Drăghici - Taraș | 1027 vizualizări

Ce cred covăsnenii: între 9 și 16, cel mai bine ar fi 15 septembrie

A mai rămas aproximativ o lună din vacanța mare, deci încă puțin până să înceapă un nou an școlar. Bâlbâielile din Guvern, însă, lasă România într-o mare ceață cu privire la data la care se vor redeschide școlile. Ba e 9, ba e 16 septembrie. Până ministrul interimar al Educației, Breaz, se decide, taberele pentru una sau alta dintre variante s-au format. Și covăsnenii s-au poziționat, de asemenea, de o parte și de cealaltă a soluțiilor propuse. 

Haosul din sistemul nostru educațional primește zilele acestea  noi imbolduri, prin bâlbele venite de la București. Guvernul și Ministerul Educației găsesc soluții acolo unde poate nici nu erau probleme și provoacă nedumeriri peste nedumeriri. De această dată, la mijloc a căzut ziua în care să înceapă anul școlar 2019 – 2020. Să fie 9 sau 16 septembrie? 

Între timp, dezbaterea este privită cu interes și comentată de cei implicați, bineînțeles și de zecile de mii de covăsneni, care așteaptă să afle ce au de făcut. 

Am întâlnit persoane care spun, argumentat, de ce trebuie luată în calcul varianta 16 septembrie. 

Ar fi mai propice pentru pregătirea în bune condiții a anului școlar 2019-2020 ca începerea anului  școlar să aibă loc în 16 septembrie, având în vedere că atât mobilitatea personalului didactic are etape care se încheie în 6 septembrie, iar încheierea sesiunii a doua de Bacalaureat are loc în 7 septembrie”, a declarat, pentru OBSERVATORUL DE COVASNA, directoarea Colegiului Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, Luminița Costea. 

Pe de altă parte, argumente pro sunt și de partea datei de 9. 

Dacă s-a stabilit încă din aprilie că data de începere va fi pe 9 septembrie, mi se pare corect să se respecte această dată, mai ales că, prelungirea cursurilor cu o săptămână, în luna iunie 2020 ar fi nebenefică pentru elevi și cadre didactice. Așa cum știm, imediat după terminarea cursurilor încep examenele pentru clasele terminale, examene ce presupun o organizare temeinică. Însă, poate se revine la data consacrată de 15 septembrie, așa cum a fost decenii la rând”, ne-a declarat directoarea Liceului Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului, Maria Bularca. 

Între 9 și 16, cel mai bine ar fi 15 septembrie

Părerea că între 9 și 16, cel mai bine ar fi 15 septembrie a fost des întâlnită în rândul persoanelor intervievate pe marginea acestui subiect. 

 „Cred că e utilă și nu o săptămână de vacanță în plus. Acum depinde din ce punct de vedere privești. Am crescut cu acel început de an școlar fix în 15 septembrie și sfârșit de an școlar fix în 15 iunie. Plimbarea datei de început și sfârșit al anului școlar mi se pare că nu își are locul. Dacă este hotărât ca școala să înceapă la o anumită dată cred că trebuie respectată. Copiii, care oricum sunt bulversați de multitudinea de informații ce apar în presă în ultima vreme, nu mai știu când  încep școala, într-o zi pe 9 septembrie, a doua zi pe 16 septembrie, a treia zi din nou 9 septembrie. Să prelungești vacanța elevilor pentru că doresc acest lucru patronatele din turism nu e chiar ok. Adică pentru ei da, au de câștigat, dar noi, părinții, ne-am cam programat și organizat concediile în așa fel ca cei mici să nu rămână nesupravegheați. Nu toată lumea poate apela la bunici, bone etc. Nu zic nici că o săptămână în plus de vacanță ar strica elevilor”, a punctat Simona, mama lui Matei, băiețelul care anul acesta începe clasa I. 

De părere că anul școlar ar trebui să înceapă pe 15 septembrie, ca înainte, este și Ramona, mama a doi băieți. Ea spune că o săptămână de vacanță nu ar strica, iar copiii ei sunt total de acord.  

În schimb, Elena, mama unui băiat care va merge în clasa a V-a, spune că nu data la care începe anul școlar este o problemă, ci faptul că semestrele nu sunt egale. 

„Pentru programul „Litoralul pentru toți”, care se desfășoară pe durata lunii septembrie, consider că e benefic. În rest, nu mă deranjează și nici nu mă bucură schimbarea. În schimb, consider că cele două semestre trebuie să fie egale cât de cât în ceea ce privește numărul de săptămâni, mai ales că în primul semestru este și o săptămână de vacanță pentru ciclul primar. Nu prea văd cum se poate realiza perioada de adaptare, apoi evaluare inițială și la 5 săptămâni evaluarea semestrului I. Este prea înghesuit totul și semestrul II este foarte lung”, ne-a spus Elena.

Nu toți elevii vor vacanța și mai mare 

În ciuda părerii premierului Dăncilă, că măsura este una așteptată de elevi, mulți dintre aceștia, în frunte cu reprezentanții din Consiliul Național al Elevilor, vin cu argumente contra prelungirii vacanței de vară cu încă o săptămână. 

Consider că cel mai bine școala ar trebui să înceapă așa cum s-a stabilit inițial, pe 9 septembrie. Desigur, probabil majoritatea colegilor mei nu sunt de acord, însă haideți să ne gândim la un lucru: atunci când Ministerul Educației a făcut modificări de ultim moment cu privire la simulări, atât la nivel liceal, cât și gimnazial, toți am spus că nu se poate să se facă asemenea schimbări de ultim moment. Ei bine acum de ce am fi de acord cu așa ceva? Doar pentru că am sta o săptămână în plus acasă? De asemenea, ar trebui să realizăm și faptul că dacă începe cu o săptămână mai târziu decât era stabilit, adică pe 16, va dura cu o săptămână mai mult și atunci iar ne vedem nevoiți să mergem la liceu în zile călduroase, când știm foarte bine că nu avem același ritm de învățare, din cauza căldurii. Totodată, durata primului semestru din anul școlar 2019-2020 ar fi mai scurtă, deci ar însemna mai multe lucrări și ascultări într-o perioadă de timp mai mică”, este de părere elevul liceului „Eliade”, David Leo. 

Din aprilie până în august se schimbă și datele, dar și miniștri 

Cu toate că în aprilie s-a stabilit, prin Ordin de Ministru, că anul școlar 2019 – 2020 va începe în 9 septembrie, în ședința de Guvern din 31 iulie, premierul Viorica Dăncilă a propus ministrului Educației Andronescu, acum demis, să prelungească vacanța elevilor cu încă o săptămână. 

Vă rog doamna ministru Ecaterina Andronescu să luați în calcul începerea anului școlar de la 16 septembrie, sunt convinsă că este încă o măsură așteptată de elevii din România”, au fost cuvintele premierului Viorica Dăncilă.

Pe de altă parte, într-un document transmis de Consiliul Național al Elevilor, numit „Demontarea mitului săptămânii în plus de vacanță: elevii sunt folosiți drept instrumente în discursul guvernanților”, publicat pe 1 august, se arată că declarația șefei Guvernului este regretabilă, „elevii fiind folosiți drept scuză a decidenților pentru a promova interesele operatorilor de turism, irelevante de altfel pentru comunitatea beneficiarilor primari ai sistemului și continuitatea actului educațional”.

De parcă nu era îndeajuns haosul creat dezbaterea privind data de început de an școlar, Ecaterina Andronescu a fost demisă din funcție, vineri, 2 august, de către premierul Dăncilă, pe motivul unei declarații făcute de aceasta la un post de televiziune pe seama tragediei din Caracal. „Totuşi, eu am învăţat de acasă să nu mă urc cu un străin în maşină” au fost cuvintele lui Andronescu, în contextul în care tânăra în vârstă de 15 ani, Alexandra Măceșanu a fost ucisă, după ce a fost răpită și violată, de un bărbat care o luase la ocazie. 

Interimar a fost numit ministrul Culturii, Daniel Breaz. Decretele de revocare și numire în funcție au fost semnate de președintele Klaus Iohannis luni, 5 august, în timp ce Comisia de Dialog Social se întâlnea să discute data începerii noului an școlar. Se pare, potrivit edupedu.ro, că în urma unei dezbateri tensionate, reprezentanții federațiilor sindicale, reprezentanții patronatelor, reprezentanții elevilor și Federația Națională a Asociațiilor de Părinți au susținut varianta începerii anului școlar la data de 9 septembrie, pentru a se evita un dezechilibru semestrial. 

Nu este în regulă să schimbăm structura anului școlar cu o lună înainte de începerea școlii pentru că au cerut hotelierii asta, pe filieră politică și în interes financiar”, a spus, potrivit edupedu.ro, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, Iulian Cristache. 

Ministerul analizează, dar părerea Comisiei de Dialog Social e doar consultativă 

Decizia urmează să fie însă luată și transmisă de ministrul interimar Daniel Breaz. Ministerul Educației a și transmis în acest sens marți o informare. 

Ca urmare a discuțiilor din spațiul public cu privire la data de începere a noului an școlar, Ministerul Educației Naționale precizează că, la nivelul instituției, sunt analizate punctele de vedere exprimate în cadrul Comisiei de Dialog Social (CDS), întrunită luni, 5 august 2019.

În acest sens, subliniem faptul că proiectele dezbătute de membrii CDS nu sunt supuse votului, avizul partenerilor de dialog social fiind unul consultativ.

Reprezentanții MEN vor continua în zilele următoare consultările cu beneficiari, precum și părți implicate în sistemul de învățământ public, astfel încât structura noului an școlar să vizeze interesul superior al elevilor și să răspundă nevoilor acestora”, arată informarea publicată pe site-ul MEN marți, 6 august.

Dacă data începerii anului școlar rămâne aceeași propusă în aprilie, structura anului școlar cuprinde semestrul I în perioada 9 septembrie  - 20 decembrie 2019 şi semestrul al II-lea în 13 ianuarie - 12 iunie 2020. 

De asemenea, vacanţa de iarnă va fi între 21 decembrie 2019 - 12 ianuarie 2020, vacanţa de primăvară între 4 și 21 aprilie 2020, vacanţa de vară din 13 iunie și până la data din septembrie 2020 la care vor începe cursurile anului şcolar 2020 – 2021. Suplimentar, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar beneficiază de vacanţă în săptămâna 26 octombrie - 3 noiembrie 2019.

Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, anul şcolar se încheie în data de 29 mai 2020, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 5 iunie 2020. 

Până la ora închiderii ediției nu au apărut alte informații oficiale de la Ministerul Educației Naționale cu privire la data în care începe anul școlar 2019/2020. Oricum, cu toate că unii acum se bucură de mult-doritul concediu, și forfota după rechizite deja se simte în magazine, așa că, și fără anunțul ministrului, în aer plutește senzația de „începe școala!”.   

Iulia Drăghici – Taraș  

Daniela Luca

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.