ACTUALITATE 29 ianuarie 2010

Între o lecţie de istorie şi o lecţie de viaţă

de Covasna Media | 1591 vizualizări
27 Ianuarie – Ziua Intenaţională a Holocaustului 29ian2010-holocaustData de 27 Ianuarie a fost aleasă ca Zi internaţională a Holocaustului şi simbolizează momentul eliberării prizonierilor din lagărul de exterminare de la Auschwitz . Istoria secolului al XX lea a fost marcată de unul dintre cele mai cumplite evenimente concepute de mintea omului – Holocaustul. Unicitatea Holocaustului este dată de un întreg mecanism diabolic şi îşi are rădăcinile în forma, funcţionarea

27 Ianuarie – Ziua Intenaţională a Holocaustului

29ian2010-holocaustData de 27 Ianuarie a fost aleasă ca Zi internaţională a Holocaustului şi simbolizează momentul eliberării  prizonierilor din lagărul de exterminare de la Auschwitz . Istoria secolului al XX lea a fost marcată de unul dintre cele mai cumplite evenimente concepute de mintea omului – Holocaustul.

Unicitatea Holocaustului este dată  de un întreg mecanism diabolic şi îşi are rădăcinile  în forma, funcţionarea  şi motivaţiile pe care ideologia  nazistă le-a utilizat pentru a-i distruge pe evrei, în primul rând,  într-o sinistră  prioritate,  dar şi alte categorii de populaţie din Europa, numărul total al victimelor ajungând la 8 milioane dintre care  6 milioane de evrei.

Cu ocazia comemorării Zilei Internaţionale a Holocaustului, elevi de la trei şcoli din oraşul Sfântu Gheorghe – Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”, Şcoala cu clasele I-VIII „Varady Jozsef” şi Liceul de Artă „Plugor Sandor”, însoţiţi de doamnele profesoare Constanţa Balog, Maria Băilă şi Adriana Bota, au participat la o ceremonie organizată la Sinagoga din Braşov.

Vădit impresionaţi,  elevii au păşit cu sfială şi respect în Sinagogă, unde au fost întâmpinaţi de domnul Rudi Katz, supravieţuitor al lagărelor de exterminare din Transnistria. Domnul Katz  a vorbit elevilor despre cultura şi civilizaţia evreiască, despre iudaism, tradiţii şi sărbători, dar şi despre istoricul  sinagogii şi al comunităţii evreieşti din Braşov.

În continuare, domnul Katz a împărtăşit elevilor momente emoţionante din experienţa sa ca victimă a Holocaustului. Locuind în 1942 în Cernăuţi, domnul Katz avea doar 10 ani, când  împreună cu familia sa a fost dus in lagărele de exterminare din Transnistria şi a trecut prin tot calvarul care a însemnat suferinţă, durere, foamete, frig, umilinţă, având însă şansa de a se afla printre supravieţuitori.

Profund marcaţi de emoţiile trasmise prin mărturisirile domnului Katz, dar şi curioşi să afle mai multe, participanţii au adresat o serie de întrebări legate de deportare dar şi de reîntoarecerea  din lagăr.

Şi pentru că data de 27 Ianuarie marchează  ziua eliberării prizonierilor din lagărul de la Auschwitz, un grup de elevi din clasa a X D a pregătit un program dedicat femeilor care au suferit in timpul Holocaustului

Prin glasul celor care au citit citeva fragmente din jurnalele sau memoriile unor  supravieţuitoare de la Auschwitz, participanţii au putut descoperii clipele de mare tragism prin care au trecut femeile în timpul Holocaustului

Sperăm  că fiecare a învăţat câte ceva din participarea la această ceremonie, dar în primul rând să încercăm să facem totul ca astfel de evenimente să nu se mai repete.

Prof. Constanţa Balog

Teme articol: Holocaust
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.