ACTUALITATE 21 mai 2020

Intrarea în normal a spitalelor va pune presiune pe Centrele de Transfuzie

de Iulia Drăghici - Taraș | 1477 vizualizări

CTS Covasna se pregătește să crească volumul de sânge colectat și cere sprijinul covăsnenilor 

Directorul Centrului de Transfuzie Sanguină (CTS) al județului Covasna, dr. Andy Rosin spune că deși în prezent județul nu se confruntă cu o criză a sângelui, ar putea începe problemele odată cu redeschiderea spitalelor și pentru alte boli decât COVID-19. În acest sens, el a făcut un apel către covăsneni să nu evite procesul donării de teama SARS-COV-2, pentru că nu există nici cel mai mic pericol de infectare.  

Îndată ce vor începe spitalele să lucreze, toate operațiile programate și care au fost anulate, vor izbucni. (...) Așteptăm populația cu toată dragostea aici. Sigur că facem un triaj epidemiologic mult mai sever decât înainte. (...) Avem cele mai moderne aparate de care dispune un centru în transfuzia română, avem o legătură bună cu Laboratorul Național de referință și unde echipamentele noastre își ating limitele trimitem probele suplimentare la București. Deci pericol de contaminare cu componentă sanguină plecată de aici nu există. (...) Din păcate simțim o teamă. Dar nu e nici cel mai vag pericol. (...) Suntem la nivel de curățenie de secție de chirurgie. Ceea ce e mare lucru. Oamenii trebuie să se lămurească și să nu le fie frică și să nu se supere dacă îi amânăm. O facem spre binele lor. (...) De acum cinci săptămâni de când am primit măști și mănuși, nu a mai scăzut (n.red. numărul de donatori), a crescut. (...) Pentru urgențe avem sânge. Nu suntem pregătiți pentru ce va urma, când spitalele își vor relua activitatea. Acum, în aceste două luni cerința a scăzut foarte mult, dar acum tot ce s-a amânat se va compacta în spitale. (...) O să încercăm să creștem puțin turația și să îi dăm drumul”, a spus dr. Andy Rosin.

Directorul CTS precizează și că sângele donat de covăsneni va ajunge tot la persoane din județul Covasna care au nevoie. 

Noi luăm sânge de la covăsneni pentru covăsneni, dacă putem să îi ajutăm și pe alții o facem cu toată dragostea, dar pe ai noștri îi urmărim. Am trimis nenumărate cantități de sânge și direct la Spitalul Fundeni, nu pot să dau nume, nu am dreptul să indic ceva specific, dar era o pacientă de la noi, care a necesitat vreo 20 de pungi de sânge. (...) Sângele urmează cetățeanul nostru oriunde se duce, la Târgu Mureș, la Cluj, la București sau la Brașov. Deci numai ce ne prisosește dăm altor colegi pentru că și alți colegi ne ajută pe noi”, a explicat acesta. 

Dr. Andy Rosin a spus și că speră ca în curând să se dea acordul pentru a reporni colectele mobile, pentru că centrul dispune de o remorcă și echipamente speciale pentru așa ceva.

Sursă foto: Observatorul de Covasna și Kocsis B. János.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.