Întorsurenii de la blocuri, fără apă caldă încă cel puțin o lună
Reparațiile capitale la centrala termică din Întorsura Buzăului au început în urmă cu o lună, dar lucrările vor mai dura încă pe atât
De aproape o lună de zile, locatarii blocurilor din Întorsura Buzăului, racordați la centrala orașului, nu mai au căldură și nici apă caldă. Motivul: întreg sistemul de furnizare a agentului termic a intrat în reparații capitale.
Pentru că în ultimele ierni centrala termică s-a defectat chiar în toiul celor mai aprige friguri, dar și pentru că nu mai dădea randament, autoritățile locale au decis că o astfel de lucrare, fără compromisuri și fără soluții pe termen scurt, este varianta cea mai bună pentru a evita situații de criză ca cele din anii trecuți, în care locatarii, dar și instituțiile publice din zona centrală a orașului rămâneau fără căldură în calorifere la temperaturi de minus 30 de grade.
Pentru acest proiect, necesar, dar și îndrăzneț – spun unii, Primăria Întorsura Buzăului a alocat din bugetul local între 800.000 și 1.000.000 de lei. Mare parte din lucrări s-au realizat în perioada de o lună de zile, timp în care centrala nu a funcționat, însă coordonatorii firmei Termo Întorsura S.R.L. și reprezentanții Primăriei transmit că procedura va mai dura încă cel puțin 30 de zile.
„Din păcate veștile nu sunt bune. Tot ceea ce ține de reparație și poate fi efectuat de noi este aproape gata. Vom finaliza lucrările în cursul săptămânii viitoare. Asta însemnând: automatizări, camera de ardere, grătar refractar, hidroliza, dedurizare, alimentare, cazan. Rămâne problema boilerului, adică lucrarea pentru înlocuirea celor 1.200 de metri de țeavă trasă. După cum v-am spus, ea trebuie făcută de o firmă specializată. Deși banii au fost alocați, lucrarea a fost contractată pe SEAP și încă avem probleme la finalizarea documentelor. (...) În principiu din ziua în care vor începe lucrările durata până la pornirea centralei va fi de circa 30 zile”, a transmis miercuri noul director al firmei Termo Întorsura S.R.L., Claudiu Morar, prin intermediul paginii de Facebook „Termo Intorsura”, deschisă cu scopul de a transparentiza procesul reparațiilor și pentru a deschide comunicarea online cu beneficiarii serviciului.
„Formidabil!!!! Mai bine de așa nu se poate. Ați întrecut orice limită! Adică mai durează o lună după ce se apucă firma autorizată de lucru, dar nu știți când o să înceapă acea firmă. Stăm toată vara fără apă caldă”, a răspuns indignat un cetățean la mesajul postat de conducerea centralei.
Joi dimineață, primarul din Întorsura Buzăului, Leca Băncilă, a declarat pentru „Observatorul de Covasna” că respectivul contract s-a semnat în cursul zilei de miercuri cu o firmă specializată din Cluj Napoca, dar și că lucrarea începe să capete o formă finală.
„Ieri am semnat contractul cu firma care va închide proiectul. Sunt de montat niște conducte în condiții speciale de presiune și este necesară intervenția unei firme specializate. Dar ne apropiem de final. Nu știm sigur cât mai dura, dar cred că vreo lună de zile. Oricum, a început să capete forma finală, după o reparație temeinică. Eu estimez că cel puțin patru, cinci ani nu vom mai avea probleme”, ne-a spus primarul.
„Este vorba de o lucrare capitală. Cel puțin trei ani cu garanție, dar eu spun că vor fi minim cinci ani în care centrala va funcționa fără nicio problemă, indiferent de cât de grea e iarna. Am trecut iernile cu emoții foarte mari. Să fie foarte clar: acum nu mai facem cârpăceală”, ne-a declarat și viceprimarul din Întorsura Buzăului, Ștefan Platon.
Centrala nu mai trecea de încă o iarnă
Din cauza administrării defectuoase, dar și pentru că era prea mare raportat la numărul de beneficiari, centrala termică a devenit o adevărată povară pentru cetățeni și pentru autorități, mai ales că în ultimii ani se strica de câteva ori pe iarnă.
Reprezentanții autorităților locale au mai precizat că din cauza lucrărilor temporare, făcute la fiecare defecțiune, centrala ajungea să funcționeze la un randament de 40%, lucru care aducea cu sine noi și noi defecțiuni, astfel că reparația capitală era absolut necesară, indiferent de costurile pe care aceasta le presupune. „Băgam cantitatea de biomasă necesară pentru o zi și o consuma în patru-cinci ore. Deci nu avea randament. Nu mai puteam merge înainte cu costurile acestea extraordinar de mari”, a mai spus viceprimarul Ștefan Platon.
„Aceasta centrală are 14 ani. Faptul că nu există o centrală de rezervă a dus la neefectuarea reviziilor anuale. După oprire, am făcut o evaluare, iar concluzia la care am ajuns este că nu am fi trecut încă o iarnă dacă nu am fi efectuat această reparație capitală. Aveți dreptate, nu am fost buni gospodari. Conduc această centrală din luna martie a acestui an, iar dacă până acum din motive pe care nu le cunosc și nu doresc să le comentez nu s-a făcut „ce trebuia”, de acum se va face. Deși se creează o presiune mare cu fiecare zi care trece, vă rog să ne permiteți să nu ne îndepărtăm de calitate. Știu că este greu pentru că locuiesc la bloc și sunt în aceeași situație ca și dumneavoastră. Sper ca pe viitor să nu vă creăm aceleași neplăceri”, a mai transmis noul director al firmei Termo Întorsura S.R.L., Claudiu Morar, prin intermediul paginii de Facebook „Termo Intorsura”.
Centrala termică din Întorsura Buzăului, care distribuie agent termic pentru circa 5.000 de locatari, dar și pentru instituțiile publice din zona centrală a orașului, funcționează din anul 2004. Aceasta a fost construită printr-un program de mediu, promovat de Guvernul României de la acea vreme şi Guvernul Danez prin Agenţia Daneză pentru Protecţia Mediului.
Din 2008, centrala termică a început să genereze pierderi la nivelul bugetului local pentru că preţul biomasei necesare funcţionării a crescut considerabil, iar numărul beneficiarilor a scăzut constant, centrala devenind astfel prea mare pentru oraş. De parcă acest lucru nu ar fi de ajuns, contractul care a stat la baza construirii centralei obligă autorităţile locale să menţină în funcţiune centrala inclusiv şi anul viitor, în 2018.
Poate pe baza principiului că nici măcar lumea nu s-a creat într-o singură zi sau de frica unei ierni geroase fără căldură, dar și pentru că primesc informații actualizate în timp util, majoritatea oamenilor par să accepte soluția oferită de autorități, chiar dacă asta înseamnă să găsească soluții pe termen scurt pentru procurarea apei calde.
„Disconfortul e maxim, dar nu aș vrea să mă gândesc la perioada de iarnă. Așadar, sunt de părere că atât timp cât se încearcă o reparație, nu o „cârpeală” ca până acum, noi nu putem decât să dăm dovadă de înțelegere și respect față de cei care fac eforturi. Și mulțumim pentru informațiile oferite”, punctează un cetățean prin intermediul Facebook.
Sursă foto: Facebook, Termo Intorsura