ACTUALITATE 3 iulie 2023

Întorsura Buzăului: percheziție și dosar penal pentru arme deținute fără drept

de Iulia Drăghici - Taraș | 935 vizualizări

Polițiștii covăsneni au percheziționat o locuință din Întorsura Buzăului pentru suspiciuni de nereguli privind deținerea de arme. Astfel, au găsit acolo trei arme deținute fără drept, dar și o arbaletă, un harpon și 76 de proiectile metalice aferente armelor cu aer comprimat, potrivit unui comunicat de presă, transmis vineri, 30 iunie, de Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Covasna. 

Acțiunea a avut loc miercuri, 28 iunie. Vizate de dosarul penal sunt două persoane. 

La percheziție au participat polițiști din cadrul Serviciului Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase, cu sprijinul Serviciului Acțiuni Speciale, Serviciului Criminalistic și Poliției Orașului Întorsura Buzăului. Activitatea pentru care a fost obținut mandat de percheziție a făcut parte dintr-un dosar penal deja existent. 

„Cu ocazia percheziției efectuate și a activităților investigativ-operative desfășurate, au fost identificate trei arme cu aer comprimat, deținute fără drept, toate trei de calibru 4.5 mm. În urma cercetărilor efectuate, polițiștii au stabilit că două arme au fost procurate din Italia și una din Polonia, fiind introduse în țară fără drept și fără a fi declarate organelor vamale.

De asemenea, în urma percheziției, au mai fost descoperite o arbaletă, un harpon și 76 de proiectile metalice aferente armelor cu aer comprimat”, se arată în comunicatul de presă transmis de IPJ Covasna redacției Observatorul de Covasna. 

Acum, polițiștii continuă cercetările. Sunt vizate infracțiuni de nerespectarea regimului armelor și munițiilor, uzul de armă fără drept și contrabandă calificată.

O statistică a IPJ Covasna din anul 2022 a arătat că polițiștii de aici au făcut 789 de controale pe tema regimului armelor, explozivilor și substanțelor periculoase. Atunci au fost confiscate 24 de arme de foc. 

În România, sunt 70.000 de persoane care dețin legal permis de port-armă, potrivit Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR), într-un răspuns oferit pentru G4Media, publicat în mai a.c.

În același context sunt precizate o serie de condiții pe care trebuie să le îndeplinească toți cei care vor să dețină arme legal. 

Astfel, potrivit prevederilor art. 14, alin. (1) din Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor, componentelor esențiale și al munițiilor, republicată, condițiile de acordare a autorizației de procurare a armelor letale sunt următoarele:

a) au împlinit vârsta de 18 ani;

b) dețin calitatea impusă de lege, atestată prin prezentarea documentelor stabilite în normele metodologice de aplicare a prezentei legi, în funcție de destinația armelor;

c) nu au fost condamnate, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la pedeapsa detențiunii pe viață sau pedeapsa închisorii mai mare de un an, cu executare, pentru infracțiuni comise cu intenție;

d) nu sunt inculpate în cauze penale pentru fapte săvârșite cu intenție;

e) sunt apte din punct de vedere psihologic și medical pentru a deține și folosi arme, componente esențiale și muniții;

f) nu prezintă pericol pentru ordinea publică, siguranța națională, viața și integritatea corporală a persoanelor;

g) au absolvit un curs de instruire teoretică și practică, organizat de o persoană juridică autorizată pentru această activitate, în condițiile prevăzute în normele metodologice de aplicare a prezentei legi;

h) nu le-a fost anulat în ultimii 2 ani dreptul de procurare, deținere sau, după caz, port și folosire a armelor letale ori a armelor neletale supuse autorizării;

i) nu au pierdut sau nu le-au fost sustrase în ultimii 5 ani arme letale sau arme neletale supuse autorizării, din motive imputabile lor, procurate în condițiile prezentei legi.

Este de precizat și că, la nivelul Uniunii Europene, există un plan de acțiune privind traficul de arme de foc pentru perioada 2020 – 2025. 

„Se estimează că în UE, în 2017, 35 de milioane de arme de foc ilicite erau deținute de civili (56 % din numărul total estimat de arme de foc). Potrivit acestor estimări, armele de foc ilicite depășesc ca număr armele de foc deținute în mod legal în 12 state membre ale UE”, se arată în raportul care prezintă planul menționat, asumat de Comisia Europeană.  

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.