Întorsura Buzăului: Ce schimbări vor găsi elevii la începerea anului școlar
Patru școli din zona Întorsurii Buzăului sunt vizate de o serie de renovări și modernizări menite să îmbunătățească semnificativ condițiile de studiu pentru elevi. De la reamenajarea curții și construirea unui teren de sport la Școala Gimnazială „Gheorghe Zaharia” Brădet, până la termoizolarea și montarea de panouri fotovoltaice la Liceul Teoretic „Mircea Eliade”, autoritățile locale au investit în proiecte care să creeze un mediu educațional modern și sigur. În cazul Liceului „Nicolae Bălcescu”, lucrările încep curând, astfel că, pentru o perioadă, elevii vor învăța în altă școală după-amiaza. În același timp, pentru Școala Generală „Mihail Sadoveanu”, sunt în desfășurare proiecte ambițioase de reabilitare și extindere.
Teren de sport și amenajări la școala din Brădet
În ceea ce privește lucrările de amenajare a Școlii Gimnaziale „Gheorghe Zaharia” Brădet, este important de menționat că proiectul beneficiază de finanțare din bugetul local.
În cadrul unui interviu recent oferit redacției Observatorul de Covasna și covasnamedia.ro, primarul orașului, Raul Urdă, ne-a dat câteva detalii despre lucrările de la această unitate de învățământ: „Pavajul a fost instalat în jurul școlii, iar acum avem un trotuar de un metru și jumătate, pentru a facilita circulația părinților către grădiniță și școală.
Magazia de lemne este în lucru, se reface complet și vom construi un teren de sport. În Brădet, de mult timp, locuitorii solicită un teren de sport, iar acum acesta va fi amplasat în curtea școlii. Vom turna o placă de beton și vom amenaja un teren sintetic, cu gazon artificial, multisport.
Avem, de asemenea, o colaborare cu asociația părinților din școala din Brădet. Ei au aproximativ 20.000 de lei în fondurile asociației și au promis că, dacă amenajăm terenul de sport, vor contribui cu achiziționarea coșurilor de baschet și a porților, din banii asociației.
Magazia de lemne și pavajul vor fi gata până la începutul anului școlar, iar terenul de sport va fi finalizat pe parcursul anului, dar este important să fie realizat în acest an.
Totodată, vom vopsi și acoperișul școlii, care s-a decolorat foarte mult”.
Lucrări majore la Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu”
În luna mai, primarul Raul Urdă anunța printr-o postare pe Facebook faptul că Liceul „Nicolae Bălcescu” va beneficia de o investiție câștigată prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru eficientizarea energetică, în valoare de peste 600.000 euro.
Lucrările de acolo includ: reabilitarea acoperișului, termoizolarea cu polistiren a întregii clădiri, schimbarea geamurilor cu termopane, înlocuirea instalației de încălzire interioară și refacerea instalației electrice.
„Este un proiect cu un termen de execuție destul de lung și nu putea fi realizat doar în timpul vacanței, mai ales că procedurile birocratice au durat foarte mult”, a spus edilul, în cadrul aceluiași interviu. În acest sens, după cum a fost anunțat și într-o postare pe pagina liceului, elevii își vor desfășura orele de curs după-amiaza în clădirea Școlii Gimnaziale „Mihail Sadoveanu”.
Schimbări importante și la Liceul Teoretic „Mircea Eliade”
La Liceul Teoretic „Mircea Eliade” au început lucrările de modernizare, în urma unui proiect finanțat prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Aceste îmbunătățiri vizează eficientizarea energetică a clădirii și îmbunătățirea confortului în sălile de clasă.
Despre detaliile acestui proiect ne-a oferit informații tot primarul orașului, care a explicat: „La Liceul Teoretic „Mircea Eliade” lucrările au început deja. Tot prin PNRR este un proiect câștigat de noi. Se montează panouri fotovoltaice, se anvelopează clădirea, se izolează termic podul și se montează un strat de vată bazaltică în două straturi, pentru a preveni pierderile de căldură. În fiecare sală de clasă se va instala un sistem de ventilaţie, care va aduce aer curat și va elimina aerul din clasă. Aerul filtrat va fi introdus înapoi în clasă la aceeași temperatură”.
În plan și îmbunătățiri pentru Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu”
Autoritățile spun și că au achiziționat servicii de consultanță pentru depunerea unui proiect prin Programul Operațional Regional (POR). Acesta se concentrează pe reabilitarea școlii gimnaziale din Întorsura Buzăului, care a rămas semnificativ în urmă în privința modernizării.
„În acest proiect avem și o extindere a școlii, ceea ce ne bucură foarte mult, deoarece am găsit surse de finanțare care să accepte reabilitarea școlii cu extindere.
Planificăm să construim acolo o sală de festivități și o sală de mese, așa cum ne-am dorit la școala generală.
Intenționăm să depunem acest proiect pentru școala generală prin Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru. Am realizat deja achiziția și avem două studii de fezabilitate pregătite. Proiectul va fi depus cu ajutorul unei firme de consultanță din Alba Iulia, care ne garantează că totul va decurge bine”, a adăugat, în cadrul interviului, edilul.
Proiectele și investițiile recente în școlile din Întorsura Buzăului vor îmbunătăți semnificativ condițiile de învățare.