ACTUALITATE 27 februarie 2023

Întorsura Buzăului anunță începerea implementării a șase proiecte prin PNRR

de David Leonard Bularca | 1426 vizualizări

Valoarea totală a acestora se ridică la peste 23 de milioane de lei

O parte dintre proiectele depuse și câștigate de autoritățile locale din Întorsura Buzăului prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) încep să fie implementate. Este vorba despre eficientizarea energetică a clădirilor celor două licee din orașul covăsnean și a unor blocuri, plus alte două proiecte care se referă la transportul public din oraș și altul la realizarea unei piste de biciclete, se arată într-o informare publică făcută de primărie. 

Valoarea totală a acestor investiții se ridică la 23.128.899,82 lei, bani asigurați, în totalitate, prin fonduri PNRR.

Dintre toate cele șase proiecte, cel care se referă la „Transport public urban de calitate Întorsura Buzăului – Barcani” are cea mai mare sumă alocată, peste 7 milioane de lei.

Prin acest proiect, autoritățile vor să cumpere trei microbuze electrice, un autobuz electric și șase stații de reîncărcare a mașinilor electrice, pentru „îmbunătățirea condițiilor de mobilitate în zona urbană și zonele rurale prin realizarea unui transport eficient, cu o bună conectivitate internă și externă, contribuind în același timp la reducerea emisiilor cu efect de seră”. 

Perioada de implementare a proiectului este de un an, între 19.12.2022 și 19.12.2023.

Alte peste 2 milioane de lei, tot pentru transportul public 

Proiectul „Asigurarea infrastructurii ITS/TIC pentru transportul public din orașul Întorsura Buzăului, județul Covasna” are o finanțare de peste 2 milioane de lei. 

Obiectivul general al acestui demers este „îmbunătățirea condițiilor de mobilitate în zona urbană și zonele rurale prin echiparea și dotarea serviciului de transport, care se va înființa, cu echipament soft și hard, care să-l eficientizeze, crescându-i calitatea și oferind o siguranță și un confort mai mare cetățenilor”, se arată în actele făcute publice de autorități.

Contractul de finanțare pentru acest proiect a fost semnat pe 29 decembrie, anul trecut, pe o durată de 18 luni. Perioada de implementare este de un an, până pe 19 decembrie a.c.

Pistă de biciclete pe o distanță de 3 kilometri 

Autoritățile de la Întorsura Buzăului au obținut peste 3 milioane de lei pentru realizarea a trei kilometri de pistă de biciclete, de la strada Campingului până la intrarea în satul Brădet. 

Prin acest proiect se vor asigura „condiții decente de trafic pentru bicicliști, asigurarea protecției acestora în condițiile unui trafic motorizat în continuă creștere”, conform documentelor. 

Și contractul de finanțare pentru acest proiect a fost semnat tot la finalul anului trecut, iar perioada de implementare este de doi ani, începând cu 28 decembrie 2022 și până pe 28 decembrie 2024. 

Ce blocuri vor fi renovate la Întorsura Buzăului

Prin PNRR autoritățile locale, împreună cu cetățenii care și-au înființat asociații de proprietari, au reușit să obțină o finanțare de aproape 4,5 milioane de lei pentru „Eficientizarea energetică a blocurilor de locuințe din orașul Întorsura Buzăului, județul Covasna”. 

Obiectivul specific al acestui proiect este „renovarea energetică moderată a clădirilor rezidențiale multifamiliale din blocurile de locuințe nr. 1 și PC. scara A și B”.

Aici, perioada de implementare este de trei ani și jumătate, din 30 decembrie 2022 până pe 30 mai 2026.

Și clădirile liceelor vor fi eficientizate energetic

Alte două proiecte se referă la eficientizarea energetică a celor două licee din orașul covăsnean, respectiv Liceul Teoretic „Mircea Eliade” (peste 3 milioane de lei) și Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” (peste 2,5 milioane de lei). 

Contractele de finanțare pentru aceste proiecte au fost semnate pe 7 februarie, anul acesta, iar perioada de implementare este de doi ani, din 7 februarie 2023 până în 7 februarie 2025. 

Prin PNRR, România ar urma să primească 29,2 miliarde de euro, dintre care 14,248 miliarde granturi (bani care nu vor fi înapoiați) și 14,935 miliarde împrumuturi, se arată pe site-ul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE). 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.