ACTUALITATE 29 ianuarie 2014

Interzis la vizite în secțiile de pediatrie din Spitalul Județean

de Monica Vrânceanu | 64 vizualizări

Decizia a fost luată pentru protejarea pacienților cu infecții respiratorii, dar DSP spune că o astfel de măsură nu se justifică

Conducerea Spitalului Județean de Urgențe Sfântu Gheorghe a luat decizia suspendării programului de vizitare a pacienților internați pe secțiile cu profil pediatric. Decizia a fost anunțată miercuri și intră în vigoare de astăzi, 30 ianuarie, fără a avea încă stabilit un termen final. Purtătorul de cuvânt al Spitalului, Pataki Annamaria, a declarat că măsura a fost dispusă din cauza creşterii numărului de infecţii a căilor respiratorii atât în rândul populaţiei, cât şi în rândul pacienţilor, dorindu-se astfel protejarea pacienţilor internaţi. Astfel, vizitele au fost suspendate pe secțiile de Pediatrie, Neonatologie, Boli infecţioase – copii, Psihiatrie pediatrică și Neurologie pediatrică.

„Anul acesta au fost internați deja 168 de copii cu infecții virale, în vreme ce în aceeași perioadă a anului trecut au fost internați 111 copii; numărul internărilor a crescut deci cu peste 50%. Tocmai pentru a proteja pacienții, ne-am dorit limitarea contactului acestora cu exteriorul”, a explicat Pataki.

Spusele acesteia sunt confirmate de medicii de familie, care la rândul lor spun că în această perioadă cabinetele au fost luate cu asalt de părinți și copii, asta ca urmare a faptului că apar tot mai multe răceli din cauza fluctuațiilor de temperatură.

DSP acuză neglijarea unui protocol și susține că măsura nu se impunea

Măsura luată de conducerea Spitalului Judeţean este însă pusă sub semnul întrebării de Direcția de Sănătate Publică (DSP). În primul rând, aceștia din urmă susțin că Spitalul Judeţean nu a urmat protocolul care se impune atunci când se ia o astfel de decizie de suspendare a vizitelor, plus că aceasta nici nu s-ar fi impus în mod neapărat, deoarece nu putem vorbi despre o epidemie, necesară stării de carantină.

Virologul din cadrul DSP Covasna, Sántha Ferenc, ne-a declarat că măsura celor de la SJU poate fi o dovadă a preocupării față de bolnavi, pe care astfel doresc să-i protejeze spre o vindecare mai rapidă, dar a arătat că din punctul de vedere al realităților o astfel de măsură nu se justifică.

Este adevărat, numărul infecțiilor respiratorii a crescut în ultima săptămână comparativ cu cea anterioară, astfel că s-a ajuns la 2.340 de la 2.016. E un număr mare dacă ne gândim că în general avem cam 1.400-1.500 de astfel de cazuri în aceste perioade, dar trebuie să se înțeleagă că nu vorbim despre o epidemie. Prin urmare, cred că suspendarea vizitelor nu era necesară, s-a greșit”, a mai spus Sántha Ferenc.

Medicul a mai arătat că în prezent avem trei cazuri de scarlatină în județ și alte câteva cazuri de infecții streptococice, însă nimic îngrijorător. În ceea ce privește numărul pneumoniilor, acesta a crescut la 334 acum, de la 315 săptămâna trecută.

Prin urmare, Sántha consideră că Spitalul Judeţean a luat măsura pe propria răspundere, mai ales că nu vorbim despre o epidemie de gripă, în condițiile în care până acum avem 19 cazuri de gripă confirmate în toată țara, din care unul la Brașov și altul la Bacău – ca județe vecine, și niciunul în Covasna. În context, Sántha a mai arătat că există cazuri în care astfel de decizii luate de spitalele din țară, fără a ține seama de protocolul care prevede informarea prealabilă a DSP și a altor instituții, au fost sancționate cu amenzi. Purtătorul de cuvânt al SJU, Pataki Annamaria, a replicat că Spitalul a urmat protocolul și a înștiințat DSP, însă e posibil ca informația să nu fi ajuns în toată instituția.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.