Intervenţii de urgenţă la picturile castelului „Mikó” din Olteni; urmează ample lucrări de restaurare
Picturile murale ale castelului „Mikó” din localitatea Olteni, ce datează de la începutul secolul al XIX-lea, au fost conservate de un grup de specialişti şi urmează să fie restaurate printr-un proiect finanţat de Guvernul Ungariei.
Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor, a declarat că, după reabilitare, acest important monument istoric va fi introdus în circuitul turistic şi cultural.
„Conform planurilor, în clădirea castelului vom amenaja un muzeu dedicat calului, o sală de conferinţe, precum şi spaţii de cazare pentru oaspeţi. Am efectuat deja numeroase lucrări de reabilitare, iar în prezent specialiştii în restaurare au efectuat lucrări de intervenţii de urgenţă şi au elaborat şi un plan de restaurare, cheltuielile fiind acoperite din fondurile obţinute în cadrul Planului Rómer Flóris, în valoare de 2 milioane de forinţi”, a precizat Tamás Sándor.
Kiss Loránd, care a condus lucrările de conservare, a explicat că acestea au vizat intervenţii de urgenţă pentru salvarea picturilor murale aflate într-o stare avansată de degradare.
„Am prelevat mostre de mortar şi de pigment care au fost testate în vederea elaborării planului de restaurare şi s-au realizat relevee privind deteriorările pereţilor laterali. (...) S-a realizat, de asemenea, conservarea de urgenţă a picturilor murale aflate în stare avansată de degradare. Această intervenţie de urgenţă a fost necesară şi pentru că pereţii au necesitat lucrări de consolidare structurală şi fără o consolidare prealabilă a tencuielilor s-ar fi pierdut şi alte picturi. Într-o primă etapă, s-au realizat operaţiunile de consolidare a structurii zidăriei, injectarea fisurilor şi a crăpăturilor, precum şi tratarea deteriorărilor la nivelul tencuielii. Pe peretele de sud al sălii mari suprafaţa de pictură a fost dezvelită în proporţie de 70%”, a menţionat Kiss Loránd.
Castelul de la Olteni, construit în anul 1827 de groful Mikó Miklos, a fost restituit urmaşilor acestuia în anul 2007, care l-au vândut în anul 2014 Consiliului Judeţean şi Consiliului Local Bodoc.
Castelul, construit în stil empire, este unic în Transilvania datorită picturilor existente pe pereţii interiori ai camerelor, care surprind scene din viaţa socială sau evocă scene din războiul napoleonian.
În partea de sud a clădirii s-au păstrat, în stare originală, parchetul decorativ cu intarsie, precum şi două sobe de teracotă colorată.
În judeţul Covasna există aproape 200 de castele şi conace ale unor familii nobiliare, folosite pe vremuri ca reşedinţe permanente sau de vacanţă, iar o parte dintre ele au fost restaurate de proprietari şi incluse în circuitul turistic şi cultural.