Întârzieri mai lungi și mai grele decât drumul spre Comandău
Școala cea nouă rămâne un vis și anul acesta
Noua școală din comuna Comandău se lasă în continuare așteptată, încă de la incendiul din ianuarie 2017, când flăcările au înghițit mai bine de jumătate din clădirea veche, de lemn. Optimiștii spuneau că în septembrie 2019 comuna va avea o școală nou-nouță, la standarde europene, la care vor putea să învețe cei aproape 100 de copii din sat, însă hârtiile, nu construcția, cresc văzând cu ochii, pentru că de șantier încă nici nu poate fi vorba.
Pentru nimeni nu mai este o surpriză că birocrația din România stoarce orice urmă de optimism din om, însă cazul de la Comandău, care a strâns în jurul tragediei mulți oameni de bine, arată încă o dată că hârțogăraia este un obstacol greu de trecut.
„După cum am înțeles, urmează să primim acum autorizația de construcție. Am primit autorizația pentru demolarea școlii vechi, ce a rămas din ea. Să vedem. Sper că anul ăsta o să începem (n.red. lucrările)”, ne-a spus luni, când a depus jurământul pentru învestitura în noua funcție – de consilier județean, directorul școlii „Horn David” din Comandău, Opra - Béni Béla.
Informațiile ne-au fost confirmate, în parte, și de primarul din Comandău. El este cel care a pus întârzierile pe seama birocrației.
„Pentru demolare se depune dosarul săptămâna viitoare, ca să obținem aviz. Când o să avem un arhitect-șef nou la Consiliul Județean, avem promisiune că o să obținem și certificatul de urbanism, de construcție. (...) Birocrația e de vină. Atât pot să vă declar. Au trecut doi ani de zile și acum am ajuns în stadiul să obținem certificatul. (...) Dacă ne ajută Dumnezeu și primim în scurt timp răspuns de la București, că depinde și de Ministerul Educației, cred că peste o lună de zile o să avem toată documentația pusă la punct. A fost făcută licitația pentru constructor, dar au mai lipsit câteva avize și câteva aspecte din dosar și din cauza asta am întârziat”, a declarat, pentru OBSERVATORUL DE COVASNA, primarul Kocsis Béla.
Proiectul, potrivit declarațiilor anterioare făcute de edil, are un termen de finalizare de patru ani, însă autoritățile locale susțin încă faptul că școala ar trebui să fie gata în doi ani.
„Sper să avem o școală în doi ani de zile. Cum a mai fost declarat de cei care au făcut proiectul, o să avem o școală foarte modernă. Cred că asta merită școlarii, copiii din comună: să avem o școală foarte bună. La noi șase luni e iarnă și atunci trebuie să avem o școală bine pusă la punct, cu căldură pentru copii”, ne-a mai spus primarul.
Finanțarea va fi asigurată prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL). Consiliul Local Comandău a semnat contractul în luna decembrie a anului 2017. Valoarea totală a proiectului este de 4.233.226 lei, din această sumă 391.542 lei reprezintă aportul propriu al consiliului local, informa, la începutul anului trecut, Consiliul Județean Covasna, prin care se anunța că 2018 este anul în care încep lucrările la școală.
Comunitatea din Comandău, comuna-sat din județul Covasna, a fost marcată în 9 ianuarie 2017 de o tragedie fără precedent. Atunci, din cauza jarului sau scânteilor provenite de la coșul de fum deteriorat, școala a fost cuprinsă de flăcări. Incendiul a ars mai bine de jumătate din suprafața clădirii, construite în 1971. Atunci s-au făcut scrum mii de documente din arhivă și cărți din bibliotecă. Chiar dacă nu a produs victime, incendiul a fost catalogat de autorități și cetățeni drept unul nemaiîntâlnit în istoria comunei.
Școala, care a ars ca o torță în mijlocul iernii a determinat o mobilizare nemaipomenită în rândul covăsnenilor, dar și a oamenilor de bine din toată țara, cât și din străinătate. Peste cenușa instituției de învățământ zeci, poate sute de oameni au presărat speranță și încurajări prin faptele lor de bine. S-au organizat campanii de strângere de cărți (la care au luat parte Teatrul Andrei Mureșanu, ISU Covasna, Inspectoratul Școlar Județean Covasna și mulți alții), donații în bani, dar și campanii și evenimente în scopul strângerii de fonduri pentru reconstrucția școlii.
Printre acestea s-a numărat și „Le dăm școala înapoi”, campanie inițiată de Observatorul de Covasna și Asociația Pentru Comunitate (APC) din Sfântu Gheorghe. Inițiativei s-au alăturat imediat oameni extrem de minunați, printre care și renumita Gașcă Zurli, care nu doar că a susținut două spectacole caritabile la Sfântu Gheorghe, din care toate fondurile încasate din biletele de intrare au ajuns în contul asociației școlii din Comandău, ba mai mult, toată echipa Zurli a urcat în toiul iernii la Comandău, unde s-a întâlnit și jucat cu copiii de la școală. Un alt eveniment de seamă a fost organizat cu sprijinul Operei Comice pentru Copii de la București și cu Asociația de Tineret Ecou, când sute de copii și părinți au luat parte la spectacolul „Don Quijote”, jucat la Teatrul Tamási Áron din reședința de județ.
Campania „Le dăm școala înapoi” a debutat odată cu Raliul Zăpezii derulat în comuna Comandău, la care a luat parte și pilotul Szabó Csongor, partenerul inițiativei, în 13 ianuarie 2017. Aceasta s-a încheiat când Consiliul Județean a anunțat că școala va primi finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Locală.
Bilanțul tuturor campaniilor umanitare, nu doar în ceea ce privește „Le dăm școala înapoi” a fost unul impresionant: în contul Asociaţiei pentru Comandău s-au strâns în scurt timp 100.843 de lei, 2.650 de euro şi 3.656.939 de forinţi. Donatorii au trimis în localitate echipamente de sport, peste 50 de mii de cărţi, zeci de calculatoare, mese, scaune rotative, tablete inteligente și așa mai departe. Coordonatorii asociației spuneau și că vor utiliza banii strânși din donații să doteze viitoarea școală la standarde moderne.
Deși s-au scurs doi ani și jumătate, visul noii școli este din păcate încă departe. Ceea ce au reușit impresionantele inițiative de ajutorare a comunității din Comandău, comuna aflată la 19 kilometri de cea mai apropiată localitate, Covasna, ruptă de lume din cauza unui drum forestier, în „creierul” pădurii, adică să genereze un entuziasm ieșit din comun, aproape că a stricat birocrația. Ideea că școala din cea mai mică unitate administrativ teritorială din județ s-ar asemăna cu pasărea Phoenix, care renaște din propria cenușă, mai frumoasă și mai falnică decât înainte, produce acum mai multe semne de întrebare, decât bucurie. Dar să nu ne pierdem speranța.