Instanţa a rămas în pronunţare în procesul privind amenda pentru intonarea imnului Ungariei
Procesul dintre Prefectura Covasna şi Partidul Civic Maghiar (PCM), care a contestat în instanţă amenda de 5000 de lei primită anul trecut pentru nerespectarea protocolului de intonare a imnului Ungariei, s-a judecat luni, la Judecătoria Sfântu Gheorghe, instanţa rămânând în pronunţare.
Liderii PCM, care au invocat libertatea de exprimare şi drepturile comunităţii maghiare, au susţinut în faţa instanţei că amenda a fost în mod greşit aplicată organizaţiei judeţene a partidului, întrucât adunarea în cadrul căreia a fost intonat imnul Ungariei a fost organizată de filiala municipală.
„Noi nu considerăm că am făcut o ilegalitate pentru că am cântat acel cântec. Nu e doar imnul Ungariei, este un psalm pe care îl cântă maghiarii din toată lumea, deci este un cântec al maghiarilor de pretutindeni”, a declarat preşedintele PCM Sfântu Gheorghe, Balint József.
Liderul organizaţiei judeţene a PCM Covasna, Kulcsár Terza József, a menţionat că a sesizat şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) în legătură cu acest caz.
„Din punctul nostru de vedere, este de neacceptat să primeşti o amendă pentru că ai cântat imnul altui stat. Aşa ceva nu se întâmplă nici în Ungaria şi nici în alte ţări din Europa. Pentru mine, personal, 5000 de lei este o sumă uriaşă, nu ne-am gândit cum vom face rost de bani dacă o să pierdem procesul, pentru că încă nu am ajuns până acolo, mai e cale lungă”, a declarat Kulcsár Terza József.
El a mai menţionat că PCM nu va renunţa la cântarea acestui imn la manifestaţiile publice pe care le va organiza pe viitor.
„Ne pregătim pentru 4 iunie (comemorarea Tratatului de la Trianon care a consfinţit destrămarea imperiului austro-ungar si alipirea Transilvaniei la România - n.r.) şi vom cânta imnul chiar dacă nu o să avem reprezentanţi din Ungaria. O să cântăm aşa cum am cântat şi până acum, nimic nu o să facem altfel”, a afirmat liderul PCM Covasna.
Potrivit acestuia, instanţa urmează să pronunţe sentinţa în acest caz în data de 3 aprilie.
Prefectura Covasna a amendat conducerea PCM la sfârşitul anului trecut cu suma de 5.000 de lei pentru intonarea imnului Ungariei la o manifestare publică organizată pe 4 iunie 2014 în municipiul Sfântu Gheorghe, cu prilejul Zilei solidarităţii naţionale a maghiarilor şi comemorării Tratatului de la Trianon.
Conducerea Prefecturii a explicat că sancţiunea a fost aplicată în temeiul HG 1157/2001 privind intonarea imnului naţional, care prevede, printre altele, că „imnul naţional al altor state se intonează numai cu prilejul vizitelor, festivităţilor şi ceremoniilor oficiale cu caracter internaţional, împreună cu imnul naţional al României, înaintea acestuia”, prevedere care nu a fost respectată de liderii PCM.