ACTUALITATE 15 aprilie 2014

Inspectoratul Şcolar „ţine în braţe” o profesoară bătăuşă

de Monica Vrânceanu | 1758 vizualizări

EXCLUSIV! Cele două directoare de la CNMV şi-au dat demisia după ce Inspectoratul Şcolar a anulat o decizie a Consiliului de Administrație al Colegiului care cerea demiterea unei profesoare acuzată printre altele de violenţe asupra elevilor

O profesoară de la Colegiul Naţional Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe este acuzată că ar fi lovit doi copii de gimnaziu, în vreme ce pe al treilea l-a nedreptăţit şi i-a modificat nota de la un test. Scandalul a izbucnit în luna decembrie a anului trecut, cu prima corecţie fizică aplicată unui copil, iar apoi, între comisii şi anchete, profesoara a recidivat, lovind un al doilea copil. De data asta însă, incidentul s-a petrecut pe holurile şcolii şi a fost filmat. Cazul profesoarei de fizică şi chimie Mihaela Blănaru a ajuns la Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Covasna, cu o propunere din partea Consiliului de Administrație al școlii de desfacere a contractului de muncă. Răspunsul instituţiei a fost halucinant: profesoara bătăuşă nu doar că este liberă să rămână în învăţământ, ci mai mult, IŞJ dispune şi înapoierea sumelor pe care aceasta le-a pierdut din salariu, sancţionată fiind în acest sens de Consiliul de Administraţie (CA) al CNMV. Motivul este un presupus viciu de procedură. În acelaşi timp însă, părinţii copiilor agresaţi au depus plângeri la Poliţie, iar potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean, Nicoleta Marin, „polițiștii continuă verificările în aceste cazuri”.

Decizie scandaloasă a IŞJ: profesoara bătăușă e liberă să-și exercite profesia

Scandalul de la CNMV a fost ţinut sub control până acum, când decizia IŞJ a anulat pe fondul unor vicii de procedură tot ceea ce ar fi fost logic să se întâmple – eliminarea din sistem a unui astfel de „dascăl”. Membru în CA al CNMV, consilierul local Mădălin Guruianu a declarat luni într-o conferință de presă că în urma mai multor anchete, realizate de comisii formate din reprezentanţi ai profesorilor, părinţilor, comunităţii locale şi sindicatului, a luat decizia de a ieşi în public, tocmai pentru că decizia Inspectoratului Şcolar este una scandaloasă.

Primul caz care a ajuns în atenţia CA a fost cel din decembrie, când profesoara Mihaela Blănaru a lovit un copil de gimnaziu, acesta având şi certificat medico-legal. Atunci s-a decis în CA scăderea salariului pe şase luni, însă la începutul lunii februarie a apărut un nou caz de violenţă – profesoara a agresat pe coridor un alt copil, tot de gimnaziu, iar întâmplarea a fost filmată. În plus, s-a făcut reclamaţie şi pe faptul că ea a corectat nota unei eleve, nedreptăţind-o pe aceasta prin faptul că nu i-a oferit şanse de a demonstra ce poate – iar aici există martori. Pentru toate acestea au funcţionat comisii diferite, s-a venit cu diverse sancţiuni, culminând cu decizia de desfacere a contractului de muncă. Decizia s-a luat în CA, cu majoritate covârşitoare de voturi, însă se pare că IŞJ consideră că nu e nimic grav în a fi violent cu copiii, legându-se de chestiuni procedurale şi evitând să ia măsurile care s-ar impune”, a declarat Guruianu.

Potrivit acestuia, anchetele comisiilor de la nivelul CA au fost anulate din decizia IŞJ, care ignoră faptul că 11 din cei 13 membri CA au votat pentru demiterea profesoarei, dar se leagă de faptul că propunerea în sine de desfacere a contractului de muncă nu a venit din partea a cel puţin două treimi din totalul membrilor. În aceste condiţii, Mădălin Guruianu a declarat că va acţiona în instanţă atât IŞJ, cât şi pe inspectorul general adjunct Rădiţa Palela, care a contrasemnat documentul prin  care Mihaela Blănaru este absolvită de orice vină.

Consider că acesta este un mesaj dezastruos pe care IŞJ îl dă profesorilor de la CNMV, căci aceştia înţeleg astfel că orice ar face nu li se întâmplă nimic. Este de asemenea un mesaj dezastruos pentru părinţi şi elevi, care pot înţelege că nu au nicio apărare în cazul unor asemenea abuzuri. Şi este un mesaj la fel de dezastruos şi pentru noi, ca reprezentanţi ai comunităţii, transmiţând că aceste consilii de administraţie sunt degeaba în şcoli, căci IŞJ le ignoră”, a declarat Guruianu.

Acesta a ţinut să sublinieze că nu doreşte ca Blănaru să plece pur şi simplu de la CNMV, ci consideră că măsura care se impune este aceea de eliminare permanentă a acesteia din întregul sistem de învăţământ.

IȘJ ignoră agresiunea și dă vină pe cauze procedurale

Inspectorul general adjunct Rădiţa Palela a declarat că decizia IŞJ a fost luată „pe propunerea şi votarea de desfacere a contractului de muncă, şi nu pe agresiune”. Mai exact, Palela a explicat că demiterea profesoarei nu s-a putut realiza din cauze „procedurale”. Ceea ce e tipic pentru un sistem rigid, în care iată, se pare că profesorii devin divinităţi ale şcolii, pe care nimeni nu le poate atinge, orice ar face.

Potrivit Rădiţei Palela, identificarea aşa-zisei erori procedurale i-ar fi aparţinut reprezentantului Sindicatului din Învăţământ, Nagy Gábor, a cărui datorie era de a o apăra pe Mihaela Blănaru; acesta nu a putut fi contactat pentru a detalia luarea sa de poziție.

„Vorbim despre o chestiune de instigare politică, de orgolii” – a mai spus Rădiţa Palela, ca răspuns la declaraţia lui Guruianu, legată de acţionarea în instanţă a sa şi a IŞJ. În acelaşi timp însă, Rădiţa Palela recunoaşte că este inadmisibil ca un cadru didactic să aibă un astfel de comportament şi subliniază că IŞJ nu tolerează aşa ceva.

Directoarele CNMV Luminiţa Costea şi Maria Băilă şi-au dat demisia din funcţii ca semn de protest faţă de imixtiunile repetate ale factorilor externi în deciziile interne ale şcolii

EXCLUSIV: Directoarele de la CNMV și-au depus demisiile!

În ceea ce priveşte conducerea de la CNMV, aceasta consideră că invocarea viciului de procedură de către IŞJ Covasna vizează strict paşii procedurali, fără a se pronunţa asupra faptei în sine.

Managerul CNMV, Luminiţa Costea, a declarat că toate sesizările depuse şi înregistrate la secretariatul Colegiului, în cazul profesoarei Blănaru, au fost tratate cu foarte multă seriozitate. Conform legii şi metodologiilor în vigoare, s-au constituit comisiile de cercetare disciplinară care şi-au început activitatea la nivel de şcoală. Costea a arătat că în decursul acestui an şcolar au fost depuse trei reclamaţii scrise din partea părinţilor, iar anchetele derulate au implicat 15 cadre didactice, cărora li se adaugă cele 13 persoane din CA, care în final au decis în cazul profesoarei. După încheierea cercetării în cazul primei reclamaţii, cea de agresiune, CA a decis aplicarea unei sancţiuni de scădere a salariului cu 15%, pentru o perioadă de şase luni. Această etapă a fost urmată de alte două abateri disciplinare grave, una de agresiune şi una privind măsurile adoptate în procesul de evaluare didactică, discriminatorie în ceea ce priveşte una dintre elevele sale. Şi în cazul celor două reclamaţii s-au constituit conform legii comisii de anchetă, rapoartele acestora au fost înaintate CA-ului Colegiului, care pe baza celor constatate în rapoarte, dar ţinând cont şi de celelalte abateri, a hotărât desfacerea contractului de muncă al Mihaelei Blănaru.

„Considerăm că prin toate măsurile pe care le-au luat şcoala şi cei implicaţi în mod direct în analiza şi soluţionarea reclamaţiilor, s-a dorit respectarea principiilor care stau la baza educaţiei, crearea unui mediu plăcut şi sigur pentru elevii noştri, astfel încât ei, care sunt beneficiarii direcţi ai serviciilor noastre educaţionale, să ne poată percepe ca modele, iar părinţii acestora să poată avea încredere că şcoala este un mediu sigur în care ei se pot forma şi dezvolta armonios. În acest context, însă, suntem obligaţi să aplicăm măsura invalidării hotărârii CA de către IŞJ Covasna, for instituţional superior”, a spus Luminiţa Costea.

Potrivit acesteia, CA al CNMV nu s-a pronunţat pentru a contesta decizia IŞJ Covasna în instanţă, însă managerii Colegiului, Luminiţa Costea şi Maria Băilă, şi-au depus demisiile în 10 aprilie, acestea fiind înregistrate la secretariatul IŞJ Covasna.

„Considerăm că actul nostru de demisie este o formă de protest faţă de imixtiunile repetate ale factorilor externi în actul decizional, imixtiuni care coboară până la nivelul clasei de elevi şi a celor mai mărunte măsuri în interiorul şcolii”, a punctat Luminiţa Costea.

„Promovată”  la Bucureşti

Din păcate, profesoara Mihaela Blănaru are o adevărată faimă negativă printre foştii şi actualii elevi de la CNMV. Se pare că aceasta obişnuia să nedreptăţească şi să umilească elevii, existând chiar şi un caz în care, în urmă cu mai mulţi ani, Blănaru a fost acţionată în instanţă din cauza comportamentului său; profesoara a pierdut procesul şi a fost obligată la despăgubiri. Prin urmare, firea conflictuală a profesoarei nu era străină IŞJ, şi cu toate acestea, Inspectoratul a dat o soluţie care nu ţine cont de faptul că această persoană intră permanent în contact cu copiii, cei pe care-i formează, cărora ar trebui să le servească drept model și cărora le poate modela caracterele după al său. Un asemenea comportament poate determina un elev prin exemplu, prin atitudine, să creadă că nu e nimic în neregulă în a lovi pe cineva – căci dacă profesorul o poate face, noi de ce nu am putea-o face, nu-i aşa...?

Ceea ce este însă şi mai interesant este faptul că, până acum, Mihaela Blănaru pare că va ieşi doar în câştig. Şi asta pentru că, potrivit unor surse, profesoara ar urma să plece din toamnă la Bucureşti, pentru a preda la două licee tehnologice. Deocamdată, deci, nici vorbă despre eliminarea sa din sistem, cu toate faptele care atestă că meseria de dascăl nu este pentru ea. Practic, sistemul însuşi rezolvă problema ascunzând mizeria sub preş şi oferindu-i „doamnei profesoare” şansa de a educa prin lovituri şi alţi elevi, pe principiul că „bătaia e ruptă din Rai”.

Citeşte şi EDITORIAL. Bătaia e ruptă din raiul... politic

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Zica, 15 aprilie 2014
Duca-se si sa ramana la Bucuresti! Pacat de elevi si de dnele director!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.