Îngrijitoarele de copii sunt ale nimănui
Sanitas Covasna sesizează instanţa, CNCD şi ITM în legătură cu veniturile şi condiţiile de muncă ale personalului nedidactic
Peste 60 de angajați personal nedidactic din învățământ au apelat la conducerea sindicatului Sanitas Covasna pentru a fi reprezentați și a lupta pentru drepturile lor care, spun ei, sunt puține, iar obligațiile multe. Președintele Sanitas Covasna, Vasile Neagovici, spune că situația acestei categorii de personal este mai rea decât cea a personalului sanitar, și că dădacele, îngrijitoarele de copii, bucătarii, tâmplarii sau fochiștii din grădinițe și școli sunt discriminați.
„Am fost contactați în luna octombrie de un grup de personal nedidactic de la 6 centre financiare din Sfântu Gheorghe. Acestea ne-au enumerat o serie de probleme cu care se confruntă și au cerut să fie membri ai sindicatului. Noi i-am primit și am început să vedem care este situația acestor oameni. Vă spun, este dezastruos, mai rău ca în sănătate, deși nici acolo lucrurile nu sunt roz. Nu știm exact încadrarea acestor oameni, lucrează toți pe salariu minim pe economie, nu au spor de vechime, și deși legea le permite un concediu suplimentar de 5-10 zile, acesta nu este acordat pentru că personalul este subnormat față de numărul de copii” – a declarat președintele Sanitas, Vasile Neagovici.
Acesta a mai spus că în încercarea de a vedea exact care este situația acestor salariați se confruntă cu o atitudine deloc prietenoasă din partea directorilor centrelor financiare, în afară de Școala Gimnazială „Nicolae Colan”, unde i-au fost arătate documentele și situațiile cerute. Neagovici spune că în perioada următoare Sanitas va face demersuri pentru ca problemele acestei categorii de salariați să se rezolve.
„Direcția va fi una juridică pe salarizare, ceea ce mi s-a părut discriminativ, actul normativ prin care doar personalul didactic a primit acele sume, o deghizare a majorării de salariu, motiv pentru care vom sesiza Consiliul pentru Combaterea Discriminării. Lucrăm să vedem contractele de muncă, să aibă încadrare corespunzătoare, să știm exact ce sunt, dacă nu, vom apela și la ITM, să vedem contractele individuale de muncă și încadrare corespunzătoare conform legii. De asemenea aceste probleme care ne depășesc la nivel local, județean, le vom expune Prefecturii în Comisia de dialog social, pentru ca ulterior să fie trimise mai departe, către Guvern” – a spus Vasile Neagovici.
Incze Ildikó este îngrijitoare de copii la Grădinița „Árvácska” din Sfântu Gheorghe. Spune că la unitatea la care lucrează sunt 4 îngrijitoare, deși ar fi nevoie de încă pe atâtea, și ele fac practic de toate. „Lucrez de 23 de ani ca îngrijitoare de copii și am salariu de 720 de lei pe lună. Munca noastră este indispensabilă, răspunderea e mare, facem practic de toate de la schimbat scutece la spălat vase, făcut curățenie sau aranjat curtea. Și cu toate acestea suntem ai nimănui. Nimănui nu îi pasă de noi, deși am trimis nenumărate scrisori la diferitele instituții, am fost la Inspectoratul Școlar, la Avocatul Poporului, am prezentat situația noastră celor de la Ministerul Educației, și nimic” – spune Incze Ildikó.
O altă îngrijitoare, Deák Magdolna, a prezentat o zi de lucru. „Dimineața la 5:30 deschid grădinița, dezinfectez mesele, primesc copiii din 4 clase, fac curățenie în baie, dau de mâncare la copii, fac curățenie în săli, pe coridor, spăl vase, ajut educatoarele, aranjez prin curte dacă e nevoie. Dacă de exemplu, un copil face pe el, mă opresc din orice activitate și merg să-l schimb. Dacă în clasă copiii pictează cu acuarele, curăț. Este foarte mult de muncă. Ar trebui ca fiecare clasă să aibă propria îngrijitoare, însă nu este așa. Avem câte două clase, și dacă una din îngrijitoare pățește ceva, se îmbolnăvește, e și mai mult de muncă” – spune Deák Magdolna, îngrijitoare la Grădinița „Albă ca Zăpada”.
Personalului nedidactic este la 50% față de necesar, afirmă Neagovici, iar în situația prezentată mai sus sunt în jur de 300 de salariați, 10% din personalul din învățământul covăsnean.