Înghesuială la ajutorul pentru încălzire
Câteva zeci de persoane din Sfântu-Gheorghe s-au adunat ieri dis-de-dimineaţă în faţa Direcţiei de Asistenţă Comunitară pentru a-şi ridica banii acordaţi conform legii pentru încălzirea cu lemne, cărbuni sau combustibili petroliferi, fiind nevoie de intervenţia poliţiştilor comunitari care să îi ţină în frâu pe oamenii nerăbdători să-şi primească drepturile. „Este prima zi în care se acordă acest ajutor şi toţi vor să fie primii. La 7 stăteau la coadă, deşi i-am anunţat că la ora 11 se ridică banii din bancă. Peste două zile nu mai e nimeni la coadă şi umblăm noi după ei, pentru că dacă nu îi ridică ajung banii la minister şi e cale lungă până se recuperează. Există un segment care se comportă aşa şi trebuie implicate forţele de ordine în acordarea compensării, după care începem noi să umblăm după ei“, a afirmat directorul Direcţiei Comunitare, Tanko Vilmos. Înghesuiala şi vociferările mulţimii adunate să-şi ridice drepturile i-au deranjat şi pe medicii ...
Oamenii s-au adunat în număr mare încă de la primele ore ale dimineţii de ieri în faţa Direcţiei Sociale, ca să-şi ridice banii acordaţi pentru încălzirea cu lemne
Câteva zeci de persoane din Sfântu-Gheorghe s-au adunat ieri dis-de-dimineaţă în faţa Direcţiei de Asistenţă Comunitară pentru a-şi ridica banii acordaţi conform legii pentru încălzirea cu lemne, cărbuni sau combustibili petroliferi, fiind nevoie de intervenţia poliţiştilor comunitari care să îi ţină în frâu pe oamenii nerăbdători să-şi primească drepturile. „Este prima zi în care se acordă acest ajutor şi toţi vor să fie primii. La 7 stăteau la coadă, deşi i-am anunţat că la ora 11 se ridică banii din bancă. Peste două zile nu mai e nimeni la coadă şi umblăm noi după ei, pentru că dacă nu îi ridică ajung banii la minister şi e cale lungă până se recuperează. Există un segment care se comportă aşa şi trebuie implicate forţele de ordine în acordarea compensării, după care începem noi să umblăm după ei“, a afirmat directorul Direcţiei Comunitare, Tanko Vilmos.
Act medical disturbat
Înghesuiala şi vociferările mulţimii adunate să-şi ridice drepturile i-au deranjat şi pe medicii de familie care îşi desfăşoară activitatea la etajul unu al clădirii în care îşi are sediul Direcţia Comunitară. Imobilul a fost construit cu destinaţia iniţială de dispensar medical, dar de mai mulţi ani acolo funcţionează la parter serviciul de asistenţă comunitară din subordinea Primăriei, iar la etajul unu se găsesc 3 cabinete medicale de familie, dintre care unul de Pediatrie. „Mă bucur să văd că Primăria are grijă de persoanele defavorizate, dar să nu se deranjeze actul medical. De fiecare dată când se dă lapte, ulei, zahăr sau banii pentru ajutor social se întâmplă acelaşi lucru. Dimineaţă abia am putut intra, dacă ar sta frumos la coadă nu ar fi nicio problemă, dar nu este aşa”, a spus Anca Pădeanu, unul dintre medicii care îşi desfăşoară activitatea medicală în această clădire. Ea lea sugerat autorităţilor locale să identifice o locaţie mai adecvată pentru aceste activităţi sociale.
1.000 de cereri
Potrivit lui Tanko Vilmos, în Sfântu-Gheorghe şi cele două sate aparţinătoare au fost depuse 1.000 de cereri pentru ajutorul de lemne. Cuantumul ajutorului care se acordă variază între 16 lei şi 54 de lei, în funcţie de veniturile realizate de un membru de familie. Ajutorul se acordă pentru întreaga perioadă a iernii şi banii pot fi ridicaţi şi în cursul acestei săptămâni şi săptămâna viitoare. În ceea ce priveşte ajutorul pentru încălzirea cu gaze, la nivelul municipiului Sfântu-Gheorghe au fost depuse în jur de 6.000 de cereri.
Ana Sidon