ACTUALITATE 26 aprilie 2019

Încondeiatul ouălor, arta cu un viitor incert

de Iulia Drăghici - Taraș | 3293 vizualizări

Sfaturi în „scrisul” pe ouăle de Paște de la cea mai pricepută artistă din zona Întorsurii Buzăului

Cei care au lăsat procesul încondeierii pentru Sâmbăta Mare sau nu au finalizat treaba aceasta în Joia Mare, trebuie să știe în primul rând că ouăle proaspăt fierte sunt scoase pe un șervet și cât încă sunt călduțe se aplică, fin și drept, liniile cu ceara de albine. Astfel iau naștere frumoase ouă încondeiate pentru sărbătoarea de Paște, de-ți vine mai degrabă să le pui în vitrină la admirat, nu să le mănânci. De fapt, sunt mult mai multe detalii de care trebuie ținut cont, dacă ne dorim să avem cele mai deosebite ouă pentru masa de mare sărbătoare, pentru că încondeiatul este o adevărată artă și nu e chiar atât de simplu pe cât pare. Poate de aceea, în zona Întorsurii Buzăului mai sunt puțini cei care stăpânesc tainele acestei îndeletniciri, vechi de milenii.

Sunt peste 50 de ani de când Ana Roșca din Întorsura Buzăului a pus mâna pe condei. Dar nu orice fel de condei, ci unul special, realizat manual, un condei care în ziua de astăzi îi aduce titulatura de „cea mai pricepută” din zona Buzaielor sau chiar din județul Covasna când vine vorba despre decorarea ouălor de Paște. Rar a fost când nu a luat locul 1 la concursul de încondeiat ouă organizat de 25 de ani încoace la Căminul Cultural de la Brădet, în fiecare a treia zi de Paște.

Își aduce aminte că de când avea câțiva anișori iubea momentul acesta din an când mama și bunica sa se așezau la masă și se apucau de treabă. Nu s-a lăsat descurajată că liniile erau tremurate, că din condei curgea prea mult material și că ceara făcea „porculeți”. Ba din contră, s-a ambiționat să treacă peste micile greutăți și ou cu ou, an cu an, deceniu cu deceniu au adus-o în punctul de a fi o adevărată expertă în arta încondeierii ouălor.

„Bunica încondeia și de la ea a învățat și mama. Și noi, eu și sora mea, cum sunt copiii, ne rugam de ea să ne lase să facem. Și pictam ce ne venea nouă în minte, ba vreun iepuraș, vreo ciupercuță, crenguțe. Mai rele, mai bune, cum puteam și noi. Așa, încet, încet am prins îndemânare. Amândouă, și eu și sora mea, am fost talentate la desen și asta ne-a ajutat”, ne-a spus, în Săptămâna Mare, Ana Roșca, sau Anișoara cum îi spun cunoscuții, când ne-am întâlnit să vorbim despre arta încondeierii ouălor.

Specificul zonei și județului  

Spre deosebire de alte zone din țară, unde culorile și modelele complexe sunt cele tradiționale, Ana Roșca ne spune că în zona Buzaielor, dar și prin restul județului nostru, obiceiul se învârte în jurul ouălor roșii, simple, cu liniile de culoarea oului.

„Aici în zonă la noi specific este oul roșu încondeiat cu alb, de fapt culoarea oului. Am mai făcut și noi ouă colorate, după cum am mai văzut pe la televizor, pentru că ne place, dar nu sunt specifice zonei. Trebuie oricum să ai o vedere foarte bună pentru oul colorat”, ne-a spus aceasta.  

Dar de ce ou roșu și nu altă culoare? Pentru că de fapt roșul simbolizează sângele lui Iisus, căzut peste ouăle așezate la picioarele Sale când a fost răstignit, ne-a spus Ana Roșca.

În afară de cromatică, există și anumite elemente specifice zonei care sunt tradiționale, ne mai spune aceasta, aducând ca exemple frunza de stejar sau de fag, coarnele berbecului, creasta cocoșului, motive floare (narcise, liliac), crucea – simbolul creștinătății, și alte asemenea.

„Simbolurile au însemnătate specifică sărbătorilor Pascale. Acestea le putem combina. Mai lucrăm și cu modele geometrice, dar normal, religios, sunt cele despre care am spus. Creasta cocoșului, de exemplu, este importantă pentru că se spunea că Iisus va învia când va cânta cocoșul și cocoșul a cântat”, a punctat artista.

Ustensile și secrete

În ceea ce privește ustensilele necesare încondeiatului de ouă, Ana Roșca amintește în primul rând de condei, instrumentul care seamănă cu un stilou și care poate fi făcut chiar în gospodărie.

„E o bucată de lemn, pe care se aplică o țeavă de metal, o tăbliță subțirică, ce se poate îndoi sub formă de cornet. În cornet, pe deasupra intră ceara și pe gaura mai mică iese câte puțin”, ne explică aceasta, punctând și că un astfel de condei poate fi utilizat mai mulți ani la rând.

Apoi, un alt element fără de care nu se pot încondeia ouăle este ceara naturală de albine, procurată direct de la apicultori. Totodată, este necesară vopseaua de ouă, găsită cam în orice magazin.

Un truc ce trebuie neapărat știut este că încondeierea ouălor începe după ce oul bine fiert a fost scos din apa fierbinte, pus la scurs pe un șervet și în timpul cât este încă suficient de cald, atât cât să poată fi ținut fără probleme în mână.

Ceara de asemenea trebuie să fie tot timpul călduță, nu extrem de caldă, nici rece, ci fluidă. Sfatul Anei Roșca este ca, acolo unde există posibilitatea, încondeiatul ouălor să se facă în jurul unei sobe pe lemne, care să mențină mereu atmosfera tocmai potrivită.

Femeia ne-a mai spus și că nu se pot utiliza metodele tradiționale de vopsit ouă, cu nucă, sfeclă roșie sau foi de ceapă, pentru că procesul ar strica ceara aplicată. De fapt, oul fiert desenat cu ceară trebuie băgat în vopseaua călduță spre rece, pentru a nu se desprinde modelul, ori, la vopsitul natural, oul trebuie băgat în apă fierbinte. Însă vopseaua alimentară nu este toxică și de aceea este și preferată de artistă.

„După ce se înroșesc, punem ouăle la uscat pe o cârpă. După ce s-au uscat, încălzim ouăle deasupra sobei și îndepărtăm ceara. Rămâne modelul de culoarea oului, adică depinde și de cum ouă găina. Unele sunt mai albe, altele mai spre roșu”, ne-a mai explicat Ana Roșca.

De menționat aici că tradiția poporului român spune că ouăle de Paște se înroșesc în Joia Mare sau în Sâmbăta Mare, în niciun caz în Vinerea Mare.

Cât durează încondeierea unui ou

Pe lângă înclinațiile artistice, ochi de vultur și voință de fier, pentru încondeierea ouălor este nevoie și de foarte multă răbdare. Asta pentru că tot procesul poate dura cam o oră pentru decorarea unui singur ou. Iar timpul îndelungat nu ține de lipsa de experiență, ne spune însăși artista Ana Roșca, ci de detaliile care trebuie tratate cu foarte mare grijă, astfel încât liniile să fie perfect drepte, să se întâlnească în punct fix de la un capăt la altul și să se apropie de perfecțiune.

„Trebuie lucrat încet, cu timp. Eu lucrez cam un ou pe zi, două maxim dacă e ziua mai lungă și nu faci altă activitate ca să te întrerupi. Eu am o vârstă și nu mai lucrez atât de repede. Mă uit mai atent la liniatură, să fie dreaptă, să fie perfecte. Deci merge încet”, spune Ana Roșca.

Participantă la concursul de la Brădet de la prima ediție

Talentul și munca depuse pentru încondeierea ouălor nu au rămas spre admirat doar în sânul familiei, ci, de 25 de ani încoace, Ana Roșca se înscrie la concursul de încondeiat ouă din cadrul Sărbătorii Ouălor Roșii de Paște din satul Brădet. Încă de la prima ediție, nu a fost an în care să nu fie măcar pe podium, cu premiu special, dacă nu pe locul 1.

„Mereu am zis că nu mai merg, că sunt presată de timp și totuși parcă atunci când știu că se apropie mi-e greu să mă las”, ne-a mărturisit aceasta.

Rețeta spre succesul nemăsurat este compusă din experiență, pasiune, dedicare, dar mai ales de dorința de a realiza modele unice, speciale.

„Nu caut să copiez, ci caut în mintea mea să fie un model care să fie aparte, unic”, a punctat artista.

O artă fără prea mare viitor în zona Buzaielor

Legat de cine va prelua secretele și va duce mai departe această artă tradițională, viitorul este incert, ne spune însăși Ana, care se bucură totuși că în prezent există în familia sa mâini din care să iasă aceste simboluri atât de speciale ale sărbătorii pascale.

„Și sora mea mai participă la concurs și câștigă, dar acum e bolnavă. Nepoata mea face niște ouă foarte frumoase. Ea e mai tânără, are ochii mai buni și mâinile mai stabile. Fata mea a făcut și ea ouă foarte frumoase. (...) Păcat că lumea nu mai face. Eu mai am încă speranța că poate mai vine cineva din spate. Altfel, e păcat, că se pierde tradiția. Încet, încet. O menținem cât putem și noi, dar și nepoata mea zice că nu știe cât o mai poate duce. E tânără, dar e ocupată zi de zi cu munca la micro-fermă și nu mai are timp”, a spus, cu regret, Ana Roșca.

Deși ea însăși ocupată cu serviciul și treburile gospodărești, artista în materie de ouă încondeiate așteaptă cu drag Sfintele Paști, pentru că sărbătoarea îi oferă un nou prilej de a petrece timp alături de cei dragi din familie. Rămâne totuși cu regretul că cei mai tineri nu vor sau nu se pot dedicat acestei îndeletniciri, a încondeierii ouălor, o artă pe cât de frumoasă, pe atât de puțin promovată în rândul generațiilor care vin din urmă.   

Pe cei puțini care rămân încă pe baricade în zona Întorsurii Buzăului îi veți putea întâlni personal la Sărbătoarea Ouălor Roșii de la Brădet, marți, 30 aprilie, începând cu ora 16:00. Pe lângă concursul și expoziția de ouă încondeiate, la eveniment vă așteaptă și un concert și festival folcloric. Invitatul special va fi solista de muzică populară Mariana Ionescu Căpitănescu.

Până atunci, vă dorim sărbători luminate și Paște Fericit tuturor!

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.