ACTUALITATE 6 iunie 2012

Începe sezonul taberelor

de Székely Emőke | 384 vizualizări
Tabăra de la Pădureni este rezervată până în toamnă. Părinții, profesorii și psihologii spun că este important ca elevii să petreacă cel puţin o săptămână în tabără în timpul vacanței de vară pentru că acolo li se dezvoltă spiritul de echipă și devin mai independenți.

Tabăra de la Pădureni este rezervată până în toamnă.

Părinții, profesorii și psihologii spun că este important ca elevii să petreacă cel puţin o săptămână în tabără în timpul vacanței de vară pentru că acolo li se dezvoltă spiritul de echipă și devin mai independenți. Nu toți își permit însă o astfel de escapadă pentru copii, pentru că mai ales taberele tematice îi fac pe părinți să scoată din buzunar și 1.000 de lei pentru o săptămână de distracție.

Pădureni – tabără ocupată 100%

Vechile tabere școlare, care au fost în administrarea Direcțiilor Județene de Tineret și Sport, au fost preluate anul trecut de către Consiliile Județene. E drept, numai în parte, câteva dintre ele au rămas la DJTS. În Covasna, CJ a preluat pe baza unui protocol taberele de la Crasna, Comandău, Ozunca și Zăbala, însă aceasta din urmă va fi administrată anul acesta tot de DJTS.

Tabăra de la Pădureni, renovată recent, a rămas la DJTS, iar administratorul instituției, Tischler Ferenc, spune că aceasta este ocupată în proporție de 100%. „Avem toate locurile rezervate încă de astă iarnă. Tabăra a fost renovată complet, acum oferă copiilor și adulților condiții decente. Rezervările au fost făcute în mare parte de către covăsneni, dar avem oaspeți și din alte județe” – ne-a declarat Tischler.

Aglomerație și la Zăbala

Potrivit spuselor lui Tischler, tabăra de la Zăbala este și ea ocupată în mare parte a sezonului. El a spus că CJ Covasna a decis ca și acest loc să fie administrat de către DJTS anul acesta, pentru că, având posturile blocate, CJ nu poate angaja pe nimeni care să se ocupe de această tabără, iar în cazul în care este lăsată în paragină, se va degrada. Interes există și pentru această locație, în special din partea celor din județ și mai puțin din partea celor din alte părți ale țării.

În ceea ce privește taberele de la Crasna, Comandău și Ozunca, acestea există și nu prea, pentru că sunt într-o stare avansată de degradare și necesită reparații capitale. Așadar, acestea nu vor primi anul acesta copii în vacanță.

Taberele tematice – scumpe pentru mulți părinți

Părinții ar da tot ce este mai bun copiilor. Câteodată însă unii profită de acest lucru și percep taxe exagerate. Așa se întâmplă și în cazul taberelor tematice, la mare modă în ultima vreme. Am întrebat câțiva părinți ce părere au despre acestea și dacă își vor trimite sau nu copiii acolo. Concluzia generală a micului sondaj efectuat de noi a fost aceea că deși sunt bune și ajută copiii în procesul de dezvoltare, aceste tabere sunt mult prea scumpe.

Kelemen Éva este mama a doi copii și ne-a spus că anul trecut i-a trimis pe cei mici într-o tabără organizată de învățătoarea lor. „Nu a fost o tabără tematică, dar au avut multe activități de la plimbări prin natură până la confecționare de măști. Au fost într-o tabără de o săptămână aici în județ, iar pentru cei doi am plătit 700 de lei. Am simțit serios această cheltuială în bugetul familiei. Anul acesta se pregătesc din nou să plece, însă deocamdată studiem piața pentru a găsi o ofertă pe care să ne-o și permitem” – ne-a declarat ea.

Taberele tematice sunt obositoare?!

Adam Robert, tatăl unei fetițe de 10 ani, ne-a spus că în taberele tematice copiii sunt obosiți prin aglomerația de activități. „Tabăra este pentru distracție și nu ca să stresezi copilul. Când tragi de el să scoți cât mai mult, deja e cantonament și nu tabără. Nu spun că nu este nevoie de activități, dar acestea trebuie să fie diverse, pentru ca acea săptămână să fie într-adevăr recreere pentru copil” – ne-a spus bărbatul. El a adăugat că își va trimite fiica într-o tabără la mare, pentru care a plătit 800 de lei.

Mai multe organizații din Sfântu Gheorghe și județul Covasna organizează tabere tematice. Costurile unor astfel de escapade încep de la 500 de lei pentru cinci zile și pot ajunge și la 1.000 de lei pentru o săptămână. E drept, părinții au de unde alege, de la tabere de teatru sau pictură la unele de aventură sau meșteșugărești.

Alternativă mai ieftină – taberele în cort

Aventura de a sta în cort nu ar trebui să lipsească din viața niciunui copil. Unde să mergem însă la camping, dacă în județul Covasna nu există locuri special amenajate pentru campare? DJTS încurajează această formă de petrecere a timpului liber, iar Tischler este de părere că deși legea campingului așteaptă de ani de zile să fie votată, se găsesc locuri și pentru astfel de activități. „Cazarea la cort este una dintre cele mai bune forme de tabără. Copiii sunt mai aproape de natură și devin mai independenți. Pentru organizarea unei tabere în cort este nevoie de acordul scris al proprietarului terenului unde urmează să fie amplasate corturile, precum și de o declarație de la părinți în care spun că au luat cunoștință de condițiile de campare și își lasă copiii în acel loc” – a declarat Tischler Ferenc.

Școlare sau tematice, sportive sau de matematică, taberele sunt ocazii foarte bune pentru ca elevii să se odihnească, să lege prietenii care țin câteodată ani de zile după întoarcerea acasă. Dacă printre noi, adulții, sunt mulți cei care își aduc aminte cu plăcere de săptămâna petrecută departe de casă, când am avut doar câțiva supraveghetori care nu au fost atât de severi ca și profesorii, același lucru se întâmplă cu cei care merg acum în tabără și într-o bună zi vor alege tabere pentru copiii lor. Este până la urmă o investiție în procesul de creștere și dezvoltare a personalității celor mici.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.