ACTUALITATE 17 aprilie 2013

Începe sezonul căpușelor și al viperelor

de Monica Vrânceanu | 865 vizualizări

Deşi riscul de muşcături în Covasna este unul scăzut, pericolele există

În ciuda unei noi isterii la nivel național legată de mușcăturile de căpușe, medicii covăsneni îndeamnă la calm, arătând că deși riscuri există și la noi, acestea nu sunt la fel de mari precum în alte părți.

Directorul medical al Spitalului Județean de Urgențe Sfântu Gheorghe, Antal Álmos, a declarat că oamenii trebuie să fie calmi dar atenți în ceea ce privește mușcăturile de căpușe, deoarece chiar dacă încă nu au apărut probleme nu e exclus să apară în perioada următoare.

„Este firesc, odată cu venirea primăverii apar și aceste pericole, pentru că animalele umblă peste tot. Nu putem spune că avem în județ un loc sigur de agrement unde copiii să poată fi lăsați prin iarbă în pantaloni scurți și tricouri, cu pielea la vedere. E bine să ne păstrăm calmul dar să fim conștienți că există și riscuri”, a explicat Antal Álmos, arătând că este foarte important ca oamenii să se protejeze prin îmbrăcăminte atunci când petrec multă vreme în spații verzi.

Directorul medical al Spitalului a specificat că în ultimii ani au existat și la noi cazuri de contactare a bolii Lyme, însă nu și cazuri cu encefalită, care este un virus foarte periculos transmis de mușcătura de căpușă.

În context, Antal Álmos a atras atenția că odată cu încălzirea vremii ies și viperele, așa că oamenii ar trebui să fie vigilenți și în acest sens. Spitalul Judeţean s-a aprovizionat deja cu doze de ser care se administrează mușcăturii de viperă, având în prezent necesarul pentru trei persoane.

„Nu putem achiziționa mai multe doze deoarece oricum sunt foarte scumpe și riscăm să rămânem cu ele, termenul de valabilitate fiind destul de redus la acestea. În anii trecuți am folosit dozele fie la Urgențe, fie înmânându-le celor de pe Salvare, căci efectul serului este mai mare când e administrat cât mai repede de la momentul mușcăturii”, a explicat Antal Álmos.

Potrivit acestuia, prețul unei doze este de 100 de euro, iar unui pacient mușcat de viperă i se administrează în mod obligatoriu două doze; serul este gratuit pentru pacienți. În ultimii ani, cele mai multe cazuri de mușcături de viperă – șapte la număr, au avut loc în 2011.

Este important de știut că cele mai predispuse locații în care apar viperele sunt zonele Comandău, Covasna, Târgu Secuiesc și Ozunca. Medicii recomandă ca în cazul unei mușcături de viperă să se apeleze imediat la Salvare sau să se ajungă la Spitalul Judeţean de urgență pentru ser, deoarece acesta nu se găsește în cabinetele medicilor de familie.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Cristi, 24 aprilie 2013
Subsolul blocului din covasna unde locuiesc este plin de rezidurile ce se scurg din coloana principala de evacuare si scurgere plin de tot felul de bacterii provenite din apa murdara aruncata in citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.