ACTUALITATE 10 mai 2011

Începe campania de vaccinare contra rabiei

de Monica Vrânceanu | 415 vizualizări
Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Covasna începe programul de supraveghere, control şi eradicare a rabiei, acesta urmând să se realizeze în județul nostru fie prin distribuirea manuală cu sprijinul gestionarilor fondurilor silvice şi de vânătoare - între 29 și 30 mai, fie prin distribuirea aeriană a momelilor vaccinale - între 30 mai și 1 iunie. Potrivit unei informări venite din partea

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Covasna începe programul de supraveghere, control şi eradicare a rabiei, acesta urmând să se realizeze în județul nostru fie prin distribuirea manuală cu sprijinul gestionarilor fondurilor silvice şi de vânătoare - între 29 și 30 mai, fie prin distribuirea aeriană a momelilor vaccinale - între 30 mai și 1 iunie.

Potrivit unei informări venite din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Covasna, cu care DSVSA va colabora în campania de vaccinare, vaccinul va fi orientat către vulpi, acestea reprezentând rezervorul principal al rabiei, o boală incurabilă și extrem de periculoasă.

 

Câinii, ţinuţi închişi timp de 14 zile

ISU atenționează că odată cu începerea campaniei de vaccinare în această lună, toţi câinii vor trebui legaţi sau ţinuţi închişi timp de 14 zile de la anunţul declanşării campaniei, plimbarea în spaţii publice fiind permisă numai în lesă şi cu botniţă.

Pe teritoriile supuse vaccinării va fi interzis pășunatul animalelor timp de 14 zile, iar cei ce vor găsi animale moarte pe teritoriile supuse vaccinării vor trebui să anunțe imediat cel mai apropiat medic veterinar, administraţia publică locală sau unitatea de vânătoare, în scopul prelevării cadavrelor.

Vaccinul contra rabiei este sigilat într-un înveliş dur (blister) conceput astfel încât să se spargă când animalul muşcă din momeală. Odată învelişul spart, doza imunizantă de vaccin este eliberată în gura animalul. Deși vaccinul nu este periculos pentru om, trebuie evitat oricum contactul cu acesta.

Specialiștii îi sfătuiesc pe cei care ar putea să găsească în apropierea casei o momeală de vaccin să o ridice și să o plaseze într-o zonă împădurită.

Directorul DSVSA Covasna, Siko Barabasi Sandor, a explicat că momelile de vaccin pentru vulpi arată exact ca un baton de ciocolată de casă și vor fi distribuite în locuri despre care se știe că sunt populate de aceste animale. Chiar dacă aceste batoane nu au niciun efect asupra altor animale sau asupra omului, adulții sunt sfătuiți să-și supravegheze copiii și să-i învețe pe aceștia să nu mănânce ”ciocolata” dacă o găsesc în pădure. În județul nostru există în prezent aproximativ 1.800 de vulpi, iar în anii trecuți au existat periodic cazuri de rabie, acestea fiind foarte periculoase.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.