Începe campania „A iubi, a îngriji, a deparazita, a adopta”
Oamenii vor fi informaţi că hrănirea câinilor și pisicilor de pe stradă poate duce la răspândirea unor boli foarte grave
O sută de afișe vor fi amplasate în zilele următoare în instituțiile publice din Sfântu Gheorghe, prin care locuitorii vor fi informaţi asupra pericolului pe care îl reprezintă animalele fără stăpân. Inițiativa îi aparține profesorului universitar Kósa István, care spune că prin această metodă încearcă să îi conștientizeze pe oameni să nu mai hrănească câinii și pisicile de pe stradă pentru că acestea pot răspândi o serie de boli foarte grave.
Afișe și pliante
Campania de informare va începe zilele acestea, iar inițiatorul, profesorul Kósa, speră ca oamenii să înțeleagă bolile care pot fi luate de la animalele fără stăpân. „Vom pune 50 de afișe de informare în limba română și 50 în limba maghiară în diferitele instituții și locuri publice, și vom împărți pliante prin care atragem atenția asupra faptului că prin hrănirea animalelor de pe stradă nu facem bine, ci doar rău. Aceste animale sunt de cele mai multe ori bolnave și răspândesc boli periculoase. Dacă cineva iubește animalele, ar trebui să aibă grijă de ele în mod responsabil, să le adopte, să le îngrijească, să le deparaziteze. Cei care doar le hrănesc sunt lași și nu își asumă responsabilitatea” – a declarat Kósa István.
Idee agreată de DSVSA
Directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Covasna, Sikó-Barabási Sandor, spune că ideea profesorului Kósa este binevenită mai ales în contextul în care a apărut legea cu privire la gestionarea câinilor fără stăpân. „Dacă pe plan național se vorbește despre animalele fără stăpân, această campanie atinge și animalele de companie. Sunt în jur de 50 de boli parazitare care pot fi răspândite de câini, și vin cu două exemple dure: am efectuat necropsii la câini și m-am lovit de situația în care am tras cu penseta de un limbric, să îl scot, și am ajuns la câțiva metri de câine, și încă nu ieșea. Un asemenea parazit poate ajunge într-un copil care s-a jucat în parc, unde sunt excremente de câini. Un alt exemplu îngrijorător este faptul că într-un câine pot fi 30-40.000 de paraziții, și animalul nu arată niciun semn de boală. Ei bine, fiecare parazit are o medie de viață de un an, și în timpul vieții fiecare depune 200.000 de ouă, care sunt eliminate prin excremente” – explică Sikó-Barabási Sándor.
Bolile pot fi prevenite
Șeful Secției de Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Județean „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe, Kováts István, spune că bolile transmise de paraziți pot fi prevenite prin respectarea normelor de igienă. „Prin spălarea mâinilor pot fi prevenite aceste boli, care pot avea consecințe grave. Văd că populația a început să conștientizeze acest lucru, vin multe femei la spital să vadă dacă sunt sau nu infestate cu toxoplasmoză, pentru că această boală afectează grav fătul. Cred că educarea populației prin aceste campanii este esențială” – spune Kováts István.
Cei implicați în acest program se gândesc deja la un pas următor, și anume crearea unor materiale informative despre diferite boli în parte, cum ar fi infestarea cu Echinococcus sau rabie.