ACTUALITATE 3 septembrie 2014

Încep lucrările de consolidare la singurul bloc cu bulină roşie din Sfântu Gheorghe

de Agerpres | 1173 vizualizări

Lucrările se vor face fără evacuarea locatarilor şi vor fi finanţate din bugetul de stat

Singurul bloc din Sfântu Gheorghe încadrat în gradul de risc seismic I şi marcat cu bulină roşie va intra în consolidare, lucrările urmând să se finalizeze cel mai probabil anul viitor, a declarat managerul public al municipiului, Czimbalmos Csaba.

În blocul 25 aflat pe strada Dealului locuiesc 60 de familii, iar lucrările de consolidare se vor face fără evacuarea locatarilor.

Potrivit acestuia, blocul cu zece etaje a fost inclus în Programul Naţional de Consolidare, iar lucrările vor fi finanţate din bugetul de stat, cu condiţia ca proprietarii apartamentelor să returneze suma în rate, în decurs de 25 de ani. Familiile care au venituri mici vor fi scutite de plată.

„Am fost azi în zonă, constructorul a început să înalţe schelele pe una dintre faţade, dar, din câte am înţeles, în prima fază va face o verificare pentru a vedea care este starea clădirii, dacă nu s-a agravat, pentru că au trecut patru sau cinci ani până s-au încheiat toate procedurile şi formalităţile. (...) Este singurul bloc cu bulină roşie din Sfântu Gheorghe, dar el nu se află într-o stare gravă, deci nu e în pericol să se dărâme, însă prezintă crăpături şi e necesară o consolidare pentru ca locatarii să fie în siguranţă. (...) Ei nu vor fi evacuaţi, nu trebuie să se mute, lucrările vor fi făcute pe exterior, deci se va face o căptuşeală exterioară de rezistenţă”, a spus administratorul oraşului.

El a precizat că pensionarii şi familiile care au venituri scăzute, sub un anumit nivel stabilit de lege, nu vor trebui să returneze banii, iar „după primele calcule pe care Primăria le-a făcut, aproximativ 80% dintre locatari nu vor plăti”.

În urma expertizei tehnice efectuate la acest bloc cu zece etaje, specialiştii au constatat probleme la pereţii structurali, ce pun în pericol rezistenţa clădirii care a făcut până acum faţă cutremurelor puternice din anii 1977, 1986 şi 1990. De asemenea, au constatat fisuri în planşee şi în casa scării, precum şi la balcoane. Expertize s-au mai făcut şi la alte blocuri înalte din oraş, reieşind că nu prezintă risc ridicat în caz de cutremur.

În municipiul Sfântu Gheorghe a mai existat şi o instituţie publică marcată cu bulină roşie, anume Spitalul Judeţean de Urgenţă, unde recent s-a încheiat prima etapă a lucrărilor de consolidare, începute în 2005, la corpurile B şi C şi finanţate din fonduri locale şi guvernamentale. A doua etapă a proiectului, care vizează reabilitarea şi modernizarea corpului A, va fi finanţată din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional, iar lucrările se vor finaliza, potrivit contractului, până pe data de 31 decembrie 2015.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.